Læsetid: 2 min.

K'NYT

22. marts 2000

Spøgelsessonaten for fulde huse
*Den 81-årige Ingmar Bergmans opsætning af August Strindbergs Spøgelsessonaten trækker fulde huse på Dramaten i Stockholm. Et internationalt anmelderkorps taler om en 'foruroligende ny scene-version' og er generelt begejstrede over, hvad der er blevet kaldt Bergmans Strindberg-fiksering. Spøgelsessonaten handler om begær, bedrag, ondskab, kønskamp og fatale forhold - ægte Strindberg. Intet er, hvad det giver sig ud for, og alt bliver kun værre.

Sangstafet i Christian Kirke
*I morgen aften fortsætter sangskriverstafetten, der gik i gang forrige år, i Christians Kirke på Christianshavn. Ved hver koncert overgiver de deltagende sangskrivere deres stafet til en kollega og sammensætter således programmet til næste koncert. Hidtil har 110 komponister deltaget i stafetten, der blev sat i gang sidste år. Georg Metz indleder.

DR's historie gennem 75 år
*Den 24. marts kl. 11.30 er der premiere på Danmarks Radios jubilæumshjemmeside, www.dr. dk/dr75, der bliver Danmarks største single product website med flere hundrede timers DR-udsendelser gennem 75 år - fra Kaptajn Jespersen til Casper Christensen, fra krystalapparater til wap-telefoner, fra én radiokanal til det tre-mediale mediehus. Udsendelserne vil være tilgængelige i en lang årrække fremover.

Louisiana runder 100.000
*Udstillingen "De Glade Givere" på Louisiana i Humlebæk er nu blevet sét af over 100.000 besøgende. Udstillingen præsenterer 200 mesterværker fra 27 af landets museer, spændende fra de gamle egyptere til i dag. Sidste dag er søndag den 26. marts.

Ridderkorset til fransk maler
*Den danske ambassadør i Paris overrækker i dag Ridderkorset af Dannebrogsordenen til den franske maler Pierre Wemaëre. Pierre Wemaëre mødte Asger Jorn på Ferdnand Légers kunstskole i Paris i 30'rne. De to kunstnere indledte et livslangt samarbejde over et stort vægmaleri til verdensudstillingen i 1937, og i 1958 udarbejdede de sammen skitserne til gobelinen Den lange rejse, der i dag opbevares på Silkeborg Kunstmuseum.

Platon, Aristoteles og Berkeley
*Det lille Forlags forårsprogram omfatter kun tre titler. Til gengæld er der tale om værker, der har bevist deres slidstyrke, nemlig Aristoteles: Etikken, Platons Symposion, begge nyoversat, samt George Berkeley: Principperne for den menneskelige erkendelse, ét af den radikale empirismes vigtigste kildeskrifter. Harald von Hielmcrone står for udgivelsen, der udkommer 30. marts. Platon udkommer ultimo maj og Aristoteles i juni.

Musikere underbetales
*Professionelle danske musikere underbetales eller får ofte slet ingen løn for deres medvirken i udsendelser på de kommercielle radio- og tv-stationer, mener Dansk Musiker Forbund (DMF). Forbundet frygter, det samme bliver tilfældet i Danmarks Radio på grund af den øgede konkurrence imellem de forskellige medier. Denne opsang kommer i forbindelse med regeringens udspil til et medieforlig. "Vi opfordrer kulturpolitikerne til at sikre, at professionelle musikere, der medvirker i kommercielle radio- og tv-selskaber, får en betaling lig den, de får i Danmarks Radio, og at de ikke presses til at sælge ud af deres rettigheder," siger Anders Laursen, fmd. i DMF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her