Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

13. marts 2000

Paven beder om syndsforladelse for kirkens synder
*I sin hidtil mest betydningsfulde handling bad pave Johannes Paul II i går om syndsforladelse for den katolske kirkes mange synder gennem de seneste 2000 år. Det er første gang, at et overhoved for den katolske kirke beder om syndsforladelse for så meget.
I den historisk set uhørte 'mea culpa'-prædiken (min skyld) bad paven om tilgivelse for kirkens behandling af såvel jøder som kvinder og indfødte folk og for inkvisitionen, korstogene og holocaust.
"Vi tilgiver, og vi beder om tilgivelse, sagde paven, der bar en rødviolet messedragt, under prædikenen ved en historisk ceremoni i Peterskirken.
"Vi beder om tilgivelse for splittelsen blandt de kristne og for den vold, nogle kristne tog i brug i sandhedens tjeneste, og for den fjendtlighed, der er blevet brugt mod tilhængere af andre religioner," sagde paven. Sætningen "i sandhedens tjeneste" er en ofte brugt henvisning til den katolske kirkes behandling af kættere under inkvisitionen, korstogene og de tvungne omvendelser af indfødte folk til kristendommen.
"For den rolle, som hver og en af os har haft i denne ondskab, der har været medvirkende til at skæmme kirkens ansigt, beder vi ydmygt om tilgivelse," sagde paven.

Retssag mod Kohl?
*Den tyske eks-kansler Helmut Kohl står over for en straffesag, beretter nyhedsmagasinet Der Spiegel. Statsadvokaten i Bonn er ifølge bladet ved at forberede en sag om mandatsvig mod ham. I 90'erne førte Helmut Kohl som partiformand et par millioner D-mark uden om det officielle partiregnskab. Omfanget af sviget er så stort, at Kohl næppe vil slippe med en bøde, skriver Spiegel. Statsadvokaten i Bonn afviser bladets beretning.wpr

Portugal skal forklare Østrig-sag
*Venstre vil i den kommende uge forsøge at riste EU's formand, Portugals ministerpræsident Antonio Guterres, over en sagte ild ved at stille en række kritiske spørgsmål til hans håndtering af Østrig-sagen i Europa-Parlamentet.
EU-parlementsmedlem Karin Riis Jørgensen (V) vil bl.a. have svar på, hvilke krav, rådsformanden mener, der skal opfyldes for at hæve sanktionerne mod Østrig. Det portugisiske formandskab var hovedarkitekten bag sanktionerne, som Venstre mener er helt forfejlede.
Artikel på forsiden

Lang tid til britisk ØMU-beslutning
*Storbritanniens regering vil træffe en beslutning om britisk medlemskab af ØMU'en hurtigt efter det næste parlamentsvalg, som senest skal afholdes i 2002.
Det sagde udenrigsminister Robin Cook i går til BBC. Storbritannien står sammen med Danmark, Sverige og Grækenland uden for ØMU'en, som startede den 1. januar 1999.
Men Cook antydede på samme tid, at premierminister Tony Blair og resten af den britiske regering vil holde en lav profil i det ømtålelige spørgsmål om den fælles valuta i valgkampen, som ventes at gå i gang næste år.
Ifølge nylige meningsmålinger er et stort flertal af den britiske befolkning mod britisk deltagelse af den fælles valuta.

Rusland risikerer sanktioner
*Hvis ikke Rusland hurtigt forbedrer menneskeretssituationen i Tjetjenien, risikerer landet sanktioner fra Europarådet. Det sagde Frank Judd, leder af en delegation fra Europarådet, som i weekenden var på besøg i den krigshærgede Kaukasus-republik.
Omfanget af ødelæggelserne i hovedstaden Grosnij, som delegationen også besøgte, underminerer helt den russiske ledelses påstande om, at den russiske akton i Tjetjenien har været rettet mod terrorister.
"Min bedømmelser er, at der skal ske markante ændringer (i menneskeretssituationen, red.) før vort næste møde i april," sagde Frank Judd. Han sagde dog ikke, hvilke sanktioner der kan komme på tale. "Hvis vi ser på situationen Grodnij, er det svært at se forskel på den behandling terrorister og civile har været ude for. Jeg har aldrig i mit liv set en by så systematisk ødelagt," tilføjede delegationslederen.

