Læsetid: 2 min.

Jelved: Nej er farvel til stabil krone

20. marts 2000

Nej til ØMU'en er et farvel til fastkurspolitikken, advarer Jelved. Nej-sigere beskylder økonomiministeren for at skabe uro om kronen

Hvis danskerne stemmer nej til deltagelse i den fælles mønt, skal de indstille sig på et farvel til den stabile danske krone. Sådan lyder advarslen fra økonomiminister Marianne Jelved.
I et interview med Information siger hun, at et nej vil gøre det svært at sikre den fastkurspolitik, der siden 1982 har været med at skaffe Danmark lav inflation og en lav rente.
"Det er det kendte at sige ja. Det ukendte er at sige nej. Når man siger nej, siger man nej til fastkurspolitikken. At sige nej svarer til at sige ja til, at kronen bliver en flydende valuta," siger Jelved.
Hun afviser, at Danmark selv kan bestemme, om kronen skal holdes stabil over for euroen som i dag, hvor ERM-2 aftalen med den Europæiske Centralbank (ECB) betyder, at kronen kun kan svinge 2,25 procent på hver side af euro'en.
"Vi kan ikke sagtens have en fastkurspolitik efter et nej. Det bestemmer vi ikke selv. Det bestemmer markedet omkring os. Og den situation er ekstrem anderledes nu, hvor euro'en er indført, i forhold til tiden før euroen. Før euro'en var der 15 selvstændige valutaer i Europa og én ankervaluta - den tyske mark. Nu er der én ankervaluta og fire randvalutaer. Det betyder alt andet lige, at den danske krone er langt mere synlig, for der er ikke så mange valutaer længere," siger hun.
Jelved frygter, at valutaspekulanterne med langt større hyppighed vil angribe den danske krone efter et nej. Og selvom Nationalbanken har en aftale om, at den får hjælp fra ECB, hvis den danske krone bliver svækket, kan vi ikke for altid regne med støtten, advarer hun.
"ECB-aftalen er en kassekredit. Vi skal betale det tilbage, som banken har brugt på at støtte kronen. Vi kan godt komme i en situation, hvor ECB siger, at nu har vi overtrukket kassekreditten så mange gange, at det ikke er holdbart længere, og at vi bliver nødt til at lave en anden aftale," vurderer Jelved.

Træd tilbage, Jelved
For SF's formand, Holger K. Nielsen, er Jelveds udsagn et tegn på, at der er tvivl om ECB-aftalen. Det bekymrer ham.
"Det tyder på, at hun ikke selv tror på aftalen. Dermed skaber hun usikkerhed om den. For hvorfor skulle valutamarkedet så tro på den," spørger SF-formanden, som er overbevist om, at fastkurspolitikken kan fortsætte, hvis Danmark fører en fornuftig økonomisk politik.
Hos Junibevægelsens Jens-Peter Bonde er tonen skarp.
"Jeg synes, at hun skulle træde tilbage som minister. Hvis ikke hun mener, hun kan forsvare den danske krone, så skal man have en anden på den post," siger han og beskylder samtidig Jelved for bevidst vil skabe uro om kronen.
"Det handler om at skabe en situation, der kan give et kronefald og en rentestigning og dermed den panik, som skal til, for at skaffe et ja. Når man ikke kan få folk til at stemme ja med hjertet, så skal de terroriseres til et ja," siger Bonde.

Side 4: Jelved springer ud
i det kendte

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her