Læsetid: 4 min.

Kinas hilsen til Taiwan: Flere penge til Folkets Befrielseshær

7. marts 2000

Folkets Befrielseshær får igen i år flere penge i kassen, mens Kina søger at sikre økonomisk vækst på syv procent med øget budgetunderskud

Kina tager hul på det nye århundrede ved at holde fast i visse traditioner, herunder traditionen for at øge militærbudgettet. I år stiger det med 12,7 procent, meddelte den kinesiske finansminister Xiang Huaicheng i sin tale i går til Den Nationale Folkekongres, der indledte sit årlige møde i weekenden.
Op gennem 1990'erne har Kina haft årlige stigninger i militærbudgettet, og denne gang lyder begrundelsen på lønforhøjelser til soldaterne samt ekstra militære udgifter i Macau - den tidligere portugisiske koloni, der i december vendte tilbage til Kina.
I alt 120,5 milliarder yuan (ca. 114 milliarder kr.) går i år til militæret, kaldet Folkets Befrielseshær. Pengene kommer samtidig med, at Kina i de seneste uger har øget presset på Taiwan, der om mindre end to uger vælger ny præsident.
Den kinesiske ledelse i Beijing har truet med at bruge militær magt for at gennemtvinge en genforening, og i går advarede Hærens Dagblad om, at et uafhængigt Taiwan ville betyde krig, og at hæren er i højeste beredskab for at forhindre ethvert skridt mod uafhængighed.

Zhu nedtoner
Advarslen kom dagen efter, at ministerpræsident Zhu Rongji i sin åbningstale til Den Nationale Folkekongres nedtonede den militære trussel mod Taiwan og i stedet lagde vægt på, at Beijing fortsat ønsker en fredelig genforening.
Men det var en enlig stemme, efter at både præsident Jiang Zemin og general Zhang Wannian, der er henholdsvis formand og viceformand for partiets magtfulde militærkomite, i weekenden advarede om, at Beijing vil bruge militær magt, hvis Taiwan fortsætter med at udsætte forhandlinger med Kina i det uendelige.
En advarsel, som den kinesiske ledelse først fremsatte for to uger siden i en såkaldt hvidbog om forholdet til Taiwan, og som var en skærpelse i forhold til tidligere, hvor Beijing 'kun' har brugt truslen i forbindelse med, at Taiwan skulle erklære sig uafhængigt.
Samtidig strammede Hærens Dagblad i går skruen yderligere ved specifikt at advare vælgerne på Taiwan mod at stemme på Chen Shui-bian fra Det Demokratiske Progressive Parti (DPP). Chen ligger i meningsmålingerne side om side med to andre kandidater - det regerende Nationalistpartis Lien Chan og den uafhængige kandidat James Soong. De tre har hver omkring 25 procent af stemmerne.
Når hæren specielt advarer mod Chen Shui-bian skyldes det, at DPP officielt støtter uafhængighed for Taiwan.
Chen, der er tidligere borgmester i Taipei, har dog under hele valgkampen forsøgt at lægge afstand til al tale om selvstændighed og har lovet at arbejde for tilnærmelse mellem parterne.

Kina kan ikke
Selv om Kina nu igen øger militærbudgettet, er de fleste analytikere dog enige om, at Kina endnu ikke vil være i stand til at tage Taiwan med magt.
Kina har ganske vist udbygget både flåde og flyvåben i de senere år, men samtidig har Taiwan også investeret kraftigt i sit forsvar og bl.a. gennem 1990'erne købt 150 F-16 kampfly fra USA og 60 Mirage-kampfly fra Frankrig.
Robert Karniol, redaktør på tidsskriftet Jane's Defence Weekly, siger til Reuters, at de fleste regner med, at magtbalancen først vil vende til Kinas fordel efter 2010.
Men hvis Taiwan får held i sine bestræbelser på at komme ind under USA's planer om at bygge et raketforsvarssystem i Østasien - det såkaldte Theater Missile Defense, TMD - vil Kina måske slet ikke opnå den fordel, fordi raketforsvaret vil kunne sætte Kinas missiler ud af spillet.
USA har endnu ikke afgjort, om Taiwan kommer ind under TMD-systemet, men både Robert Karniol og andre frygter, at systemet kan føre til nyt våbenkapløb i området.

Budgetunderskud
Indtil videre indgår Kinas øgede militærudgifter som led i regeringens samlede budgetplaner, der skal holde 'gang i økonomien'.
Kinas økonomi ventes at vokse med syv procent i år, men samtidig stiger regeringens budgetunderskud med hele 28 procent i forhold til sidste år i et forsøg på at puste yderligere liv i landets økonomi, der er inde i en svær periode.
Reformer af den statslige industri har ført til rekordhøje arbejdsløshedstal, og det er derfor nødvendigt med fortsat høj vækst for at dæmpe den simrende sociale uro. Ifølge de officielle tal vil arbejdsløsheden i byerne i år stige til 3,5 procent mod 3,1 procent sidste år, men i virkeligheden menes tallet at nærme sig otte procent.
Med budgetunderskuddet vil regeringen bl.a. finansiere store infrastrukturprojekter, der kan give arbejde til nogle af de mange arbejdsløse.
Finansminister Xiang Huaicheng lagde også vægt på, at den kinesiske ledelse har behov for mere effektive redskaber for at bekæmpe den alvorlige korruption.
Samme tema brugte ministerpræsident Zhu Rongji i sin tale, da han understregede, at kampen mod korruptionen har højeste prioritet, og at de kinesiske ledere og højtstående embedsmænd bør gå forrest i kampen.
"Regeringsfunktionærer på alle niveauer, i særdeleshed på førende poster, bør fremstå som rene og ærlige og have selvdisciplin og forvisse sig om, at deres slægtninge og stab har det samme," sagde han.
Og som for at understrege hvor omfattende problemet er, meddelte myndighederne, at en af folkekongressens viceformænd, den tidligere guvernør i Guangxi-provinsen, Cheng Kejie, er under mistanke for at have modtaget bestikkelse. Hans plads vil derfor stå tom under det 11 dage lange møde i folkekongressen.

FAKTA
Kinas 'parlament'
*Den Nationale Folkekongres er den kinesiske udgave af et 'parlament'. Dets ca. 2.990 medlemmer vælges hvert fjerde år, og de mødes en gang om året. Imellem møderne fungerer det stående udvalg og en række underudvalg.

*Den tidligere ministerpræsident Li Peng er formand for kongressen.

*På papiret er det folkekongressens opgave at vælge landets politiske ledere og regering, men i realiteten er det kommunistpartiet, der bestemmer. I de senere år har folkekongressen dog fået en mere synlig rolle og har ved flere lejligheder kritiseret den førte politik, men aldrig direkte afvist partiets forslag eller kandidater.

*Under det igangværende møde skal folkekongressen godkende rapporter fra bl.a. ministerpræsidenten, finansministeren og statsanklageren. Vigtigste punkter bliver forholdet til Taiwan, korruption, reformer af statsvirksomhederne og udvikling af fattige provinser i det vestlige Kina. veb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her