Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

17. marts 2000

USA frygter guerilla-kampe
*Amerikanske soldater har fundet 20 kasser ammunition, flere våben og over 200 uniformer under en række razziaer mod etnisk-albanske militstilholdssteder langs Kosovos 'grænse' med Serbien, oplyste den NATO-ledede KFOR-styrke torsdag.
Situationen i Kosovo er så anspændt, at embedsmænd i det amerikanske forsvarsministerium frygter, at de NATO-ledede KFOR-styrker kan komme i åben kamp mod kosovo-albanske guerilla-grupper, skriver den amerikanske avis Washington Post.
Advarslerne stammer fra en embedsmand i Pentagon, der efter et nyligt besøg i Kosovo er alvorligt bekymret over, at kosovo-albanerne er i fuld gang med at bevæbne sig og angriber serbere i området. "Det må ophøre. Sker det ikke, vil det i sidste ende føre til en konfrontation mellem KFOR-soldater og kosovo-albanere," siger embedsmanden til avisen.
Han frygter, at situationen i løbet af foråret kan blive så sprængfarlig, at KFOR-styrkerne kan komme til at kæmpe imod de selvsamme kosovo-albanere, som NATO forsøgte at redde med luftangreb mod den jugoslaviske hær sidste år.
Specielt Presevo-området i det sydlige Serbien, der grænser op til Kosovo, har været præget af sammenstød mellem serbere og etniske albanere. Flere end 500 kosovo-albanere, heriblandt mange tidligere medlemmer af Kosovos Befrielseshær, UCK, menes at være fuldt bevæbnede og klar til kamp i Kosovo

Landsdommer afviser PET-kritik
*Den særlige undersøgelseskommission vedrørende Politiets Efterretningstjeneste afviser den politiske kritik af, at man ikke nåede at få afhørt den tidligere PET-agent Anders Nørgaard, inden han onsdag begik selvmord.
Kommissionen blev nedsat sidste sommer og holdt sit første møde i september, men endnu har kommissionen ikke gennemført afhøringer.
"Vi kunne jo ikke vide, at det ville ske," siger kommissionens formand, landsdommer Ulla Rubinstein, om Anders Nørgaards død.
Artikler på forsiden og side 4

V og K siger ja til udlændingelov
*Indenrigsminister Karen Jespersens (S) lovforslag om at fjerne unges ret til ægtefællesammenføring og samtidig skærpe boligkravene til alle former for familiesammenføring vil blive båret igennem ved hjælp af stemmerne fra Venstre og Konservative. Det viste førstebehandlingen i Folketinget torsdag.
Konkret drejer lovforslaget sig om at fjerne 18-25-åriges ret til familiesammenføring til fordel for et myndighedsskøn; at indføre en betingelse om, at man skal råde over en bolig, hvor der
højst bor to personer pr. beboelsesrum; samt kræve, at personer uden dansk statsborgerskab, som vil have en ægtefælle til Danmark, skal kunne dokumentere, at den nye familie vil have en samlet tilknytning til Danmark, der er mindst lige så stor som tilknytningen til et andet land.
Venstre og Konservative vil stemme for, selvom de ikke synes, forslaget går vidt nok. Resten af Folketinget var imod.

Auken har svigtet i pesticidplan
*Miljøminister Svend Auken (S) har svigtet helt i spørgsmålet om den nye plan for at nedbringe landbrugets anvendelse af sprøjtegift - Pesticidhandlingsplan 2.
Det mener Forbrugerrådet og Danmarks Naturfredningsforening (DN), som i et åbent brev til Svend Auken fremsætter en sjældent skarp kritik af miljøministeren.
Han har først og fremmest bøjet sig for landbrugets ønsker, så pesticidplanen er blevet yderligere afsvækket, bl.a. med fortsat dispensation til visse sprøjtemidler, som er en trussel mod grundvandet, skriver formændene for de to organisationer, Kirsten Nielsen og Poul Henrik Harritz, i brevet. Svend Auken svigter dermed et af de fundamentale principper i dansk og europæisk miljøpolitik - nemlig at forureneren skal betale, mener de.
Planen mangler klare mål og tidsfrister og går stik imod konklusionerne fra det meget omfattende udredningsarbejde i Bichel-udvalget, som Auken selv satte i gang for nogle år siden, anfører Kirsten Nielsen og Poul Henrik Harritz.

