Læsetid: 3 min.

Nær smertegrænsen

4. marts 2000

Til næsen

Danskerne har forelsket sig i spansk vin i en grad, så Spanien har været den helt store vinder på det danske marked de senere år.
Men midt i det boom er det, som om den gamle kærlighed - Rioja - er blegnet lidt. Rioja, som har været rigtig mange danskeres indgang til vinens verden, taber pusten på markedet. Og årsagen ligger lige for - hvor spansk vin generelt udmærker sig ved at holde et gunstigt forhold mellem pris og kvalitet, er Rioja på det seneste blevet dyr.
Måske også for dyr. EU-regler forhindrer nyplantninger, og efterspørgslen efter gode druer i området er så voldsom, at bønderne, som sælger til de store bodegaer, har kunnet fordoble deres priser over bare et par år.
Det slår igennem, og der er så mange andre spanske distrikter, der puster Rioja i nakken med langt mere favorable priser på deres vin.
Alligevel er der grund til at notere sig en ny alliance. Marqués de Riscal, som måske er det kendteste af alle bodega-navnene, har skiftet repræsentant i Danmark og sælger fremover gennem Hans Just/ Flemming Karberg. Det er to helt familieejede partnere i en verden præget af fusioner og anonyme uigennemskuelige ejerforhold.

Og så er der en anden smuk symmetri i det: begge firmaer er etableret i 1860'erne, hvor Camillo Hurtado de Amézaga, Marqués de Riscal, revolutionerede Rioja gennem indførsel af teknologi og know-how fra Bordeaux.
Marqués de Riscal er et bundpålideligt firma med høj og konstant kvalitet. De seneste 20 år er der investeret store summer i produktionen, senest med et topmoderne sorteringsanlæg, der skal sikre endnu bedre selektion af druer efter høsten.
MdR laver kun Reserva og Gran Reserva-rødvin. Gran Reserva kun i særligt gode år - og med lidt Cabernet Sauvignon i de klassiske spanske druer til at give rygrad og lang levetid.

Ved en smagning hos Hans Just i onsdags fik vinpressen syn for sagn - vi smagte på en hvid Rueda 1999 i lys, frisk og moderne stil (50 kr.) og på firmaets berømte kultvin Baron de Chirel 1995 - valgt til 'Årets Rødvin' i Spanien - med hele 40 pct. Cabernet til 60 pct. Tempranillo (299 kr.). Desuden på Reserva 1995 og Gran Reserva 1993.
Det er de to sidstnævnte, der tegner firmaet som de klassiske Rioja'er, de er, og det er hver for sig bestemt gode vine. Reservaen vil jeg kalde nydelig uden at være pralende, mens Gran Reservaen er en rigtig flot vin i nærmest burgundisk stil.
Men, men, men. Reservaen står nu i 90 kr. og Gran Reservaen i 219 kr. Det er meget. Det er så meget, at de hver for sig ligger i et prislag, hvor man kan komme langt for sine penge mange andre steder. Jeg holder bestemt af begge vine, men smertegrænsen er ved at være nået. Hvis ikke den allerede er det.

Faktisk ville jeg hellere betale en 50-er for den yderst charmerende hvide Rueda - eller de 299 for Baron de Chirel, som er en stor, nyklassisk vin med et betydeligt lagringspotentiale. En vin, som man uden blusel kan tillade sig at stille op ved siden af klassificerede Bordeaux-vine til både to- og trehundrede kroner mere.
Måske aner folkene fra Marqué de Riscal selv, at de risikerer at prissætte sig ud af markedet med deres klassikere; i alt fald fortæller de, at de har investeret i det lovende Toro-område, hvor druerne stadig er til at betale. Herfra vil de i årets løb introducere en helt ny vin ved navn 'Riscal', som kommer til at ligge i prisklassen omkring de 70 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her