Læsetid: 2 min.

Piraters frihedskamp

27. marts 2000

Amerikanske studerende på barrikaderne for retten til at downloade ulovlig musik

Information wants to be free, lyder et slogan fra studenteroprøret i 60'erne. Internettet har givet parolen mere vind i sejlene, end nogen kunne have drømt om i gamle dage. Heldigt for ytringsfriheden, især i lande med politisk kontrol og censur, men samtidig et stort problem for dem, der har rettighederne til de kulturprodukter, der i stadig større omgang distribueres frit og kvit via Internettet.
Trafikken foregår bl.a. via programmer som Napster, der kan downloades gratis på Internettet og giver brugere øjeblikkelig adgang til tusindvis af ulovlige piratkopier af musiknumre i mp3-format. Firmaet bag softwaren profilerer sig selv som en lovlydig virksomhed, men blev sidste år sagsøgt med et erstatningskrav på 100.000 dollars af The Recording Industry Association of America (RIAA).

Fælles fodslag
Napster har bredt sig som en steppebrand blandt amerikanske studerende, og da undersøgelser viste, at omfanget af downloading af piratkopieret musik via Napster på amerikanske universiteter var enormt, rykkede Universitetsledelser RIAA til undsætning. Man indførte firewalls, der forhindrede brugen af Napster på universiteternes netværk, og det har ført til en moderne udgave af fortidens studenteroprør.
På websiten Savenapster. com opfordrer en studentergruppe, der kalder sig Students Against University Censorship (SAUC), til fælles fodslag imod "censur og total administrativ kontrol" på højere uddannelser i USA. Om det samtidig indebærer friheden til at krænke andres ophavsret melder hjemmesiden ikke umiddelbart noget om, men SAUC synes at have vældig succes med en underskriftindsamling blandt studerende.

Napster bliver Wrapster
Kampen mellem ophavsret og piratvirksomhed har karakter af et våbenkapløb, hvor den lynhurtige tekniske udvikling gør det svært at pege på en ensidig 'vinder' på lang sigt. Der gik således ikke lang tid, fra universiteterne indførte firewalls, til studerende lagde beskrivelser af bagdøre til universiteternes systemer ud på Internettet. Så var man lige vidt. Desuden er der nu adskillige alternativer til Napster på markedet, bl. a. Imesh og Gnutella.
Det nyeste nye er en hacket version af Napster, kaldet Wrapster, der giver brugerne adgang til storstilet udveksling af ikke bare musik, men desuden software og film.
Ifølge netmagasinet c-net er software og film-industrien opmærksomme på den potentielle trussel, men har foreløbig ikke grebet ind overfor Wrapster. Problemet er overskueligt, fordi software og film typisk fylder alt for mange bits til, at det kan betale sig for pirater at downloade sagerne via almindelige modems. Problemet bliver først til at tage at føle på om nogle år, når kabel og andre bredbåndsforbindelser er mere udbredte. Til den tid vil enhver i princippet kunne hente en piratkopieret Hollywood-film på få sekunder, og hvordan film- og softwarebranchen til den tid vil forhindre storstilet pirateri, er et åbent spørgsmål.
Erik Kjær Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu