Læsetid: 2 min.

K'NYT

14. marts 2000

Tyske forlæggere i København
*Det største fremstød for dansk litteratur i Tyskland nogensinde finder sted i København fra den 16. til den 19. marts. Elleve forlag er inviteret til seminar af Dansk Litteraturinformationscenter, der blandt andet vil forsøge at sælge Carsten Jensen, Pia Juul og Pablo Henrik Llambias til tyskerne. Ingen af disse er udkommet på tysk.

Asta Nielsen i Diamanten
*Mandag den 20. marts kl. 19 kan man se stumfilmstjernen Asta Nielsens gennembrudsfilm Afgrunden fra 1910 i Det kgl. Biblioteks Sorte Diamant. Desuden vises klip fra Der Totentanz, Das Mädchen ohne Vaterland og Der Reigen.

Årets Reumert-nomineringer
*Navnene på de nominerede til Årets Reumert 2000 foreligger nu. Blandt de nominerede i de 14 kategorier er Jess Ingerslev, Søren Pilmark og Kim Veisgaard for Bedste Mandlige Hovedrolle samt Benedikte Hansen, Birgitte Federspiel og Kirsten Olesen for Bedste Kvindelige Hovedrolle. Sofie Gråbøl, Paprika Steen og Vera Gebuhr er nominerede i kategorien Bedste Kvindelige Birolle og for Bedste Mandlige Birolle er Thomas Bo Larsen, Søren Sætter-Lassen og Henrik Jandorf nomineret. Uddelingen finder sted søndag den 9. april i Folketeatret i København. Det er anden gang, de 14 priser bliver uddelt.

TV-Oscar 1999
*Det er prisoverrækkelses-tid. Foruden Årets Reumert og Bodil-priserne overrækkes fredag den 17. marts også Danmarks største mediepris - TV-Oscaren på 100.000 kroner. Overrækkelsen finder sted i Louis XVI Salen på Hotel d'Angleterre, og Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen uddeler. Otte programmer dyster om prisen. På TV2 er indstillet En mur af tavshed, Det fordømte forår 1-2 og DR-tv deltager med Forklædt som fattig, Vi er også mennesker, Farvel Far og Der var så mange glæder.

Enquist og Oplysningen
*Per Olov Enquists gennembrudsroman, Magnetisørens femte vinter, handlede om kampen mellem irrationalisme og oplysning. Oplysningen sejrede i skikkelse af lægen Selinger. I dag går det på tidstypisk vis omvendt. Debutanten Karl Johan Nilssons netop udkomne roman, Kvicksilver, der er skrevet som et svar til Enquist, har som hovedperson en læge, der kun skaber lidelse, så længe han er videnskabelig og rationel. Først da han begynder at bruge sin intuition, lykkes det ham at gøre lidt nytte.

Guldmaske til Rizzo
*Den amerikanske koreograf T. J. Rizzo, som i øjeblikket er aktuel med sit Shuffle Show - Danmarks førte step-performance - på Kafcaféen, har vundet den prestigefyldte Guldmasken i Stockholm for bedste instruktion i det forgangne år.

Bill Gates udstiller Leonardo
*For nogen tid siden brugte Microsofts pensionerede direktør Bill Gates et par håndører til opkøb af en samling Leonardo da Vinci manuskripter. Lige nu udstiller filantropen samlingen i Berlins museum der dinge i Martin Gropius Bau. Det er det såkaldte Codex Leicester, man her får lejlighed til at kigge i, 18 dobbeltblade med spejlskrift, foldet til 72 sider, som udgjorde Leonardos notesblok i et tidsrum mellem 1506 og 1510. Indtil 19. marts.Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her