Læsetid: 3 min.

Latinsk macho såret

8. marts 2000

Den spanske mand elsker sin egen storhed, men den patriarkalske familiefader
er på retur

Machokrise
PALMA - De mødes på røgfyldte barer, hvor det eneste kvindelige element er den unge tjener. De taler i timevis om ugens mange fodboldkampe ned til den mindste detailje, men de løfter stort set aldrig en finger i hjemmet.
"Spanien er nok det mest mandschauvinistiske land i Europa. Den traditionelle mand har stadig en central stilling," siger Pepa Roma, der er journalist ved dagbladet El Pais og har skrevet en bog om spanske mænd.
Men Enrique Rojas, der er direktør for Instituto Español de Investigaciones Psiquiátricas i Madrid og har fået oversat flere bøger i udlandet, mener, at mandschauvinismen er på tilbagetog.
"I Andalusien og på De Kanariske Øer er kvinden stadig underordnet manden, men i de store byer som Madrid og Barcelona er det ikke længere tilfældet. Mandschauvinismen er såret til døde," siger han.

Nye værdier
Spanien oplever et voldsomt værdiskifte i disse år, og halvdelen af alle ægteskaber, der blev indgået i 90'erne, er opløst igen.
Pepa Roma mener, at det i høj grad skyldes, at "kvinderne har frigjort sig seksuelt, har fået egne meninger og er blevet økonomisk uafhængige. Det skaber voldsomme spændinger mellem den spanske mand og kvinde. Vi har på grund af den sene overgang til demokratiet meget at indhente, men forandringerne går meget hurtigere end i andre europæiske lande," siger hun.
Enrique Rojas ser familiernes sammenbrud som "en epidemi overalt i den vestlige verden og ikke noget specielt spansk. Troen på, at man gøre, hvad man vil og har lyst til, svækker parforholdet. For kærlighed kræver en indsats, ofre, dialog og kan ikke bare bygge på den enkeltes lyst," siger han.

Stadig lidt arabiske
Med over 30 procent kvindelige ledere i den offentlige sektor er Spanien det land, der sammen med Belgien og Portugal, hører til i EU's absolutte kvindeelite. Det er resultat af en bevidst politik under socialisterne i 80'erne. Og sidste år indførte den konservative regering betalt barselsorlov.
Enrique Rojas mener, at "kvinderne er blevet det stærke køn. Kig bare på de 30-40-årige kvinder. De udgør over 60 procent af de studerende på universitetet, og det er de allerbedste studenter."
I hjemmet er det dog stadig kvinderne, der tager sig af 80 procent af alle gøremål.
"Mange progressive og socialistiske mænd mellem 40-60 år har arbejdet for ligestilling i det offentlige rum. Men i hjemmet forventer selv de, at kvinden laver mad og gør rent. I den forstand er selv de progressive spanske mænd stadig lidt arabiske i deres mentalitet," siger Roma.
Hun mener også, at det er lidt af et maskespil, når de konservative stiller mange kvindelige kandidater op til parlamentsvalget: "Alle disse veluddannede, velklædte og veludseende kvindepolitikere stiller sig op og forsvarer de traditionelle familieværdier. De underordner sig den patriarkalske familie."

Vold og mord
Volden mod kvinder i de spanske hjem er stigende. En undersøgelse blandt 20.000 kvinder, der blev offentliggjort i februar måned, viser, at 14,2 procent af kvinderne på et tidspunkt har været udsat for trusler, slag, vold og seksuelle overgreb i hjemmet - i tre ud af fire tilfælde begået af husbonden. Men flere kvinder tager mod til sig og melder manden til politiet. I 1999 gjorde lidt over 21.000 kvinder det. Men i enkelte tilfælde får de ikke sagt fra i tiden. I 1999 blev 42 spanske kvinder slået i hjel af en voldelig husbond.
Pepa Roma mener, at volden skyldes, at mange mænd føler sig trængt.
"I lavere sociale lag er manden nødt til at sende kvinden på arbejdsmarkedet, men hans rolle som familiens autoritet er brudt sammen. Kvinderne har fået selvstændige meninger, og fjernsynet har ofte overtaget faderens rolle som den, der sætter orden på den ydre verden. Den spanske mand føler sig mindreværdig, og mange tilfælde fører det til vold i hjemmet. Det er udtryk for, at den spanske mand befinder sig i en dyb krise," siger hun.
Og imens slås mændene med et åndeligt arvegods, der kun sjældent fungerer i et stadig mere moderne Spanien.
"Det er svært for den spanske mand at tale om sine følelser. Det forventes, at han aldrig græder, ikke udtrykker følelser og ikke giver udtryk for svaghed. Han skal optræde ridderligt, som en Don Quijote, en tapper mand, der går i krig og ikke lider nederlag. Den spanske mand elsker sin egen storhed. Men dette mandebillede hæmmer debatten," siger Pepa Roma.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu