Læsetid: 2 min.

Holger K. Nielsen roser ØMU-krav

29. marts 2000

SF-formand står fast på EU-kriterier for økonomisk politik efter et nej

Trods SF'ernes markante nej til den økonomiske og monetære union, så roser SF-formand Holger K. Nielsen alligevel de benhårde krav til den økonomiske politik, unionen bygger på.
Selv efter et nej er Holger K. Nielsen ikke klar til at slække på den stramme finanspolitik. Inflationen må ikke stige efter et nej.
"Det er fornuftigt, at man har nogle regler for den økonomiske politik, der begrænser inflationen. Jeg mener ikke problemet efter et nej vil være stort, men det forudsætter, at Danmark holder fast i en inflationsbegrænsende økonomisk politik," siger Holger K. Nielsen til Information.
SF'erne vil altså ikke bruge et nej til et stort anlagt opgør med regeringens økonomiske politik, der bygger på de kriterier, EU-landene i fællesskab har fastlagt i Maastricht-traktaten og stabilitets- og vækstpagten. Kriterierne slår fast, at et underskud på de offentlige finanser ikke må være større end 3 procent, at den samlede gæld ikke må overstige 60 procent af den samlede værdi af produktionen i et land og at inflationen skal være meget lav.
Man kunne ellers få indtryk af, at SF ikke længere stod ved sin accept af de økonomiske kriterier, når man læser partformandens velkomst til partiets kampagne på internettet. Her siger han, at de økonomiske kriterier har tvunget ØMU-landene til at føre en politik, der har fået arbejdsløsheden til at stige.
Det er lige præcis de kriterier, Holger K. betegner som "fornuftige" over for Information. På den baggrund præciserer han sin kritik. Det er ikke kriterierne som sådan, han kritiserer, men en for "rigid" tolkning.
Dertil kommer SF-formandens ulyst til de bøder, ØMU-landene kan pådømme hinanden, hvis ikke de overholder reglerne. De bøder kan også give Danmark et problem, hvis en regering på et tidspunkt vil sætte gang i økonomien efter en tid med høj arbejdsløshed.

Masser af spillerum
"Der er masser af spillerum i den økonomiske politik lige nu. Det er ikke nu, vi vil have de store problemer, hvis arbejdsløsheden stiger. Så kan man gentage kickstarten. Men kommer vi med i den økonomiske og monetære union, vil der være et stort pres for at sikre, at et enkelt land ikke skejer ud med finanspolitikken, selv om det går dårligt med økonomien," siger Holger K. Nielsen.
Han skriver i sin velkomst, at euroen giver arbejdsløshed: "Der er intet, der beviser, at ømu'en giver bedre beskæftigelse, end vi har i dag, sådan som socialdemokaterne hævder det," siger Holger K. Nielsen.
- Jeg kan ikke forstå, hvorfor I så siger at ØMU'en giver arbejdsløshed?
"Det kan man lige så godt sige, som man kan sige, at den giver mere beskæftigelse," siger Holger K., der påpeger, at der er masser af usikkerhed i den slags tal, som han fremlægger i sin kampagne og som socialdemokraterne fremlægger i deres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her