Læsetid: 2 min.

Lang farce for to

28. marts 2000

Jesper Klein og Flemming Jensen indtager - uden stor morskab - alle rollerne, undtagen elefantens, i 'Jorden rundt i 80 dage' på Bellevue

Teater
'Jorden rundt i 80 dage' hører til blandt de absolut uopslidelige klassikere. Man
kan læse den højt for ungerne, man kan genlæse den for sig selv, og man kan se den på
teatret.
Turnerende selskaber havde den på programmet i vore oldeforældres tid, og en anekdote fortæller om skuespilchefen, der udførte Phileas Foggs rolle, men havde fornærmet den mand, der spillede elefantens vogter.
Da den engelske gentleman magtfuldt havde udslynget sin bedste replik: "Jeg køber elefanten!", svarede den impertinente inder derfor: "Den er ikke til salg" - og så var rejsen i kapløb med uret i Reformklubben jo slut.

Glimt af humor
Andre kære minder knytter sig til den lige så slidstærke radioversion, hvor Gunnar Lauring rejste jorden rundt med Erik Mørk som Passepartout og en henrivende Lily Weiding som prinsesse Aouda i afsnit efter charmerende afsnit.
Det kan derfor ikke undre, at makkerparret Jesper Klein og Flemming Jensen har valgt at trække denne højtelskede kanin op af komediehatten og give sig i kast med 51 forskellige roller og et utal af lynomklædninger.
Ideen havde desværre mere for sig end forestillingen, selvom der var morsomme momenter på de to spilleres vej rundt om kloden. Måske allermest i den apokryfe episode i Australien, hvor begge de to herrer var kommet i lommen på en megakænguru.
Det glimtede dog også af og til af krops- og stemmehumor hos Jesper Klein, når han øjnede muligheden for at forlyste sig med en ægte engelsk kostskoleelev, med henblik på 'le vice anglais', eller når han slog sig løs som sort politibetjent i New York.

Snævertsyn og foragt
Den indiske accent luftedes af Maharajaen af Madras, mens Herr Bischoff fra fjernsynet med vanlig pædagogisk sans forklarede alle de svære detaljer vedrørende Fahrenheit, svenske mil, og hvordan man vinder en dag ved at rejse mod øst.
Vanskeligere havde Flemming Jensen ved at variere sine utallige roller, og det p-sprog, hans detektiv Fix var udstyret med, var ikke rigtig sjovt. For at give forestillingen et lidt videre perspektiv end det rene gøgl gik lystigheden på nationalt snæversyn og foragt for de fremmede.
Agtværdigt, men desværre ganske uden bid.

*Jorden rundt i 80 dage.
Manus og instruktion: Jesper Klein og Flemming Jensen. Bellevue Teatret

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her