Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

6. marts 2000

Thatchers platte afskedsgave til Pinochet
*Den tidligere britiske premierminister, Margaret Thatcher, har foræret Chiles eks-diktator Augusto Pinochet en sølvplatte. Anledningen er Pinochets 'sejr' over en spansk undersøgelsesdommer, som forsøgte at få ham udleveret og anklaget for forbrydelser mod menneskeheden, skriver den britiske avis The Sunday Times. Avisen oplyser, at platten var forsynet med Thatchers signatur og et historisk motiv fra 1588, hvor Sir Francis Drake besejrede den spanske flåde. På et kort fra Thatcher stod, at gaven var meget nøje valgt: "Din tilbagevenden til Chile er en klar afvisning af Spaniens forsøg på at udøve juridisk kolonialisme," skrev Jernladyen.vinge

Hjælp til Mozambique kommer i omdrejninger
*Internationalt redningsmandskab gik søndag i aktion i Mozambique med at give mad til og behandle de tusindvis af mennesker, der i de seneste dage på grund af de værste oversvømmelser i mands minde har været henvist til at spise rotter.
De første britiske, tyske og franske militærhelikoptere sluttede sig til den lille afdeling fra Sydafrika og Malawi, der har båret hovedbyrden af hjælpeindsatsen siden midten af februar og stået over for at skulle redde tusinder af mennesker samt skaffe mad og medicin til de 800.000 mennnesker, der er ramt af oversvømmelser.
To franske krigsskibe lagde til i Maputo natten til søndag, og de første af omkring syv amerikanske fragtfly landede i Hoedspruit på den sydafrikanske side af grænsen ved middagstid for at opsætte udstyr til omkring 800 soldater. Mozambiques nationale katastrofeinstitut kæmpede for at koordinere den multinationale indsats, der af flere hjælpearbejdere er kritiseret for at være for ringe og komme for sent.
Præsident Joachim Chissano sagde i en tv-udsendelse lørdag, at Mozambique ville behøve hjælp i de kommende måneder til mindst 250 millioner dollar.

Protester og angreb i Sydlibanon
*Mens den israelske regering meddelte, at en tilbage-trækning fra Sydlibanon er forestående, demonstrerede omkring 2000 palæstinensiske studerende i Hebron på Vestbredden med et krav om, at palæstinensiske partisanstyrker slår til mod Israel.
Ved demonstrationen ved Hebrons Polytekniske Læreanstalt afbrændte de studerende franske, amerikanske og israelske flag.
Timer inden demonstrationen angreb israelske jagerfly - for tredje dag i træk - formodede partisanstillinger i det sydlige Libanon. Der var ingen meldinger om tilskadekomne. I lørdags angreb israelske fly den centrale sektor af det sydlige Libanon, efter at en israelsk soldat blev alvorligt såret af skud fra oprørere. Israel udførte lignende angreb i fredags.
Artikel på forsiden

Kosovo-leder vil 'befri' Mitrovica
*Den tidligere politiske leder af Kosovos Befrielseshær (UCK) lovede søndag at 'befri' den etnisk delte by Kosovska Mitrovica og ønskede sin opløste oprørshær "et langt liv."
Hashim Thaci talte til en forsamling på flere end 20.000 mennesker, heriblandt omkring 1.000 tidligere etnisk albanske UCK-oprørere, samlet i byen Prekaz i det centrale Kosovo for at mindes to-års-dagen for serbiske soldaters drab på UCK-militslederen Adem Jashari og 50 andre.
Mitrovica har været delt i en serbisk og en etnisk albansk del siden juni sidste år, da NATO bombede de serbiske styrker ud af Kosovo og indsatte den NATO-ledede, internationale, fredsbevarende KFOR-styrke.

Færøernes gæld falder drastisk
*Færøernes offentlige økonomi er fortsat inde i en strålende udvikling. På blot seks år, fra 1993 til nu, er den offentlige nettoudlandsgæld faldet fra 4,4 mia. kr. til godt én millard kr.
Til den færøske avis Dimmalætting oplyser Færøernes landsbankdirektør Sigurd Poulsen, at fortsætter udviklingen på denne måde, samtidig med, at der på Færøerne føres en stram finanspolitik, vil Færøernes nettoudlandsgæld være væk om nogle få år.
Sigurd Poulsen siger videre, at en medvirkende årsag til, at de færøske tal ser så fine ud, er, at den danske regering efter forhandlinger med Færøernes landsstyre i for-året 1998 nedskrev den færøske gæld til Danmark med næsten en milliard kroner.

