Læsetid: 3 min.

Politiet frikendes for magtmisbrug

23. marts 2000

Politiet på Station 1 på Vesterbro frifindes for anklager om magtmisbrug. Statsadvokaten påpeger dog, at politiet bør overveje deres optræden
i narkomiljøet

"Med 7.000 anholdelser om året, kan det ikke undgås, at der opstår konfrontationer, når politiet jager narkomaner på gaden," siger tillidsmand på Station 1, Claus Oxfeldt.
Og konfrontationer mellem politi og småkriminelle på Vesterbro er der mange eksempler på i en ny redegørelse fra statsadvokat Karsten Hjorth, som gennem det seneste år undersøgt 99 klager om politiets opførsel på Vesterbro.
Samtlige klager er blevet afvist.
"Jeg har ikke fundet anledning til at rejse tiltale i nogen af de konkrete sager, vi har gennemgået," sagde han på gårdsdagens pressemøde.

Anonyme kilder
Det var billedet af en grædende, kvindelig narkoman, der på tv i februar 1999 for alvor bragte Station 1 på Vesterbro i offentlighedens søgelys. Den prostituerede fortalte om betjentes magtmisbrug i form af seksuelle overgreb.
I flere artikler i Morgenavisen Jyllands-Posten blev politiet beskyldt for magtmisbrug af anonyme kilder fra Vesterbros narkotika- og prostitutionsmiljø. Beskyldninger, der handlede om betjentes grove, voldelige og truende adfærd.

Påstand mod påstand
Af de 99 klager, statsadvokaturen har modtaget, er de 34 blevet undersøgt i samarbejde med Rigspolitiets rejseafdeling. De resterende sager har enten været for gamle eller er blevet vurderet til at stamme fra åbenlyst sindsforvirrede personer.
Ifølge redegørelsen har det i mange sager ikke været muligt at få folk til at udtale sig til trods for, at man har lavet opsøgende arbejde i miljøet.
Desuden er der en del 'påstand mod påstand sager', hvor det ikke kan bevises, at politiet har optrådt kritisabelt. Andre sager er endt med, at der er rejst tiltale mod anmelderen. Det er sket i sagen om den 37-årige, kvindelige prostituerede Jannie Maribo, der har forklaret, at hun har leveret seksuelle ydelser til en betjent, som har betalt med narko.
Hun har imidlertid ikke kunnet udpege den lejlighed, hvor hun skulle have været sammen med betjenten 25-30 gange. Desuden har hun sagt, at betjenten har et modermærke på sit lem, hvilket har vist sig ikke at være rigtigt.
I en anden sag har en 19-årig mand oplyst, at han var blevet offer for en brutal anholdelse på Københavns Hovedbanegård, hvor hans kraveben var brækket.
Betjenten har oplyst, at den anholdte gjorde modstand og slog ud efter betjenten. Under den efterfølgende tumult faldt begge til gulvet. Imidlertid havde anholdte først ni dage senere henvendt sig på en skadestue. Over for lægerne har den 19-årige forklaret, at han få dage tidligere var stødt ind i en jernstang. Klagen blev afvist som grundløs.