Læsetid: 2 min.

Som is der smelter

16. marts 2000

Visdommen i 'Tao Te Ching' er lige så provokerende som Jesu ord, og bogen som helhed lige så vedkommende som Det nye Testamente

Visdomsbog
"Dem der er indfanget af ønsker/ ser kun det, de ønsker."
Sådan lyder det i et af de første ord i måske den første bog her på Jorden. Denne bog over bøgerne hedder Tao Te Ching, og bogen har været kendt i 2000 år. Efter et nye fund af bogen i den lille kinesiske by Ma-wang-tui i 1973, har bogen nu tilsyneladende fundet sin oprindelige form. Vi ved med andre ord nu, hvordan bogen så ud, da den blev skrevet ca. 500 før Kristi fødsel, antagelig af filosoffen Lao Tzu.
Som oversætteren Hugo Hørlych Karlsen skriver i sit forord, så betød det nye fund en præcisering af nødvendigheden af den sociale sammenhæng samt naturgrundlaget. Et andet nyt forhold er ifølge oversætteren, at den viser en stor sammenhæng med grunderfaringerne i klassisk medicin. Om denne har Hugo Hørlych Karlsen skrevet flere bøger, der er lige så udmærkede som hans helt aktuelle oversættelse af den nye kinesiske udgave af Tao Te Ching.
I den forstand må man ønske, at bogen må blive læst. Lad så være at dette ønske ifølge Lao Tzu skygger for noget, som er vigtigere.
Derom handler denne bog, som tidløst fortæller om, hvad det vil sige at være i live. Tidsløsheden medfører, at hver enkelt læser utvivlsomt får det ud af bogen, som hun har brug for. Det vil sige det, som hun har råd til.
Den skjulte klarhed, som Lao Tzu hele tiden vender tilbage til, er næppe den samme fra læser til læser. Alle kan vi nikke med, når Livskunstneren siger, at "det vanskeligste og det nemme fuldender hinanden," og "at hvæsse kniven tynd og spids gør den svag."
Men hvordan stiller det sig, når han siger: "Væk med visdom og viden, og alle vil få hundredfold mere ud af deres liv"?
For ikke at nævne alle de sandheder, som utvivlsomt har aktuel betydning i marts 2000. Som når det siges: "Når du kan det mandlige, hold dig alligevel til det kvindelige." Eller som det hedder til sidst i samme kapitel (28): "Den ypperste træskærerkunst udføres uden at skære."
Ikke mindst når det drejer sig om det kvindelige og det mandlige, er bogen unægtelig spændende. Det drejer sig ikke blot om, at kvinden får mere i løn. Det drejer sig om, at manden får mindre.
"Den der vil verden noget, ødelægger den," siger Lao Tzu og tilføjer, at alle såkaldte sejre er "begravelsesceremonier."
Bogen har 81 kapitler, og dem, der læser dem, bliver nok aldrig færdig med at læse. Hvad der fænger en 30-årig, fænger næppe en 60-årig. Hvortil kommer ord, som i høj grad provokerer lige så meget som Jesu ord. Hvad vil det sige, at finde smagen i det smagløse? Hvorfor bliver det til et lands bedste, at man regerer det med uvidenhed? Og er det rigtigt, at de ord, der siger det rigtige, altid lyder forkert?
Som is, der smelter, er der nok at tænke over. Et helt liv er der is og dybde i bogen til, og således er den lige så vedkommende som Det nye Testamente.

*Lao Tzu: Tao Te Ching. Gendigtet af Hugo Hørlych Karlsen, 96 s. 169 kr. Aschehoug

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her