Mistænkte krigsfor- brydere anholdt
*Fredsbevarende styrker har anholdt de bosniske-serbere Dragoljub Prcac og Rade Mikanovic, oplyste politiet i Banja Luka søndag. Prcac var næstkommanderende i Omarska-lejren under den bosniske krig.
Omarska-lejren, nær Prijedor, blev anvendt til internering af muslimer, der var taget til fange af bosnisk-serbiske tropper ved begyndelsen af den treårige krig i 1992.
Den internationale domstol for forbrydelser i Eks-jugoslavien tiltalte i 1995 Prcac for forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og grove overtrædelser af Geneve-konventionen.
Mikanovic er ikke på den liste, som domstolen i Haag har udsendt, men der er også en hemmelig liste, hvor han kan stå opført.

T-bonesteaks bliver ikke kasseret
*Dansk Supermarked og FDB vil foreløbig ikke efterleve et krav fra Fødevaredirektoratet om at kassere f.eks. T-bonesteaks fra kreaturer, der er slagtet før den 29. februar.
De to kæder er utilfredse med, at de ikke må sælge oksekød fra danske køer, der indeholder rygben, hvis kreaturerne er slagtet før den 29. februar. Kæderne hævder, at de slagterier, de køber kødet fra, hele tiden har benyttet EU's anbefalede slagtemetoder, der sikrer, at kødet er uden risiko for BSE-smitte, men ifølge Fødevaredirektoratet har de pågældende slagterier glemt at dokumentere, hvilke slagtemetoder, der er benyttet.
Dansk Supermarked har klaget til Fødevaredirektoratet, som lover, at klagen vil blive behandlet som den første ting i dag, mandag.

Sabbatår motiverer studerende
*De unge mister ikke lysten til at læse videre og få en uddannelse, fordi de tager et sabbatår efter gymnasiet. De føler sig derimod bedre rustet til at studere og er mere afklarede i deres valg. De oplever også, at arbejdsgiverne foretrækker unge, der f.eks. har været et år i udlandet, skriver Ritzau.
Det viser en undersøgelsefra det danske firma Exis, der formidler au pair-ophold verden over. Det er Exis selv, der har sendt spørgeskemaerne ud til 350 tidligere au pairs, og besvarelserne er positive. I undersøgelsen fortæller unge samstemmende, at året har modnet dem og øget motivationen for at studere.

Danmark vil fjerne bankhemmelighed
*For at tvinge Belgien og Luxembourg til som de sidste af de 15 EU-lande at hæve bankhemmeligheden, der gør det muligt for kriminelle i Danmark at skjule formuer, vil justitsminister Frank Jensen (S) nu fremsætte et forslag i EU, som pålægger alle landene at gennemføre de regler, de allerede har tilsluttet sig.
"Jeg tror, det bliver meget svært for de pågældende lande at stemme nej til sådan et forslag. Proceduren er, at det skal vedtages med enstemmighed. Men undervejs skal det også gennem Europa-parlamentet, og det, at det foregår åbent i det offentlige rum, vil forhåbentlig være med til at rykke sagen," siger Frank Jensen til Politiken lørdag.

Ingen kommentarer til fusionsrygter
*DSB-direktør Keld Sengeløv, som er medlem af bestyrelsen i Unibank, havde søndag aften ingen kommentarer til, om banken er på vej mod fusion med den finsk-svenske MeritaNordbanken.
Unibank indkaldte ifølge Ritzau søndag sine filialdirektører fra hele landet til møde i bankens hovedsæde i København kl. 19.00.
Der var intet oplyst om, hvorfor filialdirektørerne skulle stille i hovedsædet en søndag aften. Men der har flere gange været gisnet om en fusion mellen Unibank og MeritaNordbanken.

Fyns Amt stopper giftproduktion
*Fyns Amt vil på mandag efter alt at dømme sige stop for det kommunalt ejede firma Tarcos produktion af giftstoffet Creosot, der bruges som træbeskyttelsesmiddel.
Danmark brugte sidste år Miljøgarantien i EU til at forbyde brugen af Creosot herhjemme, men alligevel fortsatte Tarco, der ejes af en kreds af amter og kommuner, med at producere og eksportere giftstoffet. Fyns Amt tegner sig - som en af de største enkeltaktionærer - for knap 10 procent af aktierne i Tarco A/S. Både hos Socialdemokratiet og Venstre, der tilsammen har flertal i amtsrådet, støtter man forslaget, som SF har rejst.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu