Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

16. marts 2000

Amerikansk accept af genmærkning
*USA vil ikke længere forsøge at spænde ben for EU's mærkning af gensplejset mad. Beslutningen vækker begejstring i Forbrugerrådet, der ser det som et gennembrud i kampen for forbrugernes ret til et frit valg, mens miljøorganisationen Greenpeace ser den amerikanske kovending som en logisk følge af, at USA nu selv har interesse i en mærkning.
USA har i årevis truet EU-Kommissionen med at indbringe EU's mærkningsordning for gensplejsede fødevarer for Verdenshandelsorganisationen WTO. USA har argumenteret med, at en mærkning af gen-mad er en teknisk handelshindring, som kan hindre udbredelsen af amerikanske fødevarer.
Men ifølge Forbrugerrådets blad Tænk+Test har det amerikanske handelsministerium over for europæiske og amerikanske forbrugerorganisationer tilkendegivet, at USA har opgivet tanken om at føre en sag ved WTO om spørgsmålet.

Ny opstramning af slagtemetode
*Fundet af kogalskab (BSE) i en dansk ko medfører nu endnu en stramning af slagtemetoderne på de danske kreaturslagterier.
Fremover må slagterierne ikke længere stikke kvæget med en såkaldt rygmarvsstøder, der i dag som almindelig praksis stikkes ind i koens hjerne og rygmarv, efter at dyret er skudt med en boltpistol. Stoppet for brug af rygmarvsstøder skyldes en mulig risiko for, at eventuelt BSE-materiale i dyrets rygmarv kan sprede sig til det omkringliggende kød.

Dommere får ingen lønforhøjelse
*Højesterets 18 dommere kan ikke se frem til nogen lønforhøjelse, fordi de gør op med deres indbringende bijob.
"Der er ikke overvejelser om at kompensere deres lønnedgang, medmindre politikerne træffer en principiel beslutning om, at højesteretsdommerne slet ikke bør have bijob," siger Domstolsstyrelsens direktør, Bent Carlsen.
Bent Carlsens kommentar kommer efter, at Højesterets præsident, Niels Pontoppidan, har besluttet, at dommerne i Højesteret skal aflevere en række af de mest lukrative ben til dommerkollegerne i lands- og byretterne, ligesom de resterende bijob skal fordeles mere ligeligt blandt Højesterets dommere.

Halv milliardbøde til cement-kartel
*Den danske cementfabrik Aalborg Portland A/S får sammen med 40 europæiske cementproducenter nedsat en bøde fra EU-Kommissionen for ulovlig karteldannelse. EF-Domstolens første instans gav mandag i en fælles dom Kommissionen medhold i, at de i alt 41 cementproducenter i 80'erne indgik en aftale om beskyttelse af hjemmemarkedet, men mente, at overtrædelsen var af kortere varighed, end Kommissionens undersøgelser havde vist.
Derfor blev bøderne mere end halveret til i alt 825 mio. kroner, hvoraf Aalborg Portland skal betale 17,6 mio. kroner, dvs. i alt 24 mio. med påløbende renter. Ifølge EU-Kommissionen havde den europæiske cementindustri etableret en af de største karteller nogensinde i Europa.

Belgien: Pinochet narrede briterne
*Storbritanniens indenrigsminister Jack Straw er blevet godt og grundigt narret af Chiles tidligere diktator, Augusto Pinochet. Det sagde Belgiens udenrigsminister Louis Michel onsdag til den franske avis Libération.
Michel sagde videre til Liberation, at "det var tydeligt, at Pinochet var i form til at blive sigtet," og at Belgien havde udtømt alle juridiske muligheder for at forsøge at få Pinochet udleveret, inden briterne sendte ham hjem.

Dansk vrede over EU-kommissær
*Både tilhængere og modstandere af den fælles mønt er lodret uenige med den spanske EU-kommissær Pedro Solbes, der tirsdag sagde, at et ja til euroen betyder mere europæisk union, mens et nej vil gøre det svært for Danmark at fortsætte medlemsskabet af EU.
"Det har Solbes intet retligt grundlag for at sige," udtaler Socialdemokratiets EU-ordfører Claus Larsen-Jensen til Berlingske Tidende onsdag, og han suppleres af euro-modstanderen Holger K. Nielsen (SF):
"Ser man på Edinburgh-aftalen, så er det en folkeretligt bindende aftale, som siger, at vi kan være med i EU, uden at vi er med i ØMU'en," understreger SF-formanden, der kalder Solbes' udtalelse for "rimeligt ubegavet".

Enighed om land-overdragelse
*Israel og det palæstinensiske selvstyre er nået til enighed om overdragelse af 6,1 procent landområder på Vestbredden til palæstinenserne
Frem til tidligt onsdag morgen knoklede israelske og palæstinensiske forhandlere med landkort for at få aftalen om præcist, hvilke områder det drejer sig om, på plads. Den israelske afståelse af disse områder er del af den fredsaftale, som ellers har stået i stampe i flere måneder.
Den palæstinensiske forhandler Saeb Erekat sagde til nyhedsbureauet Reuter, at han regner med, at overdragelsen finder sted søndag. Dermed vil ialt 42,9 procent af Vestbredden være under palæstinensisk kontrol.

NKT tjener 4,6 mia. kr. på salget af Giga
*NKT-koncernen strøg den store gevinst, da datterselskabet Giga onsdag blev solgt for 9,7 mia. kroner til amerikanske Intel Corporation.
Ikke alene kom der penge i kassen, det fik også direkte effekt på NKT-aktiernes kurs. Den steg først på dagen med 410 kroner i forhold til kurs 1300, for dog at falde til 1125 i løbet af dagen.
Salget betyder, at NKT Holding, der ejer 63,25 procent af I.C. Holding, der igen står som ejer af Giga, opjusterer forventningerne til resultatet for i år fra et underskud på mellem 125 og 175 mio. kroner, til et overskud på 4,5 mia. kroner.

Forretningen Danmark går godt
*De seneste tal fra Danmarks Statistik viser et overraskende stort overskud på betalingsbalancen.
Et underskud på 12,9 mia. kr. i 1998 er blevet vendt til overskud på 13,9 mia. kr. i 1999, hvilket er betydeligt mere, end nogen af økonomerne og politikerne havde turde håbe på. Også handelsbalancen viste pæne tal. Overskuddet blev her på 30,6 mia. kr., hvilket er 16,9 mia. kr. mere end i 1998. Den samlede eksport er steget fra 317 mia. kr. til 335,8 mia. kr., mens importen kun er øget med 0,5 pct. til 305,7 mia. kr.

Information retter
*Af artiklen 'Nyrups næse sat på plads' i gårdsdagens Information fremgik det, at Enhedslisten ikke stemte for at give Nyrup en næse for sin håndtering af Østrigs-sagen. Vi skal hermed understrege, at Enhedslisten stemte for.

125.000 kr. for fejlagtige terrorist-beskyldninger
*125.000 kr. i erstatning fra staten for i årevis at have været hængt ud i offentligheden af det danske politi for at være internationale terrorister.
Sådan lød dommen, da en domsmandsret i Århus onsdag tilkendte to herboende egyptiske mænd - 47-årige Mohamed Fahim og 42-årige Abdel Soliman - hver 125.000 kr. i erstatning for den tort og de gener, som de har lidt, fordi de i årevis var udskreget som muslimske terrorister. Alvorlige mistanker fra politiet, der bl.a. indebar påståede forbindelser til terrorbombningen af World Trade Center i USA. En terrorhandling, der kostede seks mennesker livet og sårede over 1.000 mennesker.
De to mænd blev efter to et halvt års efterforskning og længere tids varetægtsfængsling, herunder tre måneder i isolation i 1996, pure frifundet for terrortiltalerne, der var de første i Danmarkshistorien af sin art.
Til gengæld blev mændene dømt for brandstiftelse i en helt anden og mere banal jalousisag.
Denne dom har medført, at det offentlige siden har afvist at betale erstatning for terrorsagen under henvisning til, at fængslingen og isolationen stod i et rimeligt forhold til dommen for brandstiftelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her