Læsetid: 3 min.

Militæret frikender sig selv

22. marts 2000

Vidneudsagn om mord på mindst 62 civile tjetjenere afvises af russisk militæranklager. Russerne indtager oprørsbastion

181 dages krig
En massakre på civile i den tjetjenske landsby Aldi har muligvis fundet sted, men drabene blev ikke begået af russiske soldater
Således konkluderer den militære anklagemyndighed for det nordlige Kaukasus, der hører under den russiske hær. Anklageren har undersøgt oplysninger om, at netop russiske soldater om morgenen den 5. februar i år skød mindst 62 civile tjetjenere i Aldi, en landsby syd for hovedstaden Grosnij.
Konklusionen kommer trods stærk dokumentation for, at gerningsmændene skal findes i russiske enheder. Med frikendelsen følger den russiske militære anklager helt i sporet på tidligere disciplinære sager under krigen i Tjetjenien, hvor ingen af de talrige vidneudsagn om russiske overgreb endnu har ført til dom over russiske soldater.
I den aktuelle sag har den militære anklager lænet sig op ad tolv vidneudsagn, alle tilhørende soldater fra den russiske hær, og hvad de sagde gav ikke anklageren grund til at undersøge sagen nærmere.
"Russiske soldater deltog ikke i overgreb i Aldi. Men det betyder ikke, at overgrebene ikke fandt sted, eller at andre føderale styrker ikke var involveret," sagde anklageren, med henvisning til, at tropper fra det russiske indenrigsministerium ikke har været en del af undersøgelsen.

Ens vidneudsagn
Menneskerettigheds- organisationen Human Rights Watch offentliggjorde sidst i februar vidneudsagn fra seks civile tjetjenere, der, ifølge egne udsagn, selv iagttog, hvorledes civile blev skudt ned af russiske soldater. Vidnernes beretninger var helt enslydende, skriver Human Rights Watch.
Vidnerne fortalte, hvorledes mere end 100 russiske soldater drog hærgende og plyndrende gennem Aldi og skød vildt om sig. Ifølge den 41-årige, tjetjenske kvinde Sapiyat fik alle besked på at stille sig ud på vejen med pas i hånden. Herefter krævede russerne penge af de civile tjetjenere - de, som ingen havde, blev skudt.
En kvinde fra landsbyen fandt ligene af sin mand og to sønner i en bunke af dræbte midt på vejen.
"Hun genkendte sin yngste søn på tøjet og forsøgte at hive ham ud af bunken. Men soldaterne så hende og begyndte at skyde mod hende. En ung mand, som løb over for at hjælpe kvinden, blev ramt og døde tre dage senere af sine sår. Kvinden overlevede," fortalte Sapiyat Human Rights Watch.
En 50-årig kvinde berettede, at "næsten hvert eneste hus, russerne gik ind i, indeholdt døde mennesker bagefter."
Flere af vidnerne fortalte samstemmende om en mor, der blev skudt foran sin ni-årige datter midt på vejen.
Human Rights Watch har nu sat navne på 62 dræbte i Aldi, hvis død alle er blevet bekræftet af mindst to vidner, der er blevet interviewet uafhængigt af hinanden. Omkring 20 yderligere har ikke kunne identificeres, fordi russerne, ifølge vidner, satte ild til ligene.
Sagen er nu overgivet til anklagemyndigheden for Grosnij, der er underlagt det russiske justitsministerium.
Flere internationale organisationer har, på baggrund af talrige vidneudsagn om grove overgreb mod civile, anmodet om lov til at undersøge eventuelle krigsforbrydelser i Tjetjenien. Rusland har imidlertid sagt nej hver gang, med henvisning til, at krigen er et internt, russisk anliggende.

Putin lykønsker
På kampladsen meldtes russiske styrker tirsdag at have hejst det russiske flag over den tjetjenske by Komsomolskoje efter næsten to ugers voldsomme kampe. Ifølge den russiske hær er 42 tjetjenske oprørere er blevet dræbt under kampene, mens 76 har overgivet sig. Mindst 50 russere har mistet livet.
Erobringen kommer en dag efter, at fungerende præsident Vladimir Putin foretog et overraskelsesbesøg til Tjetjenien. I et russisk kampfly fløj han til en militærbase uden for Grosnij for at lykønske en deling faldskærmstropper, der står foran at skulle hjemsendes.
Billedet af Putin kravlende ud af flyet iført en flyverjakke og pilotmaske blev vist på alle landsdækkende kanaler, og til soldaterne sagde han, at "I kom ikke som erobrere, I besvarede blot den udfordring, I blev stillet overfor, og I gjorde det på passende vis helt ifølge den russiske hærs traditioner."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her