Læsetid: 3 min.

Havets og sjælens mysterium

9. marts 2000

Renato Sandovals imponerende og krævende langdigt efter homerisk mønster overbeviser på dansk

Digt
Engang i barndommen mistede den peruanske digter Renato Sandoval (f. 1957) synet på det ene øje. Under leg ramtes han af en sten, der blev kastet. Derfor kan han i sit heftige langdigt Nostos, der ved intet mindre end en poetisk bedrift nu foreligger på dansk, identificere sig med kyklopen Polyfem, ligesom hvem han jo tæller får, inden han når drømmens forjættede favn.
Ellers optræder digter-jeg'et som den vidtberejste kaptajn Odysseus, en evigt rastløs og utålmodig søfarer over for havet, der ses, ikke bare som nattens eller naturens element, men også som det kvindelige ur-skød.
Digtet udgør en drømmende rejse, udad og bort, og samtidig nedad i kroppen, hvor sanseerindringer blandes med alskens grundigt tilegnet viden, tit efter associative principper, der ikke alene efterlader læseren grundigt desorienteret, men også indebærer en opløsning af det lyriske jeg. Hvordan dette går for sig gennem værkets 17 sekvenser, er dybt fascinerende at følge. For man rives uvilkårligt med af digtets storladent brusende bølge, dets langthenåndende sætningsrytme, og man farer nysgerrigt vild i dets labyrint af ophovet sindrig betydning.
Nostos vil nemlig på én gang være en henført lovsang til erotikken og en art leksikon over alt det, havet som felt drager med sig af litteratur og lærdom.

At fortabe sig
Gang på gang vender digtet tilbage til sin udgangsposition: det oplevende, erindrende, savnende, elskende, digtende jeg, alene på stranden. For denne situation danner også billedet på hver enkelts eksistentielle situation, i et nu, mellem fortid og fremtid.
Renato Sandoval mindes sin mor og sin bedstemor, husker den elskedes opvågnen, "så pludseligt min", som han skriver. Hans længsel har stedse været at 'se' og dermed forstå, men også vellystigt drukne sig i samtlige elskovens samlede videnskaber - "patte af hvert bryst, støve rundt i tusind armhuler, spionere / i 100.000 vulvaer for at finde ud af om det virkelig var mig / der på den anden side."
Nostos, på græsk bl.a. ankomst, kan siges at forholde sig til Pia Tafdrups Dronningeporten som en svømmer til havet. Selvbevidst i sin mandlighed folder en peruansk Odysseus digtet ud som en hymne til dét at fortabe sig og forvandles, opsluges og skylles med, for efter hver forsvinden i det frådende dyb at blive skyllet, genfødt, op på sandet. Og dér står han så, på "fobiens strand", med rejsen akkumuleret i sindet, et mysterium for sig selv, som der står, men stedse fuld af appetit på både indsigt og elskov.
Plus litteratur, må vi føje til, eftersom Sandoval hyppigt ind-citerer forbilleder såsom Baudelaire, Rimbaud, Rilke og landsmanden César Vallejo.

Syntaks-guirlander
At transformere dette krævende kæmpedigt til dansk er ikke så lidt af en præstation. Lyder Nostos på den danske tunge indimellem mærkværdigt, skyldes det næppe uformåenhed fra Thomas Bobergs side, men selve originalens konsekvent inklusive, synkretistiske karakter. Staver man sig således frem med en pegefinger på venstresidernes spanske vers og én på højresidernes danske, må man erkende, at der da vist står nøjagtig, hvad der skal stå, selv om det lyder mere end sært. Digterens valg fra linje til linje er frit og fuldkommen subjektivt, og stedse uforudsigeligt.
Jeg har undret mig over nogle passager, hvor Boberg f.eks. ændrer fra flertal til ental eller stryger et possesivt pronomen, men går ud fra, at det er gjort alene af hensyn til rytmen.
Den højstemte hymniske stønnen, der går gennem Sandovals sprænglærde lyriske elskovssang, giver digtet en mærkelig dobbelthed af noget berust og beåndet. På én gang lidenskabeligt varm og videnskabeligt kølig udforsker denne digter et omfattende univers. Den læser, der blot én gang hænger på gennem alle hans syntaks-guirlander, vil komme til at plaske i bogens bølger igen.

*Renato Sandoval: Nostos. Digt. Oversat og med efterskrift af Thomas Boberg. 61 s. 198 kr. Lindhardt og Ringhof

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her