Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

30. marts 2000

Energi og landbrug skal tage slæbet
Landbruget og energisektoren skal begrænse udledningen af drivhusgasser, så Danmark kan nå målet om at reducere CO2-udslippet med 21 procent omkring år 2010. Regeringen har opgivet at få nedbragt CO2-udslippet fra trafikken, der i dag er 18 procent højere end i 1988, så det i 2005 er på samme niveau som i 1988.
Det fremgår af regeringens klimastrategi, Klima 2012, som blev offentliggjort i går.
Regeringens ambition er at den stadige stigning i trafikkens CO2-udslip skal bringes til ophør, og "regeringen er indstillet på at tage de nødvendige skridt til at sikre, at transportsektoren yder sit rimelige og realistiske bidrag til den samlede reduktion", hedder det i planen.

Etisk Råd advarer mod gen-lovsjusk
*Det Etiske Råd advarer mod lovsjusk i forbindelse med Folketingets planlagte ændring af patentloven. En række forskere og overlæger har advaret imod den planlagte lovændring, der vil gøre det muligt at tage patent på menneskelige gener, og Det Etiske Råd kræver mere tid til at vurdere det komplicerede emne og er stærkt utilfreds med, at erhvervsminister Pia Gjellerup (S) har givet rådet en frist til 6. april til at kommentere lovforslaget.
"Det er en alt for kort frist. En seriøs stillingtagen til det meget komplicerede emne kræver mere tid," siger formanden for Det Etiske Råd, Erling Tiedemann.

Gerner: TV 2 taber ikke penge
*TV 2 kommer ikke til at tabe penge på det indgåede medieforlig, siger kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R). Tværtimod får stationen fremover en større andel af licenspengene. TV 2's administrerende direktør, Cristina Lage, har sagt, at medieforliget "er det hårdeste anslag mod TV 2 nogensinde", og at det vil koste kanalen 419 millioner kroner over de næste fire år.
"Det her er et fantastisk godt forlig for TV 2. Deres andel af licenskronerne stiger fra 15 til 18 procent over fire år, og hvis man regner det ud i kroner og ører, så drejer det sig om 220 ekstra millioner kroner om året i 2004," siger Elsebeth Gerner Nielsen.
Samtidig indebærer forliget, at TV 2 fritages for renter på to lån, der tilsammen beløber sig til 527 millioner kroner. Og kanalen får henstand på sine afdrag.

Narkomaner svigtes
*Hård konkurrence om at få del i amternes penge til narkobehandling betyder, at mange private døgninstitutioner forsøger at nedbringe deres omkostninger ved udelukkende at ansætte ufaglært personale. Det skader narkomanerne, som risikerer at gå glip af den optimale støtte til at komme ud af deres misbrug, siger socialoverlæge i Københavns Kommune, Peter Ege. Han opfordrer amterne til at se mere på kvalitet end pris.
I en rapport fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet konkluderes, at væsentlig flere narkomaner kunne hjælpes til en stoffri tilværelse, hvis de private døgninstitutioner var bedre til deres arbejde.

Billigere benzin efter OPEC-aftale
*Efter at ni olieeksporterende lande i OPEC i går blev enige om at øge olieproduktionen med syv procent har verdens bilister udsigt til billigere benzin.
Således forventer Peter Stigsgaard, der er direktør i Kuwait Petroleum med ansvar for servicestationerne, at der ret hurtigt vil komme et prisfald på benzin i Danmark.
"Jeg tror, at vi i løbet af en til halvanden måned vil opleve et prisfald på benzin i størrelsesordenen 20 til 25 øre," siger Peter Stigsgaard.
Hvis olieprisen stabiliserer sig på omkring 25 dollar tønden vurderer han, at benzinen vil blive 30 øre billigere per liter. Men hvis olieprisen falder yderligere til 24 dollar i slutningen af året, vil de danske billister kunne se frem til et yderligere fald på 10-15 øre.

Irak producerer fortsat våben
*Irak fortsætter i al hemmelighed arbejdet på at udvikle masseødelæggelsesvåben. Det hævdede to af FN's tidligere våbeninspektører tirsdag under en høring i USA's Senats udenrigsudvalg, og de to udtrykte samtidig stor skepsis over for FN's nye kontrolprogram i Irak. Richard Butler, der var chef for FN's Særlige Kommission for Irakisk Afvæbning (UNSCOM), sagde, at "der er klare beviser for, at Irak igen søger at udvikle langdistance-missiler. Vi står i en situation, hvor der ikke foretages våbenkontrol, og Saddam Hussein fortsætter tydeligvis." Den anden tidligere UNSCOM-chef, svenskeren Rolf Ekeus, sagde, at Irak fortsat mangler at redegøre for destruktionen af sine kemiske, bakteriologiske og atomare våbenprogrammer.

FN forlader Talibans højborg
*FN har trukket sine internationale medarbejdere tilbage fra talibanmilitsens højborg i Kandahar i det sydlige Afghanistan. FN-embedsmænd sagde i går, at "vi har trukket fem-seks personer tilbage tirsdag aften, fordi vor immunitet og privilegier blev krænket".
Tilbagetrækninger kom efter rapporter om, at taliban var trængt ind på FN's kontorer som led i en eftersøgning af en af oppositionens ledende skikkelser, Ismail Khan, der ifølge den islamiske milits undslap fra et fængsel i Kandahar søndag.

Sprogproblemer på hospitalet
*Forældre til hvert tredje indvandrerbarn har svært ved at kommunikere med barnets læge på grund af sproglige problemer.
Afdelingslæge Hanne Nød-gaard fra børneafdelingen på Herning Centralsygehus har undersøgt børns indlæggelser i Århus i 1996. I alt deltog 47.987 danske og udenlandske børn i undersøgelsen. I hver tredie journal, der tilhørte et indvandrerbarn, havde lægen noteret, at der havde været behov for en tolk. På trods af behovet for en tolk tilkaldte hospitalerne kun i hvert tiende tilfælde en tolk.

Ingen job til hr. Vilhelmsen
*William Vilhelmsen har søgt over 300 stillinger - og fået afslag på alle. Han er endda informatikassistent og system- og netværksadministrator, men det hjælper heller ikke, fremgår det af Lolland-Falsters Folketidende.
Indtil for nylig hed han Esfandyar Pourkhomami, men valgte at skifte navn. Det hjalp lidt på antallet af svar på hans ansøgninger. Nu ville firmaerne gerne se ham, men slutresultatet var det samme: nej tak. Mærsk Data i København reagerede chokeret på hans udseende, fortæller han til bladet, og man blev skuffet, da han fortalte, at han var
iransk flygtning. De havde forestillet sig, at han var amerikaner.
William Vilhelmsen er nu røget ud af dagpengesystemet og er kommet på bistandshjælp.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu