Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

15. marts 2000

Mozambique skal have gældssanering
*Ni lande i det sydlige Afrika opfordrede tirsdag det internationale samfund til at eftergive al den udlandsgæld, som Mozambique skylder, for at give landet mulighed for at komme sig efter de ødelæggende oversvømmelser.
Ved et møde i den økonomiske samarbejdsorganisation for det sydlige Afrika (SADC) appellerede deltagerne til at sanere hele Mozambiques gæld, for at give landet mulighed for at kanalisere alle til rådighed værende ressourcer over i genopbygningsarbejdet.
Mozambique betaler i dag over 73 mio. dollar (533 mio. kr.) om året tilbage i afdrag og renter. I fjor eftergav det internationale samfund Mozambique to tredjedele af dets gæld på i alt 5,6 mia. dollar (godt 40 mia. kr.).
Oversvømmelser og orkaner har kostet op imod 1.000 mennesker livet i Mozambique, Sydafrika, Zimbabwe og Botswana siden januar.
Mozambiques officielle opgørelser viser, at 492 mennesker er omkommet, mens 261.000 andre har mistet deres hjem og nu er placeret i 94 forskellige flygtningelejre. 141 skoler er blevet ødelagt, og 40.000 stykker kvæg rapporteres druknet. Hertil kommer de omfattende ødelæggelser på infrastruktur som veje og broer.

Rwanda-soldat går i retten i Skjern
*Selvom den tidligere Rwanda-soldat Innocent Sagahutu har sagt, at han vil acceptere en udlevering, vil han have Justitsministeriets beslutning om udlevering prøvet ved retten i Skjern. Det oplyser hans advokat Thomas Rørdam til Ritzau.
Ministeriet besluttede tirsdag, at betingelserne var til stede for udlevering af soldaten til Det Internationale Tribunal for Rwanda for medvirken til folkedrab, massevoldtægt og drab på ti belgiske FN-soldater i 1994.

Golfstater stopper mejeri-import
*Frygten for kogalskab rammer (BSE) rammer nu den danske eksport af mejeriprodukter. MD Foods står til at tabe en halv milliard kroner om året i mistede eksportindtægter på grund af kogalskaben. Saudi-Arabien afbrød i går samarbejdet med den danske mejerigigant af frygt for den berygtede kvægsygdom.
"Det er første gang, at kogalskab kædes sammen med mælkeprodukter, og vi har svært ved at forstå boykotten, siger MD's informationschef Peter Kjeldstrup til Ritzau.
Bahrain fulgte tirsdag Saudi-Arabiens eksempel og stoppede import af dansk oksekød af frygt for kogalskab. Men der forlyder intet om, at Bahrain har lukket for danske mejeriprodukter. Det eneste land, som med sikkerhed har fulgt Saudi-Arabien i en boykot af danske mejeriprodukter, er Quatar.

Tjekkiets præsident indlagt på hospital
*Tjekkiets præsident Vaclav Havel blev tirsdag indlagt på et hospital med bronkitis, meddelte en talsmand for præsidenten. Den 63-årige Havel, der i mange år har lidt af kronisk bronkitis, har haft adskillige tilbagefald, siden han i 1996 blev opereret for lungekræft.
Hans helbred forværredes natten til tirsdag. I sidste uge aflyste Havel et besøg i Polen og skar ned på sine andre engagementer.

Ingen S-tog i weekenden
*Der kører ingen S-tog gennem Nørreport Station i København i den kommende weekend. Fra lørdag den 18. marts kl. 16.00 til vender S-togslinierne på Københavns Hovedbanegård og Østerport.
DSB skal bruge weekenden til at gøre klar til Metrobyggeriet, som påbegyndes mandag, og derfor er al S-togsdrift mellem København H og Østerport indstillet.
Rejsende må i weekenden benytte specielle S-togsbusser mellem København H, Vesterport, Nørreport og Østerport. Busserne kører hvert 10. minut, men passagere på regne med op til 25 minutters ekstra rejsetid, oplyser DSB.
Fra mandag morgen kan man igen benytte Nørreport Station, men kun hvis man benytter en af de fire første togvogne. Store dele af perronen på Nørreport station vil nemlig være lukket af, mens Metrobyggeriet står på.

