Læsetid: 3 min.

'Du er døbt og dit hår er vådt'

2. marts 2000

Kirkefolkets nye salmebog møder fra start kritik for at være ufolkelig og gammeldags

Salmebog
Det er de færreste kommissioner, der indleder et pressemøde med at synge en sang for de fremmødte pressefolk. Og sangen var ikke engang fra de varme lande, men fra den ny salmebog, der i går blev præsenteret i Kirkeministeriet.
Syv år, fem kirkeministre og flere hundreder kommissionsmøder skulle der til, før resultatet kunne præsenteres. Og så er det endda kun en betænkning, da kirkens præster, organister, menigheder med mere har fået et år til at svare på forslaget.
Trods det lange forløb blev kommissionens arbejde allerede på gårsdagens pressemøde kritiseret for at negligere salmer til børn og unge og for at være for ufolkelig.
Den ny salmebog tæller i alt 754 salmer om lovprisning af Gud, om syndsforladelse, om døden og livet, om sorg og glæde. 117 nye salmer af blandt andet Jørgen Gustava Brandt, Johannes Møllehave og K.L. Aastrup er kommet til, mens 126 salmer af eksempelvis Grundtvig, Kingo og Brorson er blevet vejet for lette til de strenge kvalitetskrav.
Generalsekretær i KFUM og KFUK, Margith Pedersen mener, at udvalget har tilsidesat ønsket om at få flere børne- og ungdomssalmer ind i den ny salmebog. Ifølge Margith Pedersen er kun tre procent af salmerne skrevet i et sprog, som børn og unge kan forstå.
"Børn og unge forstår ikke sproget og stilen i størstedelen af de andre salmer, der kom med, og det kan vi ikke være bekendt. Unge efterspørger i stadig stigende grad værdier og holdninger, men hvorfor kommer kirken dem så ikke i møde, siger Margith Pedersen til Ritzau.
Mikkel Wold, der er præst i Frederikskirken i København, mener, at de gamle salmer taler til de unge, hvis præsten gider at forklare salmernes indhold. Han mener, at de unge lige så vel som voksne har krav på kvalitet.
"Kommissionen må jo foretage en kvalitetsvurdering af de indsendte forslag, og der må man sige, at KFUM's salmer ikke altid har den poetiske kraft eller det teologiske indhold, der kræves for at blive stillet side om side med digtere som Grundtvig, Brorson og Kingo," siger Mikkel Wold, der som eksempel citerer en af Hans Anker Jørgensens dåbssange:
"Sov du lille, sov nu godt / Du er døbt, og dit hår er vådt."

For ufolkelig
Sidste år lavede Kristeligt Dagblad en undersøgelse af, hvilke brudesalmer, der var de mest brugte i kirkerne. På en sikker andenplads kom Johannes Johansens salme I blev skabt som mand og kvinde, som ikke er at finde i hverken den gamle eller den ny salmebog. Kommissionen ønskede ikke at kommentere de enkelte valg, men på et spørgsmål om, hvorfor Johannes Johansen bryllupssalme ikke er at finde i den ny udgave af kirkens sangbog sagde biskop Søren Lodberg Hvas:
"Det er én af de salmer, der er blevet diskuteret meget, men ved den endelige vurdering fandt kommissionen, at den indholdsmæssigt ikke levede op til kvalitetskravene."
Mikkel Wold finder denne dom uforståelig og er overrasket over, at den ikke er med i den ny salmebog.
"Netop den er en af de nye bryllupssalmer, der hører til i den bedre ende. Og hvad der er ligeså vigtigt er, at det er en salme, som folk har taget til sig. Hvis den ikke står mål med kommissionens kvalitetskrav er der flere andre, man kan sætte spørgsmålstegn ved," siger Mikkel Wold.
Ud over beskyldninger om at negligere børne- og ungdomssalmerne og for at være for ufolkelig mener flere, at vurderingstiden på ét år er for kort tid.
Tidligere biskop i Århus, Herluf Eriksen, finder det besynderligt, at kirkerne kun får ét år til at forholde sig til den nye salmebog.
"Vi har to forskellige tekstrækker i år og næste år, og der er forskellige salmer til de to tekstrækker. Derfor er ét år for kort tid til at vurdere materialet," siger Herluf Eriksen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu