Læsetid: 4 min.

Kvinderne væk fra vasketøjet

8. marts 2000

Drenge kan alt, også vaske tøj, og det gør flere og flere - også af de gamle drenge

Vaskedag
"Hold dig til de 40", siger Ivan på 52 år, og det er ikke kvinders alder, vi snakker om, men varmegrader i vaskemaskinen. "Hold dig til de 40, og det går aldrig galt."
Ivan, som vi finder i ensom majestæt i et vaskeri på Vesterbro, har engang, da han gik højere end de 40 grader, været ude for, at tøjet i en hel vask blev farvet grønt. "Det kan man jo ikke rende rundt i", siger han og stopper et læs skjorter, sokker, boxershorts, håndklæder m.m. ind i en tom maskine.
Ivan fik dengang skideballe af fruen, og det skal han ikke risikere en gang til. Siden har han vasket alt, simpelthen alt, på 40 grader, også sengetøj.
- Men lægger hun så ikke mærke til, at noget af det ikke er vasket ordentligt?
"Ved du hvad", siger Ivan og trykker på startknappen, idet han sender tøjet ud på en længere rundrejse. "I dag bliver tøjet jo ikke sådan rigtig snavset, hvis man ikke har et arbejde, man bliver beskidt af. Det er højst sådan lidt bystøv, og det er let at vaske ud."
Fruen har ikke besværet sig siden hin ulykkelige dag. Forøvrigt lykkedes det hende at redde noget af tøjet, det der var hvidt, ved at lægge det i klorin.
Med dette råd til usikre mænd, begiver Informations vaskepatrulje sig videre til et møntvaskeri i Fredericiagade i Københavns centrum. Her er der en enkelt kvinde, ingen andre. Uinteressant. Vi er ude for at tage temperaturen på mænd og vask i anledning af kvindernes internationale kampdag. Vasker mænd? Hvad foretrækker de, finvask eller kogevask? Går vaskeriet ud over deres mandighed?

Sproget tæller
I Nyboder Møntvask et par hundrede meter derfra er der fem personer. De fire er mænd. Et flertal, der dog også har sin forklaring i, at to unge mænd er der, fordi en tredie er deres gode kammerat.
"Rigtige venner", siger han med et smil på gebrokkent dansk. De er ungkarle, skal i byen sammen bagefter, og den ene havde ikke en ren skjorte.
Vaskeriet er valgt, fordi mændene er polakker, og man på vaskericomputeren kan vælge mellem engelsk og dansk sprog i displayet. De synes, det er ok, at mænd vasker tøj, for så er man sikker på, det bliver gjort ordentligt, griner den ene.

Mor ved gruen
Mange unge mænd i dag tror, det er helt normalt, at mænd vasker tøj - ligesom nogen tror, at gulerødder kommer fra supermarkedet. De ved simpelthen ikke bedre.
Og det er det jo så - normalt. Men historisk og geografisk er det et nyere fænomen. Tidligere i århundredet var det mor, der stod ved gruekedlen og rodede rundt i tøjet og det kogende vand med en stok. Far kunne, hvis det gik højt, hjælpe til med at lægge tøjet sammen, rulle det, hænge det op. Og ser man sig om i verden, kan man genkalde sig billederne fra Asien og Afrika, hvor kvinderne sidder ved floden og vasker og skyller. Aldrig mændene.

Nye mandevaskere
Den statistisk set omfattende singlekultur har skabt mange nye mandevaskere. Jesper på 30 er en af dem. Ham træffer vi i en møntvask i Charlottenlund, hvor han er i gang med en artikel i B.T. om Johnny Bredahls bryllup i Las Vegas, og han siger:
"Ja, hva´ fa´en. Hvem sku´ ellers gøre det?"
Han fortæller, at han i et langt stykke tid, efter at han var flyttet hjemmefra, besøgte sin - enlige - mor tiere, end han ellers ville have gjort. Og så havde han altid et hold vasketøj med, ligesom tilfældigt. En lille uudtalt handel: Hun fik besøg, han fik vasket.
Men også de lidt ældre har kastet håndklædet i ringen. Johannes, der lidt efter kommer ind, er 71 og fortæller, at han faktisk nyder den lille tur til vaskeriet. "Min kone tager sig af de indre linjer", siger han. "Jeg går i superen hver dag - og så ta´r jeg altså osse vasken. Så er hun fri for mig så længe".
Johannes skifter mellem forskellige vaskerier i omegnen for variationens skyld. Han går små ture i venteperioderne.

Rygs hvide steg
Iøvrigt har mange mandlige kunstnere et nært forhold til vask og vaskerier. Mit smukke vaskeri, hedder en film. Digteren Dan Turéll var en stor møntvasker. Det skrev han om. Komikerne har satiriseret over mænds (tidligere) fjumrede vaskehåndtering. Således fortalte Jørgen Ryg om dengang, han havde købt en steg hos slagteren, fordi han skulle have gæster. Han kom den i vaskemaskinen i den tro, den var en ovn. Men så blev det også den hvideste steg, man kan forestille sig - berettede han i en af sine monologer.
Mr. Bean, kendt fra tv, var også på møntvaskeri, og alt gik galt. Han hældte en anden mands kaffe i vaskemaskinen i den tro, det var sæben. Og efter at have opført et mindre stripnummer - tøjet skulle jo vaskes - endte han selv inde bag ruden i vaskemaskinen. Frit efter hukommelsen vistnok for at undgå at få tæv af manden, der havde sæbe i sit kaffekrus. I hvert fald blev alting akavet.
Mænd undskyldte sig, da vaskemaskinerne blev udbredt, med at de ikke kunne finde ud af at trykke på de rigtige knapper. Det kan de nu, må vi konkludere. Og hvis de ikke kan, kan de jo bare vaske på de 40.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu