Læsetid: 4 min.

De gamles tur

3. marts 2000

Det var ældrerådenes dag, da regeringen i går diskuterede ældrepolitik med befolkningen. Det første forsøg på en dialog med folket var en start på en debat med perspektiv

Der kom ingen revolutioner eller nye grænsenedbrydende indsigter ud af regeringens første "folkehøring". Men debatten om omsorgen for de svageste ældre i Eigtveds Pakhus i går rummede alligevel de små erkendelser, der på sigt kan blive afgørende, hvis ældreplejen skal ændres.
For eksempel omkring plejehjemmene. For hvis de fire tilstedeværende ministre var i tvivl før, så vil det for fremtiden være svært for dem at komme udenom, at der blandt de fremmødte var et bredt ønske om bedre og tryggere forhold for de gamle. Først og fremmest gennem flere plejehjem. Ikke bare ældreboliger efter standarden med to værelser, et badeværelse og et køkken.
Og så skal der bedre personale og ledelse på plejehjemmene. Slut med bistandsklienter, der mod deres vilje bliver sendt ud for at gøre rent hos gamle.
"Uddannelserne af social og sundheds-assistenterne skal gøres mere attraktive, så det er de rigtige personer, der søger. Det betyder så meget, at det er de rigtige personer med en særlig ånd, der arbejder med de ældre," sagde Elinor Christensen fra Hvidovre Kommunes ældreråd og fik støtte fra Margit Vognsen, næstformand i Forbundet af Offentlig Ansatte (FOA).
"Hvis vi ikke gør det mere attraktivt at komme ind i dette fag, er der ingen der vil," sagde hun.

Samvær kan ikke måles
Tidligere socialminister, tidligere økonomisk vismand og tidligere socialdemokrat Bent Rold Andersen satte i sit indledende oplæg rammen for meget af diskussionen. Han efterlyste et holdningsskift.
"Der er for meget management-teori over det i kommunerne. Alt skal måles og vejes, og det overflødige skæres fra. Men det vigtigste af alt, samværet med andre mennesker, kan ikke måles, og derfor klemmes det ud, når kommunerne effektiviserer," sagde han og høstede meget ros for sit forslag om at fjerne tre fjerdedele af Socialministeriets instrukser til kommunerne om ældrepleje.
Kommunerne må have friheden til at inddrage de gamle både i planlægningen og udførelsen af den hjælp, de skal have, forklarede han.
Og han fik støtte fra mange i salen.
"Vi græmmes lidt, når vi får at vide, at de ældre nogle steder skal på toilet på kommando. Jeg tror, at man skal uddanne vores plejehjemsledere bedre, så de får de rigtige værdier ind i arbejdet," sagde Skørping Kommunes ældrerådsformand.
Det var i det hele taget ældrerådenes dag. Det fire timer lange møde startede med velkomst fra statsministeren og oplæg fra formanden for Kommunernes Landsforenings (KL) socialudvalg, borgmester Vagn Ry Nielsen fra Horsens og Bent Rold Andersen. Herefter overtog salen debatten. Og medlemmerne af ældreråd, organisationer for ældre og pårørende dominerede.
"Jeg vil gerne vedgå, at jeg er bange for at blive gammel," sagde en repræsentant for Ældremobiliseringen:
"For i de sidste år, hvor jeg arbejdede, havde jeg et job, hvor jeg kom rundt på mange plejehjem og så, hvordan folk har det. Kan vi dog ikke stoppe lidt op med det der 'længst muligt i eget hjem' og lade folk komme på plejehjem, allerede mens de har hjernen klar. Jeg vil da gerne være frisk nok til at lave lidt sjov med de gamle damer, når jeg skal på plejehjem."
Ministrene i panelet - socialminister Henrik Dam Kristensen, finansminister Mogens Lykketoft og økonomiminister Marianne Jelved fik hver en chance for at rette spørgsmål til salen. Det samme fik formanden for Ældremobiliseringen, Ivar Nørgaard, formand for Ældre Sagen, Erna Christiansen og Erik Fabrin, borgmester i Søllerød og medlem af KL's bestyrelse. Men den uvant stille rolle generede efter eget udsagn ikke finansminister Mogens Lykketoft.
"Der er kommet mange vanvittigt gode input. For eksempel omkring ældreboligerne. Behøver man at lave dem alle, som man gør i dag? Det er noget, vi skal diskutere. Der er måske ikke kommet noget, jeg ikke havde hørt om før. Men vægtningen af problemerne har skiftet," sagde Mogens Lykketoft efter høringen.

Respekten dominerer
Som flere af sine ministerkolleger var han meget optaget af plejehjemmet Sølund i København. Lederen Hanne Knudsen fortalte om, hvordan Sølund har forsøgt at ændre sig fra at være en hospitalslignende institution til at være et egentlig hjem for beboerne, hvor respekten for de gamle dominerer. Et billede, der blev understøttet af voldsom ros fra en af beboerne, der også var til konferencen.
"Erfaringerne fra Sølund giver et meget væsentligt svar på Bent Rolds spørgsmål om, hvordan man kan måle de bløde værdier," sagde Mogens Lykketoft efter mødet.
"Det er et meget vigtigt bidrag til, hvordan vi får en bedre balance mellem styring og det menneskelige."
På trods af at langt de fleste indlæg var fra personer, der til daglig beskæftigede sig med ældrepolitik lokalt eller på landsplan, tvivlede hverken Poul Nyrup Rasmussen eller Henrik Dam Kristensen på, at det var folkets røst, der havde talt på mødet.
"Det er jo netop de folk, der kender til de praktiske problemer for mange ældre," sagde statsministeren efter mødet, og socialministeren fulgte op. "Jeg kender jo for eksempel Inger fra Billund," sagde han med henvisning til en af talerne. "Hun er et engageret menneske, der så bliver valgt til ældrerådet. Det bliver hun da ikke mindre folkets røst af," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her