Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

11. marts 2000

Selvmordsbombe dræber 18 i Sri Lanka
*En bombe og efterfølgende skyderier dræbte mindst 18 og sårede over 40 midt i myldretiden fredag aften på en travl gade i Sri Lankas hovedstad Colombo.
Politiet sagde, at flere mistænkte tamilske tigre var undsluppet, og en hus-til-hus-eftersøgning blev sat i gang. To granatkastere blev fundet i buske tæt ved det sted, hvor en attentatmand blev dræbt af politiet.
Angrebet skete i Borella-kvarteret, hvor parlamentet ligger. I går mødtes parlamentarikerne til den månedlige afstemning om forlængelse af den nationale undtagelsestilstand og for at diskutere forsvarsbudgettet.
Forsvarsminister Anuruddha Ratwatte var blandt de højstående politikere og embedsmænd i parlamentet, da bomben sprang.
Ingen har taget ansvaret for eksplosionen, men de Tamilske Tigre har fået skylden for tidligere bombeattentater. Tigrene har kæmpet for løsrivelse fra resten af Sri Lanka siden 1983. De ønsker en selvstændig stat i den nordøstlige del af øen. I Januar blev 13 mennesker dræbt, da en kvinde sprængte sig selv i luften foran premierministerens kontor.
I alt er næsten 60.000 mennesker blevet dræbt i borgerkrigen i Sri Lanka.

Justitsministeriet gemmer arkivsager
*Justitsministeriet opbevarer et antal arkivsager om det danske politis aktiviteter under Danmarks besættelse fra 1940 til 45.
Det sker på trods af, at offentlige myndigheder ifølge arkivloven skal aflevere deres dokumenter til offentlige arkiver, når de ikke længere tjener noget administrativt formål - og senest efter 30 år.
Det fremgår af et skriftligt svar, som justitsminister Frank Jensen (S) forleden gav folketingsmedlem Frank Aaen (EL). Souschef i ministeriets politikontor, Lars Findsen, vil ikke umiddelbart give nærmere detaljer om de sager, der ikke er afleveret til Rigsarkivet, da Frank Jensen på onsdag skal svare på yderligere spørgsmål fra Frank Aaen i Folketingets spørgetid.

Oprørere bryder ud af Komsomolskoje
*Tjetjenske oprørere har gennembrudt de russiske forsvarsværker omkring den sydtjetjenske by Komsomolskoje, der har været skueplads for nogle af de alvorligste kampe i denne uge, skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.
Gruppen var ledet af den tjetjenske krigsherre Ruslan Gulajev, der tidligere havde anført forsvaret af hovedbyen Grosnij. Gulajev var ledsaget af en gruppe på op til 100 oprørere.
Den russiske general Gennadij Trosjev sagde onsdag, at han ville eliminere oprørernes modstand i Komsomolskoje for foden af Tjetjeniens sydlige bjerge, og at det ville ske inden for de nærmeste timer.

Erstatning til nazi-ofre før bank-fusion
*Den Jødiske Verdenskongres har truet med at blokere for den igangværende fusion mellem de to tyske storbanker Deutsche Bank og Dresdner Bank hvis erstatningskrav fra nazisternes ofre ikke bliver afklaret inden sammenlægningen.
Overlevende fra Holocaust og deres arvinger kræver erstatninger fra den tyske forsikringskoncern Allianz og andre europæiske forsikringsselskaber for policer fra den nazistiske æra, som aldrig er kommet til udbetaling. Allianz, der er det største forsikringsselskab i Europa, har 21,5 procent af aktierne i Dresdner Bank og op mod fem procent af aktierne i Deutsche Bank. Den jødiske organisations advarsel støttes af amerikanske politikere, der kan udøve pres mod de institutioner, som skal godkende den tyske fusion de steder, hvor Deutsche og Dresdner Bank er involveret i USA.

