Læsetid: 3 min.

Opposition klager over valgsvindel

28. marts 2000

Kommunisterne påstår, at valget var præget af 'massiv forfalskning,' men valgobservatører så 'frie og fair valg'

MOSKVA - Lederen af Ruslands kommunister Gennadij Sjuganov, der blev nummer to i præsidentvalget søndag, anklagede i går en række regioner for at pynte på den fungerende præsident Vladimir Putins valgsejr.
Sjuganov sagde til Ruslands uafhængige tv-station, NTV, at der var tale om "massiv forfalskning", da Putin vandt med næsten 53 procent af stemmerne ved søndagens valg.
Ifølge Sjuganov er det særligt muslimske republikker som Tatarstan og Basjkortostan i Volga-området og Dagestan i Nordkaukasus, han mistænker for at have svindlet med stemmeoptællingen.
Sergej Resjulskij, en talsmand for Kommunistpartiet, hævdede over for russisk tv, at der i Dagestan er foregået "en storstilet forfalskning overalt i republikken."
Andre slagne oppositionspolitikere syntes i går også at antyde, at der kunne være tale om svindel i nogle regioner.
Valgets nummer tre, Grigorij Javlinskij, sagde han havde fået meldinger om, at der i løbet af valgdagen var blevet tilføjet 14.000 nye navne på valglisten i Ulan-Ude, en provinsby i Østsibirien.
Flere russiske medier har hæftet sig ved, at Ruslands Centrale Valgkommissions meldinger om valgdeltagelsen og Putins stemmetal varierede voldsomt i løbet af søndag aften og nat. Hvor de første opgørelser viste, at Putin havde fået mindre end 45 procent af stemmerne, steg tilslutningen derefter fra time til time og sluttede på næsten 53 procent.

Positive observatører
Ingen af disse indvendinger kan dog forventes at rokke væsentligt ved Putins sejr på mere end 20 procentpoint foran Sjuganov på andenpladsen.
De offentliggjorte resultater, baseret på indberetninger til Ruslands elektroniske valgsystem, er foreløbige, og det endelige resultat vil først foreligge i begyndelsen af april.
De internationale valgobservatører fra Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa (OSCE) gav i går en generelt positiv vurdering af valget som de, ifølge russisk tv, karakteriserede som "frit og fair."
"Jeg lykønsker jer med, at resultatet var et massivt udtryk for det russiske folks vilje," sagde det danske folketingsmedlem Helle Degn, der var leder af OSCE-delegationen af observatører, ifølge Reuters.
Lederen af den Centrale Valgkommission, Aleksander Vesjnjakov, har afvist meldingerne om valgsvindel. Han sagde i går, at valget fandt sted "uden særlige forstyrrelser."
Lederen af det Europæiske Medieinstitut (EIM), der delvist finansieres af EU, gav i går en kritisk vurdering af de russiske mediers rolle i Putins valgsejr.
Tal fra instituttet viser, at Putin fik væsentligt mere tid på russisk tv end sine tre hovedmodstandere tilsammen.

Medieansvar
På en pressekonference efter valgsejren syntes Putin selv indirekte at indrømme, at medierne spillede en stor rolle for hans succes.
"Jeg vil gerne pege på, at kommunisterne nåede deres resultat - lad os være åbne og ærlige omkring det - uden at have ret mange muligheder i medierne, særligt de elektroniske medier," sagde Putin.
EIM's generaldirektør Jo Groebel kritiserede det statslige russiske tv's angreb på Putins modkandidater under kampagnen.
"Modstanderne af den fungerende præsident blev nedvurderet på en række forskellige måder," sagde Groebel.
"Ytringsfriheden og mediernes selvstændighed i Rusland kan blive sat på nye prøver i fremtiden," tilføjede Groebel.
Den uafhængige tv-station NTV's fremtid kan, ifølge den liberale politiker Boris Nemtsov, blive en sådan prøvesag.
I et interview med NTV advarede Nemtsov på valgnatten om, at stationen har været truet af en politisk motiveret lukning på grund af sin kritiske holdning til Kreml. Nemtsov sagde, at et nyt forsøg på at lukke NTV "ikke kan udelukkes."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her