Læsetid: 2 min.

Linux-flertal smuldrer

22. marts 2000

Flere af partierne bag SF's forslag om offentlig brug af styresystemet Open Source vender på en tallerken

For bare en måned siden tegnede der sig et flertal i Folketinget for et forslag om, at det offentlige skulle anbefale og anvende styresystemet Linux og den såkaldte Open Source software.
Nu vender både Venstre og Socialdemokratiets IT- ordførere ryggen til forslaget, der formentlig vil spare det offentlige for store udgifter til software og fremme fænomenet fri software.
Ole Hækkerup (S) kan nu ikke stemme for forslaget, fordi SF under den endelige udarbejdelse har sneget en lang række erhvervspolitiske mål ind i forslaget.
"Jeg støtter ideen i Open Source, og er helt med på, at vi ikke skal støtte private monopoler som Microsoft med offentlige midler. Men SF's forslag rummer et forslag til at forbyde patenter på software - og det er både gammeldags og tåbeligt," siger Ole Hækkerup.
"Havde man forbudt patenter på software i Danmark, ville samtlige IT-udviklingsafdelinger i Danmark været ude af røret på et splitsekund. Og det ville altså være dumt," mener Ole Hækkerup.
Socialdemokratiet har fået forskningsminister Birte Weiss (S) til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal finde ud af de tekniske og økonomiske detaljer. "Vi skriver altså ikke bare en check til noget, som vi ikke ved, hvad koster," siger Ole Hækkerup, der efter de tekniske og økonomiske fakta er på plads, vil stille et nyt forslag i Folketinget om Open Source og fri software.

Kreativt miljø
I SF står man uforstående overfor kritikken.
IT-ordfører Knud Erik Hansen mener simpelthen ikke, at hverken Venstres eller Socialdemokratiets IT-ordførere har forstået, hvad forslaget går ud på.
"Jeg vil se, at de stemmer nej, før jeg tror på det. Det ville være meget underligt," siger Knud Erik Hansen.
"Den eneste måde at skabe et kreativt miljø, der kan stå sig imod amerikanerne, er da ved at frigive softwaren, og det gør man altså kun ved at forbyde patenterne. Vi har i Europa en historisk mulighed for at skabe et videnssamfund, der bygger på åbenhed. Og det kan jeg ikke forstå, at de to partier ikke vil være med til at realisere," siger Knud Erik Hansen, der dog sætter sin lid til, at den kommende debat i Folketinget, vil kunne overbevise både regeringen og Venstre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her