Annan: Send flere penge til Irak
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, anbefaler i en rapport til Sikkerhedsrådet, at fordoble hjælpen til Iraks hårdt ramte olieindustri.
Irak modtager hvert halve år 300 mio. dollar til at genopbygge industrien, men det skal forhøjes til det dobbelte, mener Kofi Annan.
Golf-krigen ødelagde størstedelen af Iraks udstyr til olieudvinding. Siden krigens slutning har landets oliesalg været underlagt FN-restriktioner.
I de senere uger er produktionen faldet med ti procent, og situationen vil, ifølge generalsekretæren forværres, hvis irakerne ikke får adgang til nye reservedele.
USA, der har vetoret i Sikkerhedsrådet, har tidligere modsat sig at lempe sanktionerne mod Irak, men diplomater siger til nyhedsbureauet AFP, at amerikanerne denne gang ventes at støtte Kofi Annans forslag.

Fokus på standby-forbrug
*Onsdag lancerer Energistyrelsen og Dit Elselskab en kampagne, der skal få danskerne til at købe tv- og videoapparater med lavt elforbrug til standby. Hos tv- og radioforhandlere over hele landet vil forbrugerne møde det nye mærke 'Energipilen', der gør det nemt for forbrugerne at finde frem til tv- og videoapparater med et lavt energiforbrug til standby.
Ifølge Energistyrelsen går omkring ti procent af husholdningernes elforbrug i dag til stand by, og der bliver flere og flere apparater, der bruger unødvendig energi til standby. Styrelsen påpeger, at det er spild af forbrugernes penge, og samtidig bliver miljøet belastet med unødvendig udledning af tonsvis CO2.

Scientologi får ny status i Sverige
*Scientologikirken i Sverige har fået status som trossamfund. Kammarkollegiet har besluttet at registrere scientologerne som samfund ifølge den nye lov, som gjaldt fra årsskiftet, hvor kirken adskiltes fra staten, skriver Svenska Dagbladet tirsdag.
Loven indebærer, at alle kirker nu er at betragte som trossamfund. For at registreres må en kirke opfylde visse vilkår om virksomhed og gudstjenester. De kontroversielle scientologer har længe forsøgt at bliver anerkendt som kirke. I november i fjor konstanterede skattemydighederne, at Scientologikirken er at anse som en almennyttig forening uden gevinstformål og som sådan skal være fri for at betale inkomstskat og moms.

Flere udlændinge til Vestjylland
*Flere flygtninge og indvandrere skal lokkes til Midt- og Vestjylland for at sikre landsdelen den fornødne arbejdskraft. Det foreslår det socialdemokratiske folketingsmedlem Henning Gjellerod fra Holstebro.
Han vil have Ringkøbing Amt, Kommuneforeningen og det lokale arbejdsmarkedsråd til at samarbejde om at få lokket flere fremmede til landsdelen.
"Det er svært at skaffe arbejdskraft til Vestjylland. Vi er nødt til at finde en befolkningsgruppe, som vi kan få til at flytte hertil, og så er det oplagt at udnytte de ressourcer, der er blandt flygtninge og indvandrere," siger Henning Gjellerod til DR Midt & Vest.
Formanden for Dansk Industri i Ringkøbing Amt, Bjarne Henriksen fra Herning, bifalder ideen.

Udlændingestyrelse får ny direktør
*Grethe Løgstrup, afdelingschef i Indenrigsministeriets Administrationsafdeling, blev tirsdag udnævnt til ny direktør i Udlændingstyrelsen med virkning fra den 1. april.

Information retter
*I avisen tirsdag skrev vi, at Etisk Råd støtter en legalisering af hamp til medicinsk brug. Som det fremgik af artiklen, var der imidlertid alene tale om en udtalelse af overlæge Ole Hartling, der - selvom han er medlem af Etisk Råd - kun udtalte sig på egne vegne. Sagen har aldrig været diskuteret i rådet.
Vi beklager.
.Jobbet blev ledigt, da den nuværende direktør, Claes Nilas, fik stillingen som adm. direktør for Hovedstadens Udviklingsråd. Nilas har været direktør i styrelsen siden oktober 1995.
Grethe Løgstrup er 52 år og cand. jur. Hun blev ansat som fuldmægtig i Indenrigsministeriet i 1980. I 1996 blev hun udnævnt til administrationschef, og siden den 1. januar 1999 har hun beklædt stillingen som afdelingschef i Indenrigsministeriets Administrationsafdeling.
Sideløbende med sin ansættelse i Indenrigsministeriet har Grethe Løgstrup i perioder undervist på Københavns Universitet og på Danmarks Forvaltningshøjskole.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her