Læsetid: 2 min.

Mexico redder top-møde

24. marts 2000

Mexicos præsident Zedillo reddede EU-lederne ud af kniben om, hvordan man undgår at være i familie med Østrigs kansler Schüssel

LISSABON - Hvem skal stå ved siden af den store stygge ulv? Det blev EU-topmødets eneste virkelige drama. For Østrigs kansler Wolfgang Schüssel, der er gået i regering med Haiders Frihedsparti, er ikke en mand, alle vil gnubbe skuldre med. Allerede før topmødet stod det klart, at hverken Frankrigs præsident Jacques Chirac eller Belgiens ministerpræsident Guy Verhofstadt tåler at blive afbilledet sammen med Schüssel i det traditionelle 'familiefoto' af statslederne.
Den listige løsning på kniben blev at invitere Mexicos præsident Ernesto Zedillo med, så det i stedet pludselig var et 'gruppefoto'.
Schüssel røg helt ud i et hjørne ved siden af Tony Blair, der resolut undgik at komme i snak med kansleren, da han forsøgte. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der selv stod i behørig afstand, indrømmede, at han havde svært ved at se forskellen mellem et gruppe- og et familiefoto. Med det virkede: Mexico får en frihandelsaftale med EU, og EU fik sit familiebillede.

Bedre og bedre
Østrigs finansminister Karl-Heinz Grasser, der som medlem af Frihedspartiet, var med som den eneste virkelige repræsentant for det onde, gjorde store anstrengelser for at overbevise de tilstedeværende om, at de 14 EU-landes forhold til Østrig er under begyndende optøning:
"Jeg føler mig meget velkommen. Nu er det tredje gang, jeg mødes med mine EU-kolleger. Det bliver bedre hver gang," sagde Grasser.
Intet tyder dog på, at de 14 lande har planer om at stoppe den diplomatiske isolation af Østrig i Lissabon.
"Det er ikke et topmøde om Østrig," sagde Poul Nyrup Rasmussen kort. Og det var den gennemgående holdning på mødet.

Briter stritter imod
Udover 'fotoproblemet' samlede diskussioner sig i går om, hvordan topmødets mål for beskæftigelsen og vækst skal formuleres. Kommissionen ønsker et mål om fuld beskæftigelsen i 2010, og en målsætning om vækst på tre procent. Men en række lande, navnlig Storbritannien stritter imod.
"Vi skal snarere sætte måldatoer for at gennemføre en liberalisering af de finansielle markeder og el-markedet i EU, der kan give forudsætningerne for, at vi kan få vækst," sagde en talsmand for Europa-Kommissionen.
Poul Nyrup Rasmussen, der tilslutter sig at målet at nedbringe arbejdsløsheden til fire procent, ville i går ikke love, at topmødet vedtager et måltal: "Vi skal sætte os fælles mål i EU, men de skal løses med nationale midler. Det er ikke en detailstyring fra EU. Det kan ikke nytte noget at presse sanktioner ned over hovedet på dem, der ikke opfylder målene. Vi skal være ærlige og sige, at landene kommer med meget forskellige udgangspunkter," sagde statsministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her