Læsetid: 8 min.

Det må de sgu selv finde ud af

11. marts 2000

Fusioner er vejen frem for dansk klubfodbold, mener fodbolddirektørerne Flemming Østergaard, FC København, og Per Frimann, AB

Business
I disse år befinder Superligaen sig i en overgangsperiode. Der er kommet flere penge i topfodbold, spillernes lønniveau har taget sig et hop opad, tv-aftalerne er blevet mere lukrative for klubberne. Og frem for alt er der kommet flere tilskuere til.
Samtidig har flere klubber fået en økonomisk saltvandsindsprøjtning ved at blive introduceret på Fondsbørsen. Men hvor er Superligaen på vej hen? Niveauet på selve banen er meget svingende, blandt andet som konsekvens af at flere langt flere spillere end tidligere bliver solgt til udlandet, hvor de tjener flere penge, men ofte flopper fagligt.

Fodbold er en forretning
I et stort kontor på femte sal med udsigt til B93's tennisbaner sidder fodboldklubben FC Københavns administrerende direktør, Flemming Østergaard. Han er ikke sjældent blevet skældt ud i pressen og af Superligaens andre klubber for at gå enegang, for at være usolidarisk og for at være kontroversiel. Men han har også været med til at vise vejen frem ved at rette økonomisk op på kolossen FC København, så klubben i dag fremstår som en ret sund virksomhed.
Flemming Østergaard er en smule nervøs for Superligaens fremtid, fordi flere af de andre klubber efter hans mening ikke kan få økonomien til at hænge sammen, og at magtfnidder i de mindre klubber betyder, at der ikke bliver lavet de klubfusioner, som han mener er nødvendige for at højne kvaliteten i Superligaen.
"Klubberne kan ikke udelukkende leve af sponsorindtægter og tilskuertal. Det betyder, at deres tilskuergrundlag nødvendigvis skal blive større. Hvis du havde en (fusioneret) klub som hed FC Sjælland eller FC Nordsjælland, så ville du få et tilskuergrundlag, som var væsentligt større. Det ville betyde, at det ikke bare var Brøndby eller FCK, som kunne fylde stadion," siger Flemming Østergaard.
En anden ting, han harcelerer over, er, når klubberne ikke har forberedt sig godt nok, når de rykker op i Superligaen. Han nævner ikke navne, men B93 er et eksempel på en klub som lige var oppe at vende i en enkelt sæson. Klubben indrømmede selv allerede før turneringen, at den ikke havde en chance.
"Fodboldklubber er forretninger. Hvis klubberne ikke er forberedt på at komme op i Superligaen, er det uansvarligt over for spillerne, de ansatte, publikum og alt og alle," siger Østergaard.

Med 120 i timen
Ude i Bagsværd, et stykke uden for København, holder Akademisk Boldklub til. Her er den tidligere landsholdsspiller Per Frimann direktør, og han tager imod og viser rundt i hele anlægget. Førsteholdsspillerne er denne formiddag - få dage før turneringen bliver genoptaget - i gang med hård fysisk vægttræning, undtagen angriberen Alex Nielsen, der får massage i AB's legendariske, aflange omklædningslokale.
Vi sætter os i cafeteriet. Per Frimann mener, at Flemming Østergaards snak om, at klubberne bare skal planlægge bedre, er for let købt.
"Det er sgu så nemt at sige. I en fodboldklub er der hele tiden små problemer, der skal løses. Det er sin sag at forberede det hele på forhånd. Og hvad skal du forberede?" spørger han retorisk. "Du skal have flere sponsorer. Ja, men her løber vi i forvejen rundt med 120 i timen efter nye sponsorer. Så skal du have bedre spillere. Ja, men alle, der er involverede i den sportslige ledelse i AB, er hele tiden ude at se kampe for at finde gode spillere til førsteholdsptruppen. Indtil nu har ingen klubber været 100 procent klædt på til at være en top-top-top-professionel klub," siger Per Frimann.

Banen først
Tilbage på Flemming Østergaards kontor taler direktøren om, at der i visse fodboldturneringer i udlandet er krav om, at nogle parametre skal være opfyldt for, at en klub overhovedet må spille. F.eks. i Frankrig, hvor klubberne skal kunne dokumentere, at de har råd til at spille i den bedste liga. Stadionfaciliteterne skal være i orden, og der skal være et vist antal siddepladser, sponsorpladser og varme i fodboldbanen.
"Vi kommer ud på stadions, der er skandaler at spille på. Man skulle hellere få banen i orden, så man kan levere noget attraktiv fodbold frem for at bygge en sponsorlounge (de indendørs loger for sponsorerne dukker i disse år frem i selv små klubber, red.) Prioritetsrækken er forkert. Jeg går ikke ud fra, at sponsorerne kommer for at æde og drikke. Det kan de gøre på en restaurant. Det primære er vel fodboldkampen," siger Flemming Østergaard

Det er noget gylle
I cafeteriet i Bagsværd medgiver Per Frimann, at mange fodboldbaner er for dårlige, men han mener ikke, at det er helt så let i virkeligheden at ændre i prioriteterne, som det ser ud fra den anden side af Østergaards skrivebord.
"Det er - undskyld jeg siger det - noget gylle. De her klubber, som pludselig får mulighed for at udvikle deres faciliteter, udvikler selvfølgelig forretningen først, så de kan tjene flere penge og skabe bedre muligheder for at få sponsorer og penge i omløb i klubben. At bruge fire millioner kroner på banen før man udvikler sine forretningsmuligheder - det ville da være en dårlig forretning. Hvad skal du med en god bane, hvis du ikke har penge i klubben? Naturligvis kan man også sige, at hvis man gør meget ud af sin tribune og bliver ved med det uden at kigge på baneforholdene, så er det også et problem. Man skal finde balancen i det," siger Frimann.
Han tilføjer, at AB har haft en tilskuerstigning på et par tusinde blot ved at bygge tribunen om i efteråret.

