Læsetid: 2 min.

Dræbende Dietrich

20. marts 2000

Susanne Breuning ser bedårende ud som den 91-årige Marlene Dietrich. Men stykket er endeløst og scrapbogsagtigt udramatisk

Teater
Kan man spille en soloforestilling på to timer og 40 minutter? Åbenbart, men man slipper ikke godt fra det. I hvert fald ikke, hvis man gebærder sig rundt på scenen i et scrapbogsagtigt, udramatisk manuskript - og slet ikke hvis man skal illudere århundredets filmstjerne.
Susanne Breuning har ladet sig besnære til at spille Marlene Dietrich i Christian Langes 'Den Blå Engel'. Men denne nyskreven tekst er lysår fra Sternbergs filmatisering af Heinrich Manns roman.
Christian Lange har blot skrevet en traditionel 'nu-kommer-vi-tæt-på-divaen-lige-inden-hun-dør'-tekst, hvoraf i hvert fald hele anden akt er uvedkommende scener med namedropping og dårlige undskyldninger for at synge sange, der ellers for længst var glemt.

Diva-klicheer
Ikke én ny vinkel, ikke én ny påstand - kun divaklichéer og kedeligt-nøjagtige opremsninger af Dietrichs film og elskere bliver det til. Og så udspiller uendeligheden sig i en ufunktionel nipsscenografi af værste turnéslags.
Men ja, den 48-årige Susanne Breuning ser bedårende ud, (men selvfølgelig alt for ung og storbarmet) som den 91-årige Dietrich i diverse stjernerober.
Instruktøren Daniel Bohr har ladet hende tale sært affekteret, men hun synger sangene på korrekt tysk, selvom udtalen mangler z'er og sus.

Fremkaldelser
Både "Ich bin von Kopf bis Fuss" og alle de andre sange bliver serveret til akkompagnement Poul Erik Christensens tremandsorkester, hvis musik er filmisk veloplagt og nuanceret og næsten formår at holde sammen på den ellers dramaturgiløse forestilling.
I stykket taler Dietrich til en ung mand, der serverer hendes piller og sjusser. Han spilles af en muskelpumpet skønhed, der hverken kan tale eller lytte, og dermed bliver historien naturligvis endnu mere usammenhængende.
I stykket påstår Dietrich, at hendes rekord var 69 (!) fremkaldelser efter en forestilling. Susanne Breuning var beskeden og nøjedes med at supplere det halve dusin fremkaldelser med fire selvbestaltede ekstranumre. Alligevel mente visse tilskuere, at det var fire for mange. Cirka.

*'Den Blå Engel' af Christian Lange. Instruktion: Daniel
Bohr. Musikarrangementer: Poul Erik Christensen. Kostumer: Keld Rex Holm. Dekoration: Hanne Helms, Natacha Gram, Daniel Bohr. Lysdesign: Jens Lange. Det Ny Teater, Sceneriet. Til den 2. april

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her