Læsetid: 2 min.

Nyrup truer med hestekur

22. marts 2000

Nyrup vil stramme danskernes livrem i tilfælde af et nej til ØMU'en

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen er klar med en regning til danskerne efter et nej til den Økonomiske og Monetære Union ved folkeafstemningen til september.
"Et nej vil efter alt at dømme udløse et pres på kronen, som indebærer rentestigninger. Det er min bedømmelse, at der vil komme finanspolitiske stramninger efter et nej," sagde statsministeren på et pressemøde tirsdag.
De finanspolitiske stramninger skal sikre en troværdig økonomisk politik og kan bestå i et indgreb i danskernes økonomi i stil med Pinsepakken fra 1998.
Dermed forudser statsministeren væsentligt mere omfattende økonomiske konsekvenser af et nej, end økonomer fra Chase Manhattan Bank, Barclays Capital og Deutsche Bank kan få øje på.
Økonomerne fra de tre udenlandske storbanker siger samstemmende til Information tirsdag, at der kun vil opstå et kortvarigt pres på kronen efter et nej på grund af Danmarks gode økonomi. De forventer, at kursen på kronen og det danske renteniveau hurtigt vil stabilisere sig på samme niveau som i dag.
Det er imidlertid ikke kun Poul Nyrup Rasmussen, der forudser større økonomiske konsekvenser af et nej. Økonomiminister Marianne Jelved går et skridt videre end Poul Nyrup Rasmussen og vurderer, at regeringen ikke kan opretholde fastkurspolitikken efter et nej. Fastkurspolitikken har ellers være hjørnestenen i dansk økonomisk politik siden 1982.
Regeringens to top-politikere lægger dermed op til, at folkeafstemningen bliver et opgør om velfærd.
"Et ja eller et nej til den fælles valuta hænger afgørende sammen med den fremtid, vi ønsker for velfærdssamfundet," siger Poul Nyrup Rasmussen, der sammenfatter situationen for VelfærdsDanmark efter et nej med ordet "usikkerhed".
Selv om den danske økonomi er meget stærk, peger statsministeren på, at krisen i 1998 i Thailand, Sydkorea og andre sydøstasiatiske lande smittede af på Danmark.
"Ekkoet fra Asien, ramte Danmark, så vi måtte ned i valutakassen og hente 50 mia. kroner," siger statsministeren.
EU-modstanderne i Enhedslisten mener, de to topministres udsagn vidner om, at de føler sig "trængte" i diskussionerne om ØMU'en.
"Det er ikke en statsministers og økonomiministers opgave at så tvivl om kronens værdi. Jeg er glad for, at de gør det så tidligt i kampagnen, at vi kan få belyst, hvad der udgør det faglige grundlag for deres vurderinger," siger Keld Albrechtsen, der i et skriftligt fremsat spørgsmål netop har bedt statsministeren om at belyse det faglige grundlag for sin vurdering.
Økonomerne fra de tre udenlandske storbanker mener, at renten kortvarigt kan stige med en procent.
RealkreditDanmark har over for Information vurderet, at det vil koste en dansk husejer op til 300 kr. pr måned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her