Læsetid: 1 min.

På dybt vand med Joyce

30. marts 2000

Passage cirkler om 'Finnegans Wake'

Tidsskrift
Tidsskriftet Passage har i sit 33. nummer kastet sig ud på det dybe vand og valgt at tage livtag med James Joyces mest komplekse værk Finnegans Wake.
17 år tog det Joyce at få skrevet denne måske verdenslitteraturens særeste roman, så hvorfor ikke indrømme det, læsearbejdet tager også sin tid.
Peter Laugesen fortæller, hvordan han nu har tumlet med læsningen i mere end 40 år og giver en række instruktive eksempler på det komplekse oversættelsesarbejde, man kommer ud i, når man skal have dirket Joyces mere eller mindre selvopfundne sprog op og prøve at få det til at blive læseligt dansk. Overdådigt morsomt og oplysende.
Det kan man ikke rigtigt sige om den Derrida-tekst, man har fået oversat, eller prøvet at oversætte, for i sin dekonstruktive læsning af Joyce ender Derrida flere steder selvfølgelig med at blive mere sprogforbistret end oplægget, så der skal en hel serie af oversættelsesnoter til for at forklare pointerne.
Jacob Greve har i sin artikel kastet sig over de mange, forskelligartede læsninger af romanens gådefulde titel. Afslutningsvis diskuterer han selv problemet om overfortolkning, men ender med at foretrække at kalde sin egen læsning for et eksperiment på niveau med Joyces eget.
Franco Moretti afdækker i sin artikel fænoment stream of consciousness, men trækker det ud af den snævre Joyce-sammenhæng og læser det ind i et langt bredere både litteraturhistorisk og sociologisk perspektiv, end man sædvanligvis ser.
Nummeret afsluttes med en Poul Vad skitse af Peter Seebergs forfatterskab, hvor man især hæfter sig ved fremdragelsen af inspirationskilderne fra 40'ernes kulturelle klima.

*Passage 33. Redigeret af Tore Rye Andersen og Mads Rosendahl Thomsen. 80 s. 90 kr. Aarhus Universitet, Institut for litterturhistorie

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her