Læsetid: 1 min.

Norske sosser til magten

10. marts 2000

Efter Bondevik-regeringens afgang, bliver hele Skandinavien atter socialdemokratisk

Som Sverige og Danmark er Norge er på vej til at blive socialdemokratisk ledet efter statsminister Kjell Magne Bondeviks afgang som statsminister i aftes.
De fleste iagttagere venter, at Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Jens Stoltenberg, bliver Norges næste statsminister. Det sker uden, at der bliver afholdt valg, fordi den norske grundlov foreskriver, at der kun udskrives valg hvert fjerde år.
Stoltenberg blev i februar udnævnt til statsministerkandidat i erkendelse af, at partiformand Thorbjørn Jagland ikke kunne trække stemmer nok. Straks steg partiet i meningsmålingerne. Det samme gjorde forventningerne til en valgsejr i år 2001.
Men nu ser det ud til, at Arbeiderpartiet får magten endnu tidligere. En magt, som partiet har tørstet efter at genvinde efter to et halvt år som oppositionsparti.
Den kristelige Bondevik gik af, da hans Sentrumsregering - bestående af hans eget Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre - tabte en afstemning i Stortinget om bygning af gaskraftværker i Norge. Regeringen mente, at det ville være miljømæssigt uholdbart at bygge gaskraftværker. Men Arbeiderpartiet og det konservative Høyre, der tilsammen har absolut flertal i Stortinget, tvang deres eget forslag igennem.
Det kunne Sentrumssregeringen ikke leve med, fordi netop en stærk miljøpolitik er en del af dens grundlag.
Bondeviks mindretalsregering, som blot sidder på 42 ud af Stortingets 165 sæder, har hidtil manøvreret sig igennem med skiftende flertal, dog mest til højre i salen. Bondevik i de forløbne to et halvt år overrasket med sin manøvredygtighed.
Det var således først i går, at Arbeiderpartiet og Høyre kunne blive enige om at nedstemme regeringen på et vitalt spørgsmål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her