Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

18. marts 2000

Kohl arbejder igen
*BERLIN - Den tyske ex-kansler Helmut Kohl er vendt tilbage til arbejdet i Forbundsdagen.
I går mødte han til en samling - for første gang siden CDU-affærens start i november sidste år.
På forhånd havde CDU's gruppeformand Friederich Merz instrueret partiets parlamentsmedlemmer om, at de skulle opføre sig helt normalt, når Kohl kom.
Da han indtog sin plads, blev han hilst af flere kolleger, blandt andre gav den formentligt kommende partiformand Angela Merkel ham kort hånden, mens den afgående Wolfgang Schäuble demonstrativt vendte ryggen til.
Under sit fravær har Kohl mistet æres-pladsen i anden række lige bag gruppeledelsen, nu er han placeret på en mindre fotoegnet plads i tredje række.
Meget symbolsk er Kohls gamle plads overgået til Schäuble.
Debatten i Forbundsdagen var til minde om de første frie valg i DDR for ti år siden. Valget blev indledningen på seks hektiske måneder forud for den tyske genforening. I denne stjernestund ville Kohl naturligvis ikke mangle, og for første gang i månedsvis modtog han ros.
Tyske medier sagde, at Kohl var blevet tildelt en ny plads i parlamentssalen for at undgå, at han kommer i billedet, hver gang tv zoomer ind på CDU's parlamentarikere.
Under den knap tre timer lange parlamentssamling, der havde ceremoniel karakter, var al opmærksomhed koncentreret omkring Kohl, der under talerne flere gange fik bifald for at have ledet den den tyske genforening.
Samtidig med at Kohl sad i den ombyggede rigsdagsbygning i Berlin, rejste statsanklagemyndigheden tiltale mod CDUs tidligere partikasserer Walther Leisler Kiep, hvilket understregede, at CDU endnu ikke kan lægge skandalen med sorte konti og hemmelig partistøtte fra ukendte donorer bag sig.
wpr

USA lemper Iran-sanktioner
*USA vil lempe sanktioner på iranske eksportvarer, dog ikke olie. Det meddelte den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright fredag under et møde i Det Amerikansk-Iranske Råd i Washington. Uden at komme med en undskyldning, erkendte Albright tidligere amerikansk indblanding i
Irans indre anliggender, herunder det statskup, der væltede landets venstreorienterede ministerpræsident Mohammed Mossadegh og genetablerede landets monarki i 1953.
Artikel på forsiden

Kort overgang for Færøerne
*Danmark er kun indstillet på fortsætte den økonomiske støtte til Færøerne i tre-fire år, hvis færingerne beslutter sig til at løsrive sig fra Danmark. Det sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen i en pause under forhandlingerne fredag med det fær-øske landsstyre.
Den danske regerings oplæg til forhandlingerne, står dermed skarpt over landsstyret, som har ønsket sig en overgangsperiode på 15-20 år.
De færøske forhandlere - med lagmand Anfinn Kallsberg i spidsen - var tydeligvis overraskede over den danske regerings klare melding under det indledende møde, hvor man først og fremmest skulle diskutere procedure for de videre forhandlinger.
Ifølge Ritzaus Bureau var færingerne dog mindst lige så meget oprørte over, at den danske statsminister på mødet havde afvist et færøsk ønske om at mørkelægge forhandlingerne, indtil der var nået et forhandlingsresultat.
Artikel side 4

Ingen dansk kritik af Kina
*Der bliver ikke nogen dansk enegang i spørgsmålet om Kinas forhold til menneskerettighederne. En fælles EU-linje er vigtigere end en skarp, dansk kritik, mener udenrigsminister Niels Helveg Petersen. Mandag skal han drøfte med de øvrige EU-udenrigsministre hvordan EU skal forholde sig til en resolution om Kina og menneskerettighederne, som USA vil fremsætte under den kommende samling i FNs menneskerettighedskommission.
"Vi har den grundholdning til det, at vi skal søge at opnå en fælles EU-holdning. Det tror jeg er bedst for EU, og det tror jeg er bedst for Kina-politikken," sagde udenrigsministeren fredag.
Danmark gik i 1997 enegang og fremlagde en resolution, der kritiserede Kinas brud på menneskerettighederne. Enegangen glædede USA, men betød samtidig en nedkøling af forbindelserne til Kina.