Serbien lukker endnu en tv-station
*Serbisk politi brugte magt, da det i går lukkede en lokal serbisk radio- og tv-station som led i det, som oppositionen betegner som myndighedernes forberedelse af lokal- og parlamentsvalget senere på året.
Henved 30 betjente, heraf nogle civilklædte, rykkede ind på stationen i den sydøstlige by Pozega tidligt i går, mens andre betjente holdt demonstranter tilbage, rapporterede nyhedsbureauet Beta.
Vladan Batic, der er koordinator for oppositionsalliancen Alliance for Forandring, sagde, at regeringen synes at være i færd med at tage kontrollen over alle informationskilder forud for de kommende valg.

Økologien drukner i jura og regler
*Økologien er i fare for at stivne i juristeri og komplicerede regler, og økologerne kræver nu mere økologi og mindre jura.
Sådan lød meldingen på søndagens generalforsamling i økologernes talerør - Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ). Foreningen - hvis regler dannede grundlaget for de statslige regler for Ø-mærket og fortsat har supplerende regler - mener, at der efterhånden er gået inflation i øko-reglerne.
Økologerne ønsker en revurdering af den måde, som det økologiske landbrug reguleres på.
I stedet for at kontrollere hundredevis af forskellige og meget detaljerede forhold, foreslår Landsforeningen Økologisk Jordbrug, at der i stedet skal kontrolleres for de vigtigste overordnede forhold, suppleret af en helhedsvurdering, der dokumenterer dyrenes trivsel.

Epidemier truer op mod 10 millioner
*Forskellige sygdomsepidemier truer flere end 10 millioner mennesker i det sydlige afrika, efter at lande i regionen er blevet ramt af de værste oversvømmelser i flere årtier. Det sagde Zimbabwes sundhedsminister, Timothy Stamps, i weekenden.
Det er især malaria, kolera, dysenteri og meningitis, som kan udvikle sig til epidemier i de katastroferamte områder.
"Antallet af ofre for sygdomsepidemier vil blive mange gange flere end det antal, som er omkommet under oversvømmelserne," sagde Timothy Stamps og føjede til, at antallet af omkomne kommer til at blive "talt i tusinder".
Hidtil er der ifølge officielle tal omkommet 354 mennesker i oversvømmelserne alene i Mozambique.

NOAH kræver større fartbøder
*Minimumsbøderne for at køre for hurtigt i bilen bør være på 1.000 kroner. Det skriver miljøorganisationen NOAH i en indstilling til Rigsadvokaten, som i øjeblikket ser nærmere på, om bødeniveauet i færdselsloven er god nok. I øjeblikket koster en hastighedsovertrædelse ned til 400 kroner, hvis den foregår på en almindelig vej. Og det er for lidt, mener organisationen. Især fordi det især er fodgængere og cyklister i byerne, der bliver ofre for trafikulykker.
NOAH påpeger, at mens 85 procent af gående trafikofre mister livet, hvis de påkøres med 65 km/t, dør kun fem procent af ofrene, hvis påkørselshastigheden er det halve.

Demonstration mod racisme
*Flere tusinde mennesker deltog i går i demonstrationer i Berlin, hvor det kom til flere sammenstød mellem højreekstremister og moddemonstranter.
Omkring 10.000 mennesker var samlet ved Brandenburger Tor i det centrale Berlin for at demonstrere mod racisme og højreekstremisme, mens omkring 500 tilhængere af det højreradikale parti NPD gennemførte en march fra bydelen Kreuzberg og op til Brandenburger Tor for at demonstrere mod udlændinge i Tyskland og udvise solidaritet med Jörg Haiders Frihedsparti i Østrig.
Trods et stort opbud af politi kastede moddemonstranter sten og flasker mod NPD's tilhængere, og det kom til mindre gadekampe.

Over en million muslimer i Mekka
*Over 1,15 millioner muslimer fra hele verden har samlet sig i Saudi-Arabien til den årlige Haj-pilgrimsfærd til islams hellige steder i Mekka.
De saudiarabiske myndigheder sagde, at henved en million er fløjet ind på 4.100 forskellige fly siden midten af januar.
Yderligere 117.000 pilgrimme er rejst over land fra Rødehavsbyen Jeddah, mens henved 20.000 andre er ankommet med båd.
I forvejen ventes 800.000 saudiarabere og udlændinge bosat i Saudi-Arabien at tage del i Haj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her