Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

4. marts 2000

Europarådet får adgang til Tjetjenien
*To udsendinge fra Europarådet får lov til at følge med den russiske kommissær, der skal undersøge de russiske styrkers eventuelle krænkelser af menneskerettighederne i Tjetjenien. Men de bliver en del af den russiske delegation, og de får kun meget lidt selvstændigt spillerum.
Det fremgik af udtalelser fra den russiske kommissær, Vladimir Kalamanov, på en pressekonference i går.
Kalamanov tilføjede imidlertid, at de to Europaråds-eksperter ikke kommer til at referere direkte til rådets hovedsæde i Strasbourg, og at de ikke får lov til at tale med pressen.
Kalamanov sagde videre, at eksperterne kan rejse hvorhen de vil i Tjetjenien sammen med de russiske undersøgere og se alt, hvad de ønsker.

45 års fængsel til krigsforbryder
*FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien i Haag har idømt den tidligere bosnisk-kroatiske general, Tihomir Blaskic, 45 års fængsel for forbrydelser begået under krigen i Bosnien-Hercegovina fra 1992 til 1995.
Blaskic er den hidtil mest højtstående person, hvis sag er behandlet ved domstolen.
Han blev fundet skyldig i at have forestået etnisk udrensning mod muslimer under krigen i Bosnien-Hercegovina.
Artikel side 5

Færøerne kan genvinde bank-mia.
*Færøernes landsstyre har mulighed for at vinde over to mia. kr. tilbage af de penge, som det færøske samfund i starten af 1990'erne måtte låne for at redde sine banker.
Det vurderer Føroya Banki i en redegørelse om, hvorledes det er gået banken siden den store krise i 1994. Da blev Føroya Banki fusioneret med den daværende Sjovinnubankin, og for at redde bankerne fra fallit fik de tilsammen via Finansieringsfonden af 1992, der i dag ejes af Færøernes landsstyre, tilført næsten 2,7 mia. kr.
I redegørelsen anføres det, at rådgivere hos Færøernes landsstyre i efteråret 1999 vurderede, at Føroya Bankis aktiekapital nu kan sælges for ikke mindre en 1,5 mia. kr.
"Og med denne vurdering som baggrund, kan der regnes med, at Færøernes landsstyre via Finansieringsfonden af 1992 kan vinde omkring 2,1 mia. kr. tilbage af de penge, som blev brugt til at redde bankerne," lyder det i redegørelsen.
Artikel side 4

Pres på dæmninger i Mozambique
*Mens en række lande nu sender flere helikoptere til det oversvømmede Mozambique, advarer en dæmningsekspert om, at en endnu værre oversvømmelse kan være på vej. Samtidig truer en ny storm og mere regn i horisonten.
Den gigantiske Cahora Bassa dæmning ved Zambezi floden i det centrale Mozambique kan være i fare for at styrte sammen, siger dæmningseksperten Bryan Davies fra University of Cape Town.
Han blev chokeret, da han sidst så kraftværksdæmningen i 1998, fortæller han til Ritzau.
Udviklingsminister Jan Trøjborg (S) foreslog i går, at det internationale samfund holder en konference, der skal sikre penge til genopbygning af det katastroferamte Mozambique, og han lover dansk støtte til genopbygningen.
Artikel på forsiden

Israelsk tv: Tæt på fredsgennembrud
*Israel og Syrien vil i løbet af fire til fem uger have en fredsaftale klar, rapporterede israelsk tv fredag aften.
De to lande, der har haft et fjendtligt forhold siden Israels oprettelse i 1948, indledte for få måneder siden konkrete forhandlinger om at finde en fredsløsning, men rapporterne fra forhandlingerne, der har foregået i USA, har sagt, at der har været store problemer.
Israelsk tv sagde imidlertid, at en endelig aftale vil blive præsenteret for den israelske regering og parlamentet senest i april. Aftalen vil også omfatte en aftale for Libanon, som Syrien reelt kontrollerer, og den vil blive udlagt til folkeafstemning inden den jødiske påske, der ligger i slutningen af april.

