Læsetid: 2 min.

K'NYT

29. marts 2000

Hyldest til dansk opera
*Det amerikanske nyhedsmagasin giver i en helsides anmeldelse af operaen Tjenerindens Fortælling på Det Kongelige teater topkarakterer til den danske komponist Poul Ruders. "Hans orkestrering er fantasirig, og det bredt varierede musikalske udtryk fremhæver i høj grad teksten," skriver bladet begejstret. Roserne fortsætter i anmeldelsen, der slutter med at konstatere, at Tjenerindens Fortælling samlet set er "et budskab i operaform, som det vil være umuligt for publikum at ignorere."

Antikvariat skifter ejer
*Nansensgade Antikvariat overtager den 1. april en af landets største brugtbogs-forretninger - Frederiksberg Antikvariat på Gl. Kongevej 120. Udover sine mere end en million bøger er det tre-etager store antikvariat af mange kendt for den ublide medfart, der ofte er fulgt i kølvandet på en høflig bog-forespørgsel. Ifølge den nye ejer, Jess Jessen, skal det imidlertid være slut nu. "Døren vil være åben for kunderne, og støvsugeren vil blive fundet frem," lover han. De nye lokaliteter vil på længere sigt - i lighed med Nansensgade-antivariatet - få speciale i bl.a. litteraturvidenskab, filosofi og religion. Herudover er det planen at udvide med en større samling af ældre historiebøger.

Nordbrandt i Rundetårn
*Henrik Nordbrandt, Dorrit Willumsen og Pia Tafdrup kan i morgen opleves i Rundetårn. De tre forfattere, der alle har modtaget Nordisk Råds Litteraturpris, læser op fra deres prisbelønnede værker, Drømmebroer, Bang og Dronningeporten. Det sker klokken 20.

Russer-propaganda for børn
*Forestillingen om, at børnebøger kun er eventyr og uskyldsrene fantasirejser, bliver vendt på hovedet, når Kunstindustrimuseet for første gang viser et udvalg af sin samling russiske børnebøger.
I den unge Sovjetstat blev børnene opfattet som fuldbyrdede samfundsborgere, hvilket smittede af på børnebøgernes handling. I bøgerne udfører børnene som små ingeniører tekniske, mekaniske og videnskabelige opgaver. Og som små ideologer løfter de stolte den kommunistiske arv fra Oktoberrevolutionen.
Udstillingen er åben fra den 31. marts til 7. maj i Designstudiet.

Det Kongelige Kapels får ny fortid
*To tyske forskere har identificeret den hidtil ukendte 'herr Conradt' og dermed afsløret den ældste kapelmester for det Kongelige Kapel i Danmark. Et testamente fra Nürnberg i 1522 viser, at herr Conradt er identisk med Conrad Rein, der i 1515 overtog stillingen som kongelig kapelmester hos Christian den Anden. Rein nævnes på linie med samtidens fineste musikere, hvilket placerer Det Kongelige Kapel i København i europæisk klasse allerede før Reformationen.

Internationale pennevenner
*International Youth Service (IYS), der er en uafhængig organisation med base i Finland, tilbyder at formidle kontakt til pennevenner fra fremmede himmelstrøg. Tilbuddet gælder børn og unge i alderen 10-20 år, og organisationen har kontakt til mere end 100 lande. "Alene det at have en ven i et andet land er uddannelse i sig selv", lyder et af IYS' slogans. Et godt sted at starte er på organisationens hjemmeside: www.iys.fi

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu