Læsetid: 1 min.

Delta samba Paris

3. marts 2000

KRISTEN BJØRNKJÆR

Nekrolog
Jesper Høm satte en ny dagsorden for fotografiet i Danmark, da han sammen med kollegaen Gregers Nielsen stiftede fotogruppen Delta i 1964, inspireret af Magnum-gruppen med fotografer som Capa og Cartier-Bresson, der dyrkede reportagefotografiet på en ny måde, idet fotograferne selv fik kontrol over deres arbejde. En anden inspirationskilde var udstillingen, The family of Man, hvor mennesker blev skildret med varme og indlevelse, en karakteristik, som kunne gælde Jesper Høms arbejde. I farten husker man fotoet af den unge Thomas Winding i romance på en bænk med en ung kvinde, skildret med en Truffaut'sk poesi.
Delta fik til huse i en Frederiksbergvilla, og et af de første udspil var en udstilling i Galleri Birch, der blev bygget op dag for dag af billeder, der dårligt nok nåede at tørre.
Delta opløstes i 1972, og siden oprettede han sammen med Elsebeth Reingaard en af de første art cinemas, Delta Bio. Med Henrik Stangerup skabte han en bog om brasiliansk samba, med Bente Hansen bogen Dengang i 60'erne. Som filminstruktør - Smil Emil og Take it Easy - og som filmfotograf - bl.a. Balladen om Carl-Henning - viste han sin kunnen ved med let hånd at opfange det spontane liv. I 1985 var han medstifter af Billedhuset. I 1996 arrangerede han en udstilling om 100 års fotografi i Rundetårn. Her blot nævnt nogle få af hans talrige projekter, som han ofte selv var igangsætter af. En original initiativtager, som hele tiden stillede sig selv over for nye udfordringer.
Så sent som for små to uger siden deltog Jesper Høm i åbningen af en kunstudstillingen Grønningen. En flittig og kompromisløs fotograf, som altid var med, hvor storbyens puls bankede. København som base, Paris som anden hjemby. Med ham har dansk kulturliv mistet en af sine bedste fotografer. Måske den bedste. 68 år blev han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her