Læsetid: 2 min.

DR vil genoplive gammel radioplan

30. marts 2000

DR's radiodirektør vil samle P2musik og DR Klassisk på den fjerde radiokanal

Danmarks Radio håber efter tirsdagens medieforlig at kunne genoplive sin gamle plan for fire landsdækkende radiokanaler.
1. februar sidste år blev DR's daværende fire kanaler presset sammen til tre, da forhandlingerne om et nyt medieforlig endte med forlis.
Men efter det nye forlig mener radiodirektør i DR, Leif Lønsmann, at DR kan fortsætte, hvor man slap for godt et år siden.
Den fjerde kanal (og en femte) kommer i udbud, så alle i princippet kan byde på at lave den. Men både Danmarks Radio og konkurrenterne, TV 2, TV Danmark m. fl. er enige om, at profilen på kanal nummer fire passer så godt på, hvad DR kan tilbyde, at det må anses for næsten sikkert, at den går til DR.
"Vi har jo i årevis - siden 1984 - ventet, at vi i DR bevægede os hen mod fire radiokanaler. Det er først i det sidste år, at det er blevet besværligt," siger Lønsmann.

En fin kombination
I forligsteksten præciserer forligsparterne - regeringen, SF og CD - at:
"Den fjerde, landsdækkende radiokanal skal være en nuanceret public service-orienteret kanal med klassisk musik - suppleret med præsentation af rytmisk musik, jazz og dansk musik - kulturprogrammer, samfunds- og debatprogrammer m.v."
Det mener Leif Lønsmann passer fint til en kombination af P2musik (der i dag deler en frekvens med regionalradioerne på P4) og DR Klassisk, der siden sommer har været sendt pr. satellit og i kabelnet.
"Min første tanke var godt nok, at beskrivelsen lignede et ekstra P1. Men jeg er betydeligt roligere nu efter at have læst det lidt nærmere igennem. Forligsaftalen taler om kultur, debat og klassisk musik. Jeg kan selvfølgelig ikke være sikker, før jeg ser det endelige udbudsmateriale. Men som jeg læser teksten i forliget, er hovedvægten lagt på kultur og musik med fokus på klassisk og jazz. Og så debat og journalistik om det. Det ligner meget godt vores planer for P2musik," siger Leif Lønsmann.

Skærpet kanalprofil
DR's planer for de fire kanaler ser sådan ud:
P1 er den samfundsrelaterede kanal med oplysning og debatprogrammer. P2 er den klassiske musikkanal, der også har anden musik og kulturprogrammer. P3 er for de unge lyttere og P4 bliver koncentreret om de ni regionalradioers dækning.
Leif Lønsmann håber, at den fjerde kanal giver bedre muligheder for at pudse alle kanalers profil.
"Vi har nogle historisk betingede kompromiser, som vi ikke er glade for. For eksempel med at lægge Giro 413 på P3. Jeg tror nok, at nogle lyttere fik sig et chok, når de andre programmer fortsatte. Og vi har den klassiske morgenmusik på P1. Den dag, vi forhåbentligt får den fjerde kanal, kan de ting flyttes over på P2. Så får vi plads til at lave en gammel drøm: et journalistisk morgenmagasin på P1 Det vil også passe bedre ind i den kanals profil," siger Leif Lønsmann, der dog understreger, at han vil vente til udbudsmaterialet kommer, før der bliver taget endelig stilling til eventuelle programændringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her