Læsetid: 2 min.

Hackere svære at få fat på

6. marts 2000

FOKUS

FBI, der har store problemer med at fange hackerne, er selv blevet ramt af et angreb
San Francisco - De hackere, der tidligere på måneden bragte en række af de største web-sider i knæ, er stadig på fri fod. Og de har tilmed slået til igen.
Deres seneste offer: FBI's egen web-side.
FBI blev således i sidste uge udsat for det snart så berømte Denial of service (Dis)-angreb, hvor hackere får et netværk af fremmede computere til på samme tid at bede om adgang hos en bestemt web-side, hvorved den bryder sammen. FBI's web-side var nede i fire timer.
Det succesfulde angreb er - med rette - blevet betragtet som en offentlig ydmygelse. FBI har derfor lovet snarlige resultater i jagten på de formastelige.
Men hvis man studerer FBI's hidtidige succes i forhold til arrestationer af hackere, er den mildest talt ikke imponerende. Kun meget få fanges, tiltales og ender bag tremmer.
Ifølge FBI's egne statistiker anmeldte det private erhvervsliv i 1998 3.700 hacker-angreb. Alligevel blev kun 12 hackere arresteret, dømt. I 1999 var antallet af hacker-anmeldelser steget til 8.268, men med kun et par flere dømte. FBI indrømmer sin egen mangelfulde indsats på området.
"Vi har ikke gjort en god indsats indenfor cyber-kriminalitet, men det skyldes, at problemet er nyt, og at en infrastruktur endnu ikke er på plads," siger FBI's direktør, Louis Freeh.
Men kritikere af FBI's hidtidige indsats anfører, at de manglende resultater mere skyldes, at FBI fokuserer på sager med høj presseværdi og derved negligerer mere dagligdags tilfælde af hacker-indbrud.
Kritikkerne nævner eksempelvis klapjagten på den notoriske hacker Kevin Mitnick, der gennem lang tid var på FBI's liste over de mest eftersøgte personer i USA og som endte med at få fem års fængselsstraf. Dette til trods for, at Mitnick kun blev dømt for én lovovertrædelse - nemlig et hacker-indbrud hos University of Southern Californien, der kostede mindre end 7.000 kroner at reparere. Men anklagemyndigheden medregnede udgifterne til de mange software programmer, som firmaer måtte udvikle for at beskytte sig mod hacker-indbrud og fik dermed omfanget af de økonomiske skader op på 300 mio. dollar.
Fange nummer 89950-012, Kevin Mitnick, blev i øvrigt løsladt den 21. januar i år. Men han har dog endnu ikke helt afsonet sin fulde straf, idet Mitnick ifølge dommen ikke må røre en computer eller et trådløst apparat i de næste tre år.
En anden af FBI's fjer i hatten er tilfangetagelsen af David Smith, der skabte den såkaldte Melissa virus, som spredtes via e-mail og som rundsendte pornografiske adresser til de første 50 personer i ens adressebog.
Men udover sådanne meget omtalte sager har FBI's indsats overfor hackeres ulovlige virksomhed været ringe.
"Hverken den udøvende eller den dømmende magt har gjort noget for at standse hacker-virksomhed i cyberspace," siger Fred Cohen, der er computerekspert på Sandia National Laboratory.

Karsten Bengtsson

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her