OECD-kritik af konkurrenceforhold
*Danmark bliver i en ny rapport fra OECD kritiseret voldsomt for sin konkurrencepolitik. Der er fortsat talrige regler i Danmark, som begrænser en fri konkurrence, mener OECD. Konsekvenserne er, at prisniveauet på en lang række områder er væsentligt højere hjerhjemme end i udlandet.
OECD anbefaler, at konkurrenceloven strammes på en lang række områder, så den svarer til, hvad der gælder for resten af EU.
Blandt de regler, som OECD kritiserer, er forbudet mod at etablere kæmpe storcentre, reglerne der begrænser antallet af apoteker, reglerne der forbyder fri buskørsel over Storebælt.

Dobbelt så mange reagensglasbørn
*Antallet af nyfødte, der kan takke teknologien for deres fødsel, er fordoblet på fem år, så der i 1998 blev født 1.500 børn som følge af reagensglasbefrugtning.
Det viser en ny statistik fra Sundhedsstyrelsen, skriver Kristeligt Dagblad.
Ved hvert enkelt behandlingsforløb er chancen for at blive gravid stadig kun 20 procent, og får kvinden sat et befrugtet æg op i sin livmoder, stiger chancen for at få et barn til 25 procent.

Serbiske flygtninge til Færøerne
*En gruppe serbiske flygtninge, der har levet under jorden i Danmark i ni år og som har fået besked på, at de skal være ude af Danmark inden 15 dage, satser nu som deres sidste håb på Færøerne.
Ifølge Færøernes fjernsyn har en færing, der er medlem af en kristen organisation i Lemvig, foreløbig skaffet arbejde til tre af de strandede serbere på en filetfabrik på den færøske Østerø. Giver udlændingestyrelsen i Danmark dem opholds- og arbejdstilladelse på Færøerne, vil det for Færøerne være en af de første gange, øerne for alvor tager imod flygtninge.

Computerarbejde hårdest ved kvinder
*Kvinder har større risiko end mænd for at få gener af at arbejde ved computer, viser en ny undersøgelse fra Arbejdsmiljøinstituttet (AMI).
Ifølge undersøgelsen ligger kvinderne i front, når det drejer sig om antallet af timer, der arbejdes foran skærmen.
Intensivt computerbrug er ofte, sammenlignet med andre typer arbejde, forbundet med dårlige arbejdsstillinger og ringe indflydelse på arbejdet, og så er grunden for gener i nakke, skulder og hånd lagt, viser undersøgelsen.
Selv om undersøgelsens mænd og kvinder generelt betegner deres helbred som godt eller fremragende, er der knap en tredjedel af kvinderne og knap en sjettedel af mændene, som inden for de seneste 12 måneder enten har været undersøgt eller er blevet behandlet for gener i hånd, arm, skulder eller nakke.

Kritik af danskundervisning
*"Jeg har været meget forsigtig med at sige sådan noget, men nu orker jeg det ikke mere: Det er en elendig danskundervisning, der gives i folkeskolen og gymnasiet," siger formanden for Dansk Sprognævn, professor Erik Hansen, til Berlingske Tidende.
Erik Hansen mener, at de fleste skole- og gymnasielærere interesserer sig langt mere for litteratur end for sprog. Resultatet bliver mangelfuld undervisning i grammatik, syntaks, stavning etc., og det sætter sig spor overalt. Ikke mindst i medierne, der, ifølge professoren, myldrer med sprogfejl.
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) vil ikke skyde skylden på skolerne, men hun er så bekymret over det danske sprogs udvikling - herunder påvirkningen fra engelsk - at hun vil indkalde til en konference i løbet af foråret om en fremtidig dansk sprogpolitik:

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu