Læsetid: 3 min.

Kina afviser Taiwans tilbud

21. marts 2000

Den nyvalgte præsident Chen Shui-bian foreslår fredstopmøde, men Kina stiller krav

Taiwans nyvalgte præsident, Chen Shui-bian, foreslog i går, at Taiwan og Kina holder et fredstopmøde, men Kina gjorde det klart, at forudsætningen for et møde er, at Chen først anerkender princippet om, at der kun findes et Kina.
Dermed har parterne fra starten trukket skillelinjerne op, her kun få dage efter, at et flertal af Taiwans vælgere pegede på oppositionspolitikeren Chen Shui-bian som ny præsident.
Kina havde på forhånd advaret imod valget af Chen Shui-bian, fordi Beijing frygtede, at han vil lede Taiwan mod uafhængighed, men Chen har i de første dage efter valget forsøgt at række hånden ud mod Kina. Således også i går, da han opfordrede til et topmøde mellem de to parter, men under den forudsætning, at Taiwan bliver opfattet som en ligeværdig partner.
"Det er min holdning, at vi kan diskutere alle emner, herunder 'Et Kina', så længe der ikke er tale om et princip," sagde Chen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Et princip
Men Kina har hele tiden fastholdt, at der kun eksisterer et Kina, og det krav gentog den kinesiske præsident Jiang Zemin i går ifølge den statslige radio:
"Uanset hvem der har magten i Taiwan, er han velkommen her på fastlandet, eller vi kan tage til Taiwan, men forudsætningen for en dialog eller forhandlinger er, at han først anerkender princippet om 'et Kina'."
Dermed synes der fortsat at være lang vej til en dialog. Kina har set Taiwan som en udbryderprovins lige siden afslutningen af borgerkrigen i 1949, mens Chen Shui-bian ser ud til at have overtaget sin forgænger i præsidentembedet, Lee Teng-huis, udspil fra sidste sommer om, at forhandlinger skal foregå mellem to ligeværdige stater.
Men Chens udtalelser om, at alt kan diskuteres, ses dog som et forsøg på at komme Beijing i møde - lige som Kinas reaktioner på valget af Chen har været afdæmpede og ses som et positivt tegn. I det mindste i forhold til sidste uges trusler op til valget, hvor den kinesiske ministerpræsident Zhu Rongji bl.a. sagde, at det kinesiske folk er parat til at "udgyde blod" for at forhindre Taiwans løsrivelse.
USA opfordrede i går til dialog:
"Tiden er inde til at udnytte muligheden for at genoptage dialogen mellem Taipei og Beijing," sagde den nationale sikkerhedsrådgiver Sandy Berger, der ledsager præsident Bill Clinton på en rundrejse i Sydasien.
Samtidig er den amerikanske FN-ambassadør, Richard Holbrooke, i Beijing for at lodde den kinesiske reaktion på valget. Holbrooke møder i dag viceministerpræsident Qian Qichen og udenrigsminister Tang Jiaxuan.

Kritik af Lee
Sideløbende med det diplomatiske spil fortsatte demonstrationerne for anden dag i træk i Taipei foran det tabende Kuomintang/Nationalistpartis hovedkvarter. Rasende demonstranter krævede, at den afgående præsident Lee Teng-hui også omgående træder tilbage som partiformand.
Lee Teng-hui får skylden for, at Nationalistpartiet for første gang i mere end 50 år har mistet magten. Lee bebrejdes især, at han ved at insistere på sin vicepræsident, Lien Chan, som partiets kandidat, splittede partiet, og fik veteranen James Soong til at stille op som uafhængig kandidat.
Dermed blev nationalisternes stemmer delt, og James Soong klarede sig bedst med 37 procent af stemmerne, ganske tæt på Chen Shui-bians 39 procent, mens Nationalistpartiets Lien Chan endte på tredjepladsen.
Nationalisternes nederlag og Chens valgsejr vakte dog glæde og håb blandt andre hos systemkritikerne i Kina. I en erklæring lykønskede det forbudte Kinas Demokratiske Parti Chen med sejren og udtrykte håb om, at det samme en dag vil ske i Kina. De fleste af partiets ledere sidder i øjeblikket i fængsel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her