Taiwan i alarmberedskab
*Taiwans militær erklærede fredag morgen den lille ø i 'forhøjet beredskab' i 39 timer - og satte dermed en dramatisk ramme for lørdagens præsidentvalg, hvor det regerende Nationalistparti Koumintang (KMT) risikerer at miste præsidentposten efter over 50 års faktisk enevælde.
Alarmberedskabet kommer som en reaktion på Kinas gentagne trusler om militær indgriben, hvis præsidentvalget resulterer i, at Taiwan forsøger at løsrive sig yderligere fra Folkerepublikken.
Den kinesiske ministerpræsident, Zhu Rongji, skruede onsdag som den seneste i en lang række kinesiske topledere bissen på over for Taiwan ved at erklære, at Kina er rede til "at udgyde blod" for at stoppe Taiwan fra at bryde ud fra den kinesiske folkerepublik.

Ny norsk regering på plads
*Norges nye Arbeiderparti-regering blev fredag officielt udnævnt af kong Harald. Blandt den Den 41-årige statsminister Jens Stoltenbergs mandskab er en blanding af unge, fremadstormende politikere og mere erfarne travere i det politiske liv.
Ny udenrigsminister bliver Arbeiderpartiets leder og tidligere statsminister Thorbjørn Jagland.
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands lillesøster, Hanne Harlem, bliver justitsminister, mens Karl Eirik Schiøtt-Pedersen bliver finansminister.
Artikel side 5

Kreml: 208 soldater dræbt på to uger
*1628 russiske soldater har mistet livet, siden Rusland påbegyndte invasionen af udbryderrepublikken Tjetjenien i oktober sidste år, oplyste Kreml fredag ifølge nyhedsbureauet Interfax.Det betyder, at 208 russiske soldater er blevet dræbt i Tjetjenien i de sidste to uger.

Taber sag mod vandværk
*Birthe Lundquist fra Helsinge i Nordsjælland tabte sin sag mod det lokale Studebjerg Vandværk, som hun havde afkrævet en erstatning på over en halv million kroner for helbredsskader som følge af forurenet drikkevand.
Vandværket blev pure frifundet, da Østre Landsret fredag afsagde sin dom. Miljøprofessor Finn Bro-Rasmussen, DTU, der har været sagkyndig bisidder for Jytte Thorbek under sagen, der har verseret i 15 år, kalder dommen for 'ren Kafka'.
Han er stærkt utilfreds med, at landsdommerne går ud fra grænseværdier for svovlbrinte, som er mellem 100 og 1.000 gange for højet i forhold til, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt i private hjem.

Afviser EU-kritik af Samsø-støtte
^*Striden mellem EU og Danmark om fragtstøtte til Samsø bør ikke få konsekvenser for erhvervslivet på Samsø.
Sådan lyder meldingen fra både lokale politikere, regering og oppositionen.
Hvis EU-Kommissionen opretholder sin påstand om, at Danmark har støttet erhvervslivet i strid med EU's statsstøtteregler, så risikerer det samsøske erhvervsliv et tilbagebetalingskrav på 100 mio. kr.
Afdelingschef i Indenrigsministeriet Thorkil Juul afviser blankt EU-Kommissionens indsigelse.
Ministeriet mener ikke, der har været tale om ulovlig statsstøtte.
"Det må også spille ind, at vi nu tilrettelægger en ny Samsø-ordning helt efter kommissionens ønsker," siger afdelingschef Thorkil
Juul.

WTO - ja til EU- sanktioner
*Verdenshandelsorganisationen, WTO, har givet grønt lys for, at Ecuador kan indføre sanktioner mod EU-landene i form af ekstratold til en værdi af 201,6 millioner dollar (ca. 1,55 milliarder kr.) om året for at dække de tab ind, som EU's bananpolitik giver Ecuador.
Flere diplomater siger, at WTO-mæglerpanelet har godkendt, at Ecuador kan indføre told ikke kun på varer, der importeres fra de 15 EU-lande, men også inden for serviceområdet og intellektuelle rettigheder.
Det er første gang, et udviklingsland har vundet retten i WTO-regi til at agere mod en af de store handelsblokke, og for det økonomisk trængte Eucador er udfaldet en stor sejr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her