Stoltenberg danner Arbeider-regering
*Det norske Arbeiderpartis parlamentariske leder, 40-årige Jens Stoltenberg, fik fredag af kong Harald til opgave at danne en ny norsk regering.
Det skete, efter at statsminister Kjell Magne Bondevik fra Kristeligt Folkeparti havde indleveret den borgerlige mindretalsregerings afskedsbegæring til kongen tidligere på dagen.
I praksis betyder det, at Jens Stoltenberg nu skal møde de politiske partiers parlamentariske ledere i Stortinget for at undersøge, om et flertal vil gå med til dannelsen af en Arbeiderparti-regering. Politiske iagttagere mener, at ingen anden regeringskonstellation end en ren Arbeiderparti-regering kan blive aktuel.
Leder på bagsiden

Amnesty anklager Tyrkiet
*Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International fordømte fredag Tyrkiet for "den fortsatte forfølgelse af kurdiske politikere i landet."
Medlemmer af lovlige kurdiske partier bliver generet fra officiel side - blot fordi de er i opposition til statens politik over for det kurdiske mindretal, hedder det i en meddelelse fra Amnesty.
Amnestys nye angreb på Tyrkiet kommer, netop som landets ledelse gør sig store anstrengelser på at blive optaget i EU-kredsen.
Den danske udenrigsminister, Niels Helveg Petersen (R), sagde i sidste uge efter et officielt besøg i Tyrkiet, at landet fortsat har "lang vej at gå" i spørgsmålet om menneskerettigheder.

Nødhjælp til glemte Madagascar
*FN-nødhjælpsorganisationen WFP startede fredag en luftbro til Madagascar for at levere mad til omkring 12.000 mennesker, der er fanget af oversvømmelser på øen ud for Afrikas østkyst. Mens verdens opmærksomhed de seneste uger har været koncentreret om oversvømmelserne i Mozambique, er Madagascar i samme periode blevet ramt af en tilsvarende naturkatastrofe, uden at omverdenen er rykket til undsætning.
Situationen fik fredag FN's generalsekretær, Kofi Annan, til at udtrykke bekymring over den humanitære krise på Madagascar. En talsmand for Annan sagde i New York, at FN inden længe vil udsende en appel til verdenssamfundet om at hjælpe Madagascar.

Euroen kommer tidligst i 2004
*Såfremt danskerne siger ja tak til euroen, vil der ligge eurosedler og mønter i pengepungen formentlig fra årsskiftet 2003-2004. Det vil i givet fald være det tidligste tidspunkt, at danske kroner fysisk set kan blive skiftet ud med den fælleseuropæiske mønt, euroen.
Det fremgår af den plan, som regeringen har fremlagt, og ifølge oplysninger fra Økonomiministeriet er der ingen planer om at fremrykke tidsplanen for udskiftningen af kroner med euro, hvis danskerne stemmer ja ved folkeafstemningen den 28. september.
Leder og artikler på forsiden
samt side 4 og 5

Sverige: Norge bryder EØS-aftale
*Den svenske regering anklager i et brev til EU-Kommissionen Norge for at bryde EØS-handelsaftalen ved bl.a. ikke, som lovet, at åbne landets hjemmemarked for forskellige landbrugsprodukter.
Sverige klager i brevet over, at Norge ikke er villig til at liberalisere handlen med såkaldte "forarbejdede landbrugsprodukter", som blandt andet består af færdiglavede supper, pizzaer, kiks og syltetøj. "Nordmændenes liberaliseringsniveau er for begrænset," siger svenske Jan Söderberg fra EU-Kommissionen

Mælkeproducenter mangler hjælp
*Det er næsten umuligt for mælkeproducenter at skaffe unge medhjælpere til staldene.
Det får ifølge DR Midt & Vest nogle gange vestjyske mælkeproducenter til at sælge mælkekvoterne i panik. De unge landbrugsmedhjælpere søger simpelthen ikke stillinger, der kræver weekend-arbejde eller foregår under umoderne produktionsforhold.
Ifølge kvægkonsulent Bent Stræde fra Skjern Landboforening er det muligt at investere sig ud af problemet. En moderne løsdriftsstald tiltrækker nemlig ansøgninger fra medhjælpere, og i nogle tilfælde gør den arbejdet så meget lettere, at medhjælp er direkte unødvendig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her