Læsetid: 2 min.

Patentlov møder hård kritik

27. marts 2000

Læger og patient-foreninger er oprørte over den planlagte lovforslag om patenter
på gener

Vedtagelsen af en lov om patentering af menneskelige gener er blevet udskudt i sidste øjeblik, efter at en række læger har ytret stærk kritik af forslaget.
Således mener Torben Kruse fra Odense Universitetshospital, at EU-direktivet om ændringen af patenloven, der skal implementeres i dansk lovgivning inden den 30. juli, ikke beskytter mod udnyttelse fra amerikanske firmaer.
"Man vil lave patenter på selve diagnostikken," siger Torben Kruse til Information. "Resultatet er sandsynligvis, at vi skal sende blodprøver til USA for at blive undersøgt."
Anita Tyrsted fra patentdirektoratet benægter, at det vil kunne ske i Europa, men for mindre end to uger siden lykkes det firmaet Myriad Genetics at få overdraget patentrettighederne for diagnose af bryst- og æggestokkræft i hele Storbritannien og Irland.
Også for USA og Canada har Myriad opnået eneret, og i Danmark har Myriad en patentansøgning liggende.
Samtidig er mange læger og patientforeninger forundret over, at man øjensynligt nu kan patentere selve generne, hvor det tidligere kun var muligt at patentere en bestemt genetisk fremgangsmåde.

Dybt betænkeligt
"Jeg kan godt se, at man skal tjene penge, men denne sag går ud over, hvad der er etisk acceptabelt," siger overlæge i klinisk genetik på Rigshospitalet, Anne-Marie Gerdes.
"Selvfølgelig skal man have mulighed for at patentere nogle anvendelser af gener. Men det er betænkeligt, at man går ind og patenterer selve sekvensen på generne."
"Det får præcedens for alle mulige andre DNA-tests i fremtiden. Og det betyder, at man kan centralisere det og monopolisere det på en måde, så de laboratorier, som forsker i det, får problemer fremover," siger Gerdes.
"Firmaerne vil sidde på alle de diagnostiske tests men ikke de forskningsmæssige. Og det betyder, at man skal have godkendt sine projekter af det her firma, inden man kan få lov at forske i det. Og desuden så betyder det jo også, at vi skal sende alle vores prøver til USA, hvorvi har ikke nogen kontrol med, hvad de egentlig bruger det til, når de er færdige med atanalysere dem."

Forrykt forslag
Formanden for Patientforeningen for arvelig bryst- og æggestokkræft, Merete Jessen Petersen, er også meget oprørt:
"Vi synes, det er et forrykt forslag. Rent etisk er der et problem i, at blodprøver, det vil sige arvemateriale fra hele verden, skal sendes til et enkelt firma. Det kan blive væsentlig dyrere at blive gentestet, og så tror jeg, at den service forsvinder i Danmark, for så har vi ikke råd til det. Hvem skal så betale? Det her er et spørgsmål om at redde liv."
I Sverige har man samme problem. Overlæge for onkologisk afdeling i Lund, Åke Borg, mener at hele deres tiårige ekspertise på området for kræftdiagnose vil blive skudt i sænk, når man skal sende alle prøver til USA.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu