Læsetid: 2 min.

Da Dagmar døde

16. marts 2000

Instruktiv og alsidig samling af den litterære overlevering fra dansk middelalder

Ny bog
"Lovenes udsving bevæges af lansens spids" er en anden måde at udtrykke visdommen i, at retten sidder i spydstagen. Formuleringen, som givetvis er endnu ældre, tilskrives Peder Laale, om hvem man så at sige intet ved.
Formentlig var han en gejstlig, der havde sit liv og virke i 1300-tallets første halvdel. Folkeligt vid og visdom synes at have været det kar, hvoraf Laale øste: "Mus fjærter ej som hest, uden røven revner". Eller: "Der er ej en frue så høvisk, at hun ej må have sin pissefjært".
Teksterne her er hentet fra en repræsentativ nyudgivelse af tidlige danske middealdertekster og omfatter foruden disse fyndord selvsagt folkeviser i større tal, kirkelige stykker, legender, krøniker, eventyr og sagn, samt blandt meget andet uddrag af Jens Grands gribende og nærværende indignerede lidelseshistorie fra fængslingen i 1294, til det lykkedes ham i bedste røverhistorie-stil at slippe væk.
Typisk for denne tekst som for andre i tiden, må vi tage til takke med genfortællinger eller afskrifters afskrifters afskrifter.

Partisk Dagmar
De gamle folkelige fortællinger, folkesagnene, har en endnu mere usikker overleveringshistorie. Først Tang Kristensen fik i slutningen af 1800-tallet bragt disse fortællinger til bogtrykkeren. Kildekritisk set kan man jo forestille sig, hvad der er sket i de 5-600 år. På den anden side stiller moderne forskere sig mere velvilligt an over for mund til øre metoden, end man gjorde før i tiden. En vis justits i den mundtlige tradition fra fortæller til fortæller kan nemlig konstateres.
Kærnen i disse historier er med andre ord sikkert sund, og vi får indblik i en tid, hvor viserne om de højeste i samfundet tillige anvendes i politisk øjemed. Dronning Dagmar tager det løfte af den tililende kong Valdemar, at han gør Knud til medkonge og efterfølger. Pudsigt, eftersom unge Valdemar, den naturlige tronfølger og senere salvede, ved Dagmars død i 1212 lever i bedste velgående. Han omkom først i 1231 ved en vådeskudsulykke på Refnæs. Sådan er der så meget, som man med udbytte kan hente ud af disse fjerne, skrøbelige skriftlevninger. For alle der har et finurligt forhold til dansk middelalder er denne udgivelse kærkommen og med glimrende omend noget kortfattede introduktioner. Serien vil i alt komme til at omfatte syv udgivelser med antologier af danske centrale litterære udsagn 1100 - 1920.

*Danske litterære tekster fra yngre middelader. Udgivet af Poul Schmidt. 201 s. ill. 250 kr. Odense Universitetsforlag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her