Læsetid: 3 min.

Den mystiske hr. Putin

16. marts 2000

Ny bog kigger bag den fungerende russiske præsidents stålsatte facade,
men siger kun lidt om hans politik

Portrætbog
Agent i det frygtede KGB med tilnavnet 'Stasi'. Liberal embedsmand i det oplyste Petersborg. Effektiv realpolitiker i Kremls korridorer. Damernes mand og Ruslands mest populære politiker. Nådesløs og egenrådig feltherre i Tjetjenien. Ruslands fungerende præsident Vladimir Putin har mange ansigter, og det er uklart hvilket af dem han vil anvende fremover, hvis han som forventet vinder landets præsidentvalg den 26. marts.
Valgkampen har hidtil ikke gjort meget til at løfte sløret for hvem Vladimir Putin egentlig er, og hvor han vil føre Rusland hen. Men en ny interviewbog baseret på to Moskva-journalisters 24 timer lange samtaler med den fungerende præsident - under skarp overvågning af hans PR-folk forståes - giver et forsigtigt kig bag Putins facade.
I bogen, med titlen 'I første person. Samtaler med Vladimir Putin', fortæller Putin udførligt om sine ungdomsår og den karriere i sikkerhedstjenesten KGB som han tydeligvis er stolt over den dag idag. Putin bekræfter her, at han som ung skoleelev i Leningrads (nu Skt. Petersborgs) skole nr. 281 henvendte sig til KGB i håbet om at blive optaget i den organisation han beundrede så dybt.

Gik til KGB
"Jeg gik op i KGB's reception. En mand kom ud og, mærkeligt nok, lyttede han alvorligt til mig og sagde: 'Det er opmuntrende selvfølgelig, men der er flere problemer. Lad mig være oprigtig. Vi tager ikke mod frivillige. For det andet så beskæftiger vi kun folk, der har aftjent deres værnepligt eller har en universitetsgrad'. Jeg spurgte ham hvilket universitet. 'Det er lige meget'. 'Men hvilket universitet ville være at foretrække?' 'Det juridiske fakultet'. 'Jeg har forstået'. Jeg blev optaget på Leningrads Statsuniversitets Juridiske Fakultet," fortæller Putin.
På det tidspunkt var KGB stadig en overmåde magtfuld organisation frygtet for sit enorme netværk af stikkere, og kendt for sine overgreb mod anderledes tænkende. Men Putin tjente KGB i 16 år, og han lægger ikke skjul på, at det var en periode, som formede hans karakter og synspunkter.

Borgerne sladrede
"Der var mange folk, der samarbejdede med sikkerheds-organerne. Det er et vigtigt instrument i en stats almindelige liv - samarbejdet med almindelige borgere. (..) Ved I, at 90 procent af al efterretnings-information er indsamlet gennem agenter blandt almindelige Sovjet-borgere? Agenter arbejder i statens interesse."
Den ubrydelige loyalitet overfor systemet - uanset dets aktuelle politiske farve - går som en rød tråd gennem Putins karriere.
Hans opstigen er historien om den altid effektive, tjenende ånd for skiftende herrer - først Sovjetsystemet og dets vagthund KGB, siden Petersborg-borgmesteren Anatolij Sobtjak og til sidst Ruslands nu forhenværende præsident Boris Jeltsin.

Få politiske tiltag
Selv i det godt halve år Putin har beklædt posterne som ministerpræsident, og nu også fungerende præsident, er det forbavsende så få markante politiske tiltag han har sat sit navnetræk på.
Ret beset er det vel kun krigen i Tjetjenien som Putin helt og fuldt har identificeret sig med. I et af interview-bogens mest opsigtsvækkende afsnit kommer Putin da også snublende nær til at indrømme, at han begyndte krigen i Tjetjenien uden at daværende præsident Boris Jeltsin var fuldt underrettet om hans planer og konsekvenserne af dem.
"Jeg tog en beslutning med mig selv; det er det, min karriere vil sandsynligvis slutte her, men min mission, min historiske mission - det lyder højtravende, men det er sandt - er at løse situationen i Nordkaukasus," fortæller Putin til journalisterne, der ikke kan skjule en måben.
"Men De kunne ikke selv have besluttet at starte felttoget i Dagestan og siden Tjetjenien. Jeltsin var præsident og han bar ansvaret for den første fejlslagne operation i Tjetjenien," indvender de.
"Hvad angår Jeltsin, så bakkede han mig fuldt op. Han gav mig sin opbakning, og det er det. Jeg rapporterede bagefter til ham om hvilke skridt der var taget," siger Putin.
Bogen giver et interessant indblik i Putins officielle biografi og selvforståelse, men den er forbavsende sparsom med information, når det gælder Putins politiske program. Hvad vil Putin egentlig, undrer journalisterne sig.
"Af en eller anden grund siger alle, at umiddelbart efter valget vil De ændre dem selv drastisk, hvis De altså vinder. Har De virkeligt et ønske om at ændre alting," spørger de.
"Det vil jeg ikke fortælle jer," svarer Putin uudgrundeligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her