Loven overholdt trods kogalskab
*Efter nøje at have gennemgået foderleverancer og fodringspraksis har Plantedirektoratet og Fødevaredirektoratet vurderet, at såvel foderselskab som kvægavler har handlet i overensstemmelse med loven i forbindelse med udbruddet af kogalskab i Himmerland tidligere på måneden.
Undersøgelsen fra de to direktorater peger imidlertid ikke på nogen sikker forklaring på det hidtil enestående udbrud af kogalskab i en dansk ko.

Venstre bekymret for it-branchen
*De seneste dages store udenlandske opkøb i den danske IT-branche vækker bekymring hos Venstre, hvis IT-ordfører Kristian Jensen, stiller spørgsmål til vilkårene for den danske IT-branche.
"Når vi har taget armene ned, og jublen over de store salgssummer har lagt sig, er det på tide, at vi politikere retter blikket indad og kikker på, om de politiske rammer for IT-branchen er gode nok," siger Kristian Jensen.
Han mener, at det kan være et svaghedstegn, når danske virksomheder ikke udvikler sig lige så positivt som udenlandske - et symptom på, at vilkårene ikke er gode nok.
Torsdag blev den danske Internetportal Jubii så godt som solgt til det svenske portalnetværk Spray for en ukendt pris.
Leder på forsiden

Danmark på hælene mod oliesyndere
*Det danske forsvar er på hælene i kampen mod oliesyndere på havet. Forsvaret har ikke været i stand til at flyve det planlagte antal overvågningstimer over de danske farvande i år. Det erkender forsvarsminister Hans Hækkerup (S) efter en ny omfattende olieforurening på Fanø. Der er ikke fløjet det planlagte antal timer i marts, men Hækkerup regner med at nå de planlagte 500 timer i år.
Venstres miljøordfører, Hans Christian Schmidt, er ikke tilfreds. Han vil kalde miljøminister Svend Auken (S) i samråd i Folketingets miljøudvalg næste uge. Her skal Svend Auken blandt andet gøre rede for, hvilke internationale initiativer, der er på vej i kampen mod oliesynderne.

Islamisk gruppe dræber 11 i Algeriet
*Islamiske fundamentalister har dræbt 11 mennesker i Chaiba 40 kilometer vest for Algeriets hovedstad, Algier, sagde indbyggere i området torsdag.
Gruppen angreb den lille flække Drimine, der er en del af Chaiba, sent onsdag, sagde vidnerne. Nogle af ofrene blev skudt, mens andre fik skåret halsen over. Blandt de døde var seks børn og en ung kvinde. Ifølge uofficielle opgørelser skønnes over 400 mennesker at være blevet ofre for fundamentalisternes vold siden den 13. januar, da regeringens amnesti til fundamentalisterne udløb.

Ikke flertal for bolig-pakke
*Regeringen savner flertal for sit boligudspil. Det skal sprede flygtninge, indvandrere og svage danskere bedre i almene boligafdelinger for at undgå ghettoer samt give støtte til særligt nedslidte almene byggerier.
Såvel Venstre og Dansk Folkeparti som midterpartierne og venstrefløjen afviste ved torsdagens førstebehandling at støtte by- og boligminister Jytte Andersens (S) to lovforslag. De konservative så mest positivt på lovforslagene, som indgår i regeringens nylige integrationsudspil med 78 forslag.

Marmelade bliver frugtsmørelse i EU
*Smag og traditioner kan ikke EU-harmoniseres. Det må EU's ministre for Det Indre Marked erkende efter fire års ihærdige forsøg på at forenkle de fælles regler for, hvad marmelade er.
På et møde i Bruxelles torsdag vedtog ministrene et kompromis, der med få undtagelser er identisk med de nuværende regler. Det betyder, at dansk marmelade stadig kun må sælges i andre EU-lande, hvis det indeholder mindst 60 procent sukker. Nationalt må man godt sælge mere sukkerfattige produkter under navnet 'marmelade'. Men skal det sælges uden for landets grænser, skal det kaldes noget andet, som f.eks. 'frugtsmørelse'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her