Læsetid: 3 min.

Kina statuerer et eksempel

9. marts 2000

Viceguvernør henrettet for at have modtaget bestikkelse, mens folkekongressen diskuterer korruption

De kinesiske myndigheder henrettede i går en topembedsmand i et forsøg på at statuere et eksempel og overbevise befolkningen om, at ledelsen gør noget ved landets omfattende korruption.
Hu Changqing, der var viceguvernør for Jiangxi-provinsen i det sydlige Kina, blev henrettet i provinshovedstaden Nanchang, efter at en domstol havde fundet ham skyldig i at modtage bestikkelse for mere end 5,44 millioner yuan (ca. 5,1 mio. kr.).
Ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua er Hu Changqing den hidtil mest højtstående embedsmand, der er blevet henrettet for korruption under Kinas 50 årige kommunistiske styre.
Henrettelsen falder sammen med, at Kinas parlament, Den Nationale Folkekongres, holder møde i Beijing, hvor netop korruption er et varmt emne. Ministerpræsident Zhu Rongji erklærede i sin åbningtale søndag krig mod korruption, og Folkets Dagblad fastslog i går, at den hårde straf mod Hu Changqing beviser, "at i det socialistiske Kina er alle lige for loven. Ingen kan undslippe sin straf, hvis han har brudt loven," skrev kommunistpartiets talerør.

Kritiske røster
Men netop det der med lighed for loven diskuteres i øjeblikket i krogene i Folkets Store Hal, hvor Den Nationale Folkekongres' knap 3.000 medlemmer mødes.
Selv om kommunistpartiet har det sidste ord at skulle have sagt, og møderne normalt foregår i god ro og orden, er Folkekongressens årlige møde også stedet, hvor delegater fra hele landet kan mødes og måske få luftet noget af deres utilfredshed.
Ifølge Hong Kong-avisen South China Morning Post er der i år flere klager og kritiske røster, end der plejer at være.
"I nogle provinser er korruption og misbrug af offentlige midler helt ude af kontrol, og det viser, at det eksisterende kontrolsystem ikke fungerer," siger Yang Zhounan fra Beijing til avisen.
"Forfalskede statistikker i provinsernes rapporter er et udbredt fænomen," tilføjer hun og peger på, at der er brug for en eller anden form for uafhængig kontrolinstans.

Gælder ikke alle
En anden delegeret tvivler også på partiets løfter om, at alle er lige for loven:
"Det handler altsammen om politik. Hvis en højtstående leder er involveret i korruption, vil partilederne først overveje, om de skader partiets omdømme og sammenholdet i ledelsen, hvis de offentliggør sandheden."
I øjeblikket står partiledelsen i præcis sådan et dilemma i forbindelse med en smuglerskandale i byen Xiamen i Fujian-provinsen, der grænser op til Jiangxi-provinsen, hvor omtalte viceguvernør netop er blevet henrettet.
Xiamen-skandalen er langt mere omfattende og involverer nogle af byens og provinsens absolutte spidser, herunder hustruen til én af Kinas mest magtfulde mænd, Jia Qinglin. Han er partisekretær i Beijing og medlem af kommunistpartiets øverste ledelse, politbureauet - og nok så vigtigt én af præsident og partichef Jiang Zemins tro væbnere.
De fleste er enige om, at Jia Qinglins hustru er i sikkerhed på grund af hans høje position, og det er denne form for forskelsbehandling, der puster til den ulmende vrede i befolkningen. Men også selve korruptionen gør sit:
Arbejdsminister Zhang Zuoji erkendte tirsdag, at dele af de midler, der var beregnet til understøttelse af arbejdsløse, i stedet er havnet i lommerne på korrupte embedsmænd, og at de manglende udbetalinger i flere tilfælde havde ført til social uro. Ifølge Zhang Zuoji vil fem millioner blive fyret fra statsindustrien i år, mens 11,7 millioner blev fyret sidste år.
Arbejdsløsheden i byerne når i år op på 3,5 procent, men ifølge uofficielle kilder er tallet mindst dobbelt så stort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her