Hollandske tilstande
Hvad Flemming Østergaard frygter, hvis ikke andre danske klubber finder sammen i fusioner, er, at den danske Superliga vil udvikle sig til noget, der ligner den hollandske Æresdivision, hvor de samme tre-fire klubber hvert år kæmper om guldet.
"Ligaen vil brække over, fordi de fleste klubber ikke har den økonomi, der skal til for at købe de bedste spillere. Og det vil den gøre hver sæson. Der vil altid være de samme tre-fire klubber i top fire og en enkelt klub, der som Herfølge er oppe at snuse hvert år. That's life. Tilskuerinteressen vil falde. Alternativet kan så være, at man må ud at spille i Europa eller Skandinavien," siger Flemming Østergaard.

Ingen alternativ
Per Frimann er uenig og ser slet ikke Æresdivisionen som et skræmmebillede Tværtimod. Han mener, at der er mange flere gode, professionelle klubber i Holland end lige de tre-fire.
"Hvorfor er der det? Fordi det er kanonstore byer, og der har været økonomiske interesser i alle tre klubber, der gør, at de adskiller sig fra de andre. Vi taler om PSV Eindhoven, der er langt i Europa Cup'en hvert år, Feyenoord, der forleden spillede uafgjort med Lazio, og Ajax, der er en institution i europæisk fodbold og har vundet Europa Cup'en mange gange. Jeg ville ikke være ked af det, hvis der var tre kæmpe klubber her."
"Et rigtig godt alternativ til Superligaen findes ikke. For dansk fodbolds skyld tror jeg ikke, at det bedste ville være, at man lavede en skandinavisk eller europæisk liga. Jeg tror ikke, at en kamp mellem AIK Stockholm og AB ville have en større interesse, end de kampe vi spiller herhjemme."
"Når Superligaen er en succes, er det fordi, folk har et lokalt tilhørsforhold. Du vil jo egentlig også gerne se, hvordan det går med de der drenge nede fra Herfølge (Superligaens tophold), når de spiller på Gladsaxe Stadion," siger Per Frimann.
Men samtidig mener AB-direktøren, at dansk fodbold har brug for at udvikle selve spillet. Der skal ske nogle ting, for at vi kan følge med i et højt internationalt tempo.
"I AB siger vi, at vi skal ud at spille internationale kampe. Vi oplever, at der i nogle lande virkelig bliver spillet hurtigt. Der bliver spillet et gear højere end os. Og det er på alle niveauer: Retningsbestemte nedtagninger, det er hurtighed over midten af banen, det er driblinger, det er løb i dybden uden bold - de er bare hurtigere."
Men vi bliver også nødt til at indrømme, at der bare er nogle lande, som er kørt fra os, tilføjer han.

De 'gode' gamle dage
Når man spørger Flemming Østergaard, om ikke der er gået noget tabt i dansk fodbold - i forhold til i gamle dage, hvor der var arbejderkultur og bajere på lægterne, ryster han på hovedet.
"Da jeg spillede fodbold var der også fest, men der var mere stille. Du har aldrig set sådan en fodboldkultur, som der er i dag. Jeg har også været med i de gode gamle dage. Dengang var der også vrøvl, når man gik til generalforsamling i de forskellige klubber; der var også fraktioner, der var også kamp om hvem der skulle være formand og træner. Der er ikke en skid, der har forandret sig. Den klub, du spillede i, var verdens bedste klub. Den klub, jeg spillede i, Skovshoved, er stadig min hjerteklub. 'Engang skovser, altid skovser'. De, der spillede i Vejle, synes, at Vejle er den bedste klub - that's life!" siger Flemming Østergaard.
Og så langer han ud efter en provinsialisme i måden at styre klubberne på, som han stadig ser mange steder (han bruger dog ikke selv ordet 'provinsialisme'). Et eksempel kan være, når fodboldklubberne overvejer at fusionere.
"Bestyrelserne mødes, men hen ad vejen finder de ud af, at den nye bestyrelse også skal bestå af seks mand, men de er jo i forvejen seks mand i den ene klub og seks mand i den anden - og så er de seks, der ikke kan fortsætte. Så kommer de der personlige følelser op."
"Gå tilbage og vær en flue på væggen i mange amatørklubber - sikken en ballade der er! Det handler ofte om, hvem der skal være formand, og hvem der ikke vil være formand og hvem der ikke gider. Man går ikke efter målet, men efter småmagt. Det er det, jeg synes er synd," siger Flemming Østergaard.
"Men det må folk sgu selv finde ud af."

Fakta - Stillingen i Faxe Kondi®Superligaen
Herfølge18114332-2337
Brøndby 18945 31-1931
Silkeborg1885534-1729
Lyngby 1892730-2729
AaB (M)1877430-2228
Viborg188 4625-2528
AB (P)1876528-2227
FCK1873819-1724
AGF1846818-2918
OB (0)1838715-2517
Esbjerg (O)18421218-3514
Vejle1819817-3612
19. spillerunde:

Søndag den 12. marts:
Vejle - AB
AaB - FC København
Viborg - Silkeborg
AGF - OB
Brøndby - Esbjerg

Mandag den 13. marts:
Lyngby - Herfølge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her