Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

23. marts 2000

Regeringen freder transportfradrag
*Regeringen vil ikke afskaffe transportfradraget, sådan som Transportrådet anbefaler i en rapport om biltrafikkens udvikling, der offentliggøres onsdag. Et sådant indgreb vil ikke kun ramme bilisterne, men også alle, der benytter kollektiv trafik, og det ønsker regeringen ikke, siger trafikminister Jakob Buksti (S).
"Det er ikke rimeligt at afskaffe transportfradraget. Det er et fradrag, der gælder for alle mennesker, uanset om de kører i bil eller transporterer sig på andre måder. Det er lavet som en forudsætning for at sikre den nødvendige mobilitet i vores samfund. Derfor er der ingen planer om at ændre i transportfradraget," siger trafikministeren.
Artikel på forsiden og side 4

Betjente renset for anklager
*Den hidtil mest omfattende undersøgelse i nyere tid om påstande om politifolks overgreb endte i går med, at statsadvokaten kunne fastslå, at der ikke er grundlag for at kritisere betjente på Station 1 i København for magtmisbrug over for narkomaner og andre svage borgere på Vesterbro i København. Sagen har været efterforsket af statsadvokat Karsten Hjorth og af Rejseholdet siden februar i fjor.

Irak anklager Iran for morterangreb
*Irak beskyldte i går Iran for et morterangreb, som tirsdag dræbte fire personer og sårede yderligere 38 i et af hovedstaden Bagdads travle kvarterer.
"En gruppe agenter fra det iranske regime affyrede seks mortergranater på Bagdads tæt befolkede civile områder," skrev det officielle nyhedsbureau, INA.
Irak fordømte morterangrebet som "åben aggression" og "reserverer sig retten til at gøre gengæld på en passende måde", skrev INA.
Ifølge Azzam al-Ahmad - den palæstinensiske repræsentant i Bagdad - var to af de dræbte palæstinensere. Han tilføjede, at mortergranaterne ramte distriktet Baladiyat, hvor de fleste af Iraks palæstinensiske flygtninge bor.

Paven fortaler for palæstinensisk stat
*Ved indledningen af sit besøg i Betlehem, benyttede pave Johannes Paul en usædvanlig direkte sprogbrug til at støtte et palæstinensisk hjemland til trods for, at han havde lovet at holde sig til religiøse temaer under sin pilgrimfærd i Jesu fodspor.
"Ingen kan ignorere, hvor meget det palæstinensiske folk har lidt i de seneste årtier. Jeres lidelser sker med verden som vidne. Og de har varet ved for længe," sagde paven under en velkomstceremoni med deltagelse af blandt andet den palæstinensiske præsident, Yasser Arafat.

Fortrydelse kræver traktatændring
*Amsterdam-traktaten skal ændres, så alle EU-lande skal godkende det, hvis Danmark ønsker at forlade den fælles mønt, euroen. Samme procedure blev anvendt, da Grønland forlod EF. Det fremgår af Udenrigsministeriets notat til Folketingets Europaudvalg om dansk fortrydelsesret over for euroen. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) oplyste for nylig, at Danmark vil kunne forlade euroen, hvis vi fortryder det.
Det afviste Enhedslistens EU-ordfører, Keld Albrechtsen. Med vetoret til andre EU-lande har Danmark reelt ingen fortrydelsesret. Det strider ifølge Enhedslisten mod Grundloven, fordi Folketinget med simpelt flertal skal kunne tilbagekalde suverænitet, som efter Grundlovens paragraf 20 er overdraget til internationale organisationer.

Øststøtte er en god forretning
*Der er store penge i at hjælpe de tidligere kommunistiske lande i Østeuropa med at løse miljøproblemer. På visse områder, f.eks. inden for vandsektoren, fører hver dansk bistandskrone til, at der vender tre kroner og 70 øre tilbage til Danmark i form af ordrer på dansk ekspertise eller udstyr. Den officielle danske miljøbistand til Østeuropa, som kanaliseres gennem Miljøstyrelsen, blev indledt i 1991. Siden har støtten rundet to mia. kr., og der er iværksat over 1.000 projekter. Den gennemsnitlige returprocent for miljøbistand til Østeuropa er skønsmæssigt 130. Danske virksomheder får ordrer for en krone og 30 øre, hver gang Danmark yder en krone i støtte.

'EU vil sætte verdensrekord'
*Den Europæiske Union vil udnytte den nye e-økonomi til at sætte turbo på opsvinget og skabe millioner af nye arbejdspladser, samtidig med at der tages hånd om Europas bagtrop, så alle får del i velfærden. Hver eneste europæer skal uddannes til at indtage en plads i IT-samfundet, og økonomiske reformer og yderligere liberaliseringer på EU's indre marked skal fjerne barrierer for kommende års økonomiske vækst, der vil være båret frem af den nye teknologis muligheder. "Vores mål er, at Den Europæiske Union om ti år har den mest dynamiske og konkurrencedygtige økonomi i verden grundlagt på viden, der i dag er vores virkelige råmateriale," lyder ambitionen fra Portugals ministerpræsident Antonio Guterres, som er vært for EU-topmødet i Lissabon i dag og i morgen.

Ny kampagne skal løse MTBE-problem
*Miljøstyrelsen mener, at det er muligt at løse problemerne med stoffet MTBE i benzin gennem en række nye initiativer - uden at fjerne selve tilsætningsstoffet fra benzinen.
I fremtiden vil alle nye danske benzinstationer skulle etablere brændstoftanke med dobbelte vægge, der kan opfange ethvert udslip af stoffet, som frygtes at kunne forgifte store mængder grundvand.
Samtidig skal alle eksisterende tankstationer indføre højteknologiske overvågningssystemer og installationer, der forhindrer benzinspild ved optankning af biler.
Det kommer til at fremgå af en ny bekendtgørelse, som er klar inden årsskiftet.

CIA advarer om kemisk oprustning
*Salg og opkøb af kemiske og biologiske våben boomer, og faren for at de bliver brugt vokser. Sådan lyder advarslen fra CIA's øverste leder George Tenet i en orientering til den amerikanske kongres.
"Omkring et dusin stater, der er fjendtligt indstillet overfor vestlige demokratier, har enten allerede anskaffet sig eller arbejder aktivt for at få fat i biologiske og kemiske våben," sagde Tenet, der kaldte handelen med kemiske våben for et "boomende marked".
Det drejer sig, ifølge CIA, blandt andet om stater som Iran, Irak, Libyen, Nordkorea og Syrien. Men også internationale terrorgrupper arbejder på at skaffe sig adgang til de dødsensfarlige våben. "Udover staterne, forsøger en række internationale terrororganisationer enten at udvikle, eller at få fat i biologiske og kemiske våben," sagde CIA-chefen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her