Læsetid: 2 min.

Læger: Patentlov bliver dyr

28. marts 2000

Hvis patentloven vedtages, vil det gå ud over patientbehandlingen, spår en række læger

Loven om patenter på menneskelige gener er kommet i stærk modvind. Flere forskere vender sig nu mod de konsekvenser, det såkaldte EU-direktiv om beskyttelse af bioteknologiske opfindelser vil få på den frie forskning, og på mulighederne for at diagnosticere og behandle danske patienter.
Efter at det i går i Information kom frem, at det amerikanske firma Myriad Genetics med Storbritannien og Irland har aftalt eneret til diagnosticering af kræftpatienter, er danske genetikere bekymret for en yderligere monopolisering af brugen af menneskers arvemateriale til diagnose og terapi.
Loven vil effektivt betyde, at man kan patentere menneskeligt DNA. Flere danske forskere har vendt sig imod dette, fordi de mener, at man kun bør patentere anvendelser og fremgangsmåder til at producere medicin, mens menneskers, dyrs og planters 'grundstoffer,' såsom enzymer og DNA, ikke bør være patenterbare.
Overlæge på Vejle sygehus, Gert Bruun Petersen, er bekymret: "Nu har Clinton og Blair jo sagt, at generne skal være frit tilgængelige for den offentlige forskning. Vi er på Internettet hver dag for at få de data, som vi bruger i det daglige kliniske arbejde til at diagnosticere en masse sygdomme. Men en masse firmaer har meldt klart ud, at de vil patentere sekvenserne, og får de lov, vil det blive væsentlig dyrere end hidtil. Det bliver et spørgsmål om vores muligheder overfor vores patienter."
Hans bekymring deles af Claes Lundsteen, overlæge i klinisk genetik på Rigshospitalet og formand for Dansk Selskab for Medicinsk Genetik: "Jeg er vældig glad for, at Folketinget har fundet ud af, at der er et problem her. På sin vis kan jeg godt forstå at medicinalfirmaerne vil patentere, men på den anden side er det helt klart, at man skal gå imod det. Befolkningens interesser må gå forud for medicinalindustriens."
Professor Karen Brøndum Nielsen fra Kennedy Instituttet i Glostrup er forstående overfor problemet: "Det er en vanskelig diskussion. Der er et problem i, at firmaer giver sig ud i udforskningen af nogle sjældne sygdomme, hvis ikke de kan sikre sig nogen form for afkast. Men jeg er grundlæggende enig i, at det er bekymrende, at vi ikke kan få lov til at lave gendiagnostik, men skal betale til amerikanske firmaer."

FAKTA
Patenterbart
Omdrejningspunktet i patentloven er, hvad der er 'opfindelse,' og hvad der er 'opdagelse.' I den nuværende situation ser det ud til, at et patent kan gives, hvis et gen er isoleret fra sine naturlige omgivelser (hvilket det altid er, lige så snart man har taget en blodprøve), og så længe det er reproducerbart (dvs. at man kan formere det ved hjælp af en såkaldt vektor eller en PCR-metode), og man ved, hvad dets funktion er. Så gælder genet som en opfindelse, i stedet for en opdagelse, og så kan det patenteres. rob

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu