Læsetid: 2 min.

Bold som aldrig før

17. marts 2000

Filmhuset har netop nu seværdige film om fodbold på programmet

Fodboldfilm
Som en slags kick off forud for Europamesterskabet i Belgien og Holland til sommer viser Filmhuset i Gothersgade i København i samarbejde med NatFilm Festivalen en række fodboldfilm af de bedre.
Snyd for eksempel ikke Dem selv for at opleve eller gense spillefilm som Fever pitch (1997), der bygger på Nick Hornbys bestseller af samme navn, eller John Hustons klassiske Escape to Victory (1981), hvor Sylvester Stallone, Bobby Moore, Pelé og Michael Caine forsøger at (fodbold)spille sig ud af en tysk fangelejr under Anden Verdenskrig.
Men der er også nogle mere exceptionelle sager på plakaten. Portrætfilmen Blådårar er en meget fin og velfungerende kærlighedserklæring til den gamle arbejderklub Malmø FF. I løbet af filmens 85 minutter (og Allsvenskan-sæsonen 1997) bringes vi tæt på en række aktører omkring klubben: En Malmø-fan, der til sin kærstes fortrydelse lever og ånder for klubben og har mareridt, når den taber.
Informationschefen Hans Cavalli-Björklund, der fører vigtige telefonsamtaler om spillerkontrakter på sit kontor. Den unge, ydmyge stjerne Anders Andersson, der gerne vil søge nye græsgange i udlandet. Og så videre.
Der er en medrivende rytme i fortællingen, som meget præcis indfanger det skift mellem stilhed og støj, ro og stress og kedsomhed og spænding, som kendetegner fodbold. Når filmen vises fredag den 24. marts, vil de tre instruktører introducere værket.

Best og avantgarde
Er man til den skønsomme blanding af tysk 70'er-avantgarde og fodbold, skulle man måske lægge vejen forbi filmen Fussbal wie noch nie - fodbold som aldrig før.
Ved en kamp mellem Manchester United og Coventry i 1970 stillede instruktøren Helmuth Costard syv kameraer op, som kun - og her menes kun - følger manden med nr. 11 på ryggen, supertalentet George Best. Filmen varer 99 minutter, og det er en ren zen-affære at holde interessen fanget om hovedpersonen, der i de første 45 minutter stort set ikke rører bolden, men blot løber luskende rundt på sine tynde stængler. Fussbal wie noch nie vises to gange - første gang i morgen aften.
Vi bliver i de glade 70'ere. En anden fodboldfilm er Wim Wenders' Målmandens angst ved straffespark. I denne spillefilmlange road movie forlader den professionelle målmand Josef Bloch pludselig banen i Wien. Han går bare. I filmens første halvdel følger man ham, mens han vader formålsløst rundt i byen, køber en avis og går i biografen og slår en tilfældig billetpige ihjel, uden at man får at vide hvorfor.
Tilbage er kun at anbefale portrætfilmen fra 1993 Michael Laudrup - et portræt. Jørgen Leths legende lette, æstetiske fortællestil passer så ganske fremragende til Laudrups udfoldelser på banen i Barcelona.

*Samtlige film vises i Filmhuset, Gothersgade. Se nærmere: www.dfi.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her