Læsetid: 4 min.

Mysteriet i Amaliegade

17. marts 2000

DET ER ikke særlig almindeligt, at hunde, når de bliver luftet, løber ud under en bil og bliver kørt over. En gang imellem sker det, men normalt sker det ikke.
Ikke desto mindre er det sket hele tre gange for prins Henrik. Første gang var det Asterix, der løb fra ham og omkom tragisk under en Volvo i Århus, hvor dronningeparret residerede. Anden gang var det Emma, der blev overrullet af en bil nede i Caïx i Frankrig (Monpezat og alt det). Senest er det gravhunden Evita, der uden forudgående varsel forleden løb ud foran en taxa, da prinsen luftede den i Amaliegade, nær sit hjem. Hunden blev tilset af en læge, som hasteindlagde den på et dyrehospital, hvorfra den da gudskelov blev udskrevet i går med en flænge i hovedet på smertestillende medicin.
Flere andre kongehunde har lidt en krank skæbne. Således forsvandt Zenobia sporløst i Marselisborgskoven, og Decibelle døde af orm, oplyser dagbladet B.T., som har lavet en liste over de royale hundes endeligt. På listen døde kun Gaston en naturlig død, hvordan det så kan forklares.
Hvad er det, der er, med prins Henrik og hundene? Hvorfor kan han ikke holde på dem, ikke holde dem i live?

ALLE prinseiagttagere og hundekommentatorer er enige om, at der ikke har foreligget et anstrengt forhold, endsige et fjendskab, mellem prinsen og hundene. Han elsker hunde og kunne aldrig gøre en kat fortræd. Prinsen karakteriseres som et overordentligt venligt menneske, der er mere dus end Des med dyrene. Og Evita har dagligt fået mad og kærlige klap og engang imellem endog et kødben. Man kan derfor vanskeligt forestille sig, at gravvapsen ville flygte fra prinsen. Der er altså ikke noget at komme efter dér. Men hvad så, dr. Watson?
En teori kan være, at der var tale om en fatal forveksling. Prinsen har i februar udskiftet sin gamle Rolls Royce Silver Spur II med en Mercedes Benz. Taxaen, der påkørte Evita, var en Mercedes. Voilá. Evita løb tillidsfuldt taxaen i møde.
PRINSEN HAR tidligere luftet ikke blot hundene, men også sine meninger om moderne børneopdragelse, som han ikke synes om. Børnene tager ingen skade af at få et par flade engang imellem, sagde han engang i et omdiskuteret avisinterview. Men mens han mener, at børn skal holdes i kort og stram snor, holder han slet ikke sine hunde i snor, når han lufter dem. Det er et princip. De skal kunne løbe frit omkring.
Han burde lære af sine tredobbelte erfaringer og tage sit synspunkt op til revision.
Det andet, han kan gøre, er at anskaffe sig en af de kæledyrslygter, der netop er kommet på markedet. De er allerede solgt i 100.000 eksemplarer alene i Danmark, hvor hver femte hund nu går med lys. Den lille, røde lygte sættes fast i hundens halsbånd, hvorved den bliver mere synlig og dermed mere trafiksikker. Lygten er naturligvis beregnet til brug efter mørkets frembrud, men i prins Henriks tilfælde kan vi anbefale den til brug også i dagtimerne.

KONGEFAMILIEN bør også overveje, om en gravhund er den rigtige hund for prins Henrik. Modsat hvad man skulle tro, er gravhunden en glimrende jagthund og en all round-jagthund. Men prins Henrik har slet ikke brug for en jagthund, idet venlige, kongetro mennesker altid sørger for at tvangsopstille byttet lige for næsen af prinsen, når der er klapjagt på godserne rundt om i Danmark.
Gravhunden er en meget langstrakt affære og derfor et let mål for en bil. En kortere hund vil være sagen f.eks. en fladtrykt bokser. Det vil minimere risikoen for at blive kørt over med 25 til 40 procent.
Det sikreste vil naturligvis være at lade prinsen få en af Sonys avancerede robothunde. En sådan koster 40.000 kr., men det kan de godt få råd til.
Eibo hedder den japanske robot, der opfører sig næsten som en rigtig vovse. Den kan lege med en bold, og hvis den møder en anden robothund vil den to straks begynde at snuse til hinanden. Eibo er meget lydig, og den kan programmeres til ikke at løbe ud foran en bil. Hvis den alligevel skulle gøre det - der hviler jo en tung skæbne over prinsen - vil han let kunne anskaffe sig en ny magen til den gamle.

PRINSENS præstation under hundeluftning sættes yderligere i relief af, at der aldrig er sket tilsvarende uheld for dronningen. Hun har gennem tiden haft sine egne hunde, og de er aldrig blevet kørt over. Hofhunden Balthazar blev ikke kørt over af en bil. Den var iøvrigt mor til Zenobia, hunden, der forsvandt i skoven uden nogensinde at blive fundet. Zenobia var dronningens hund, men det var prins Henrik, der gik tur med den, da den forsvandt. I virkeligheden er det altså fire hunde, der er forsvundet for ham.
Dronningens nuværende hund, Celimêne, der er opkaldt efter en person i Molières Misantropen, er heller ikke blevet kørt over af en bil.
Hvis vi var dronningen, ville vi ikke lade prins Henrik lufte hund oftere. Vort lands befolkning kan ikke kapere flere royale hundeulykker. Derimod kan Hendes Majestæt gerne lade hundene lufte prins Henrik, men i kort snor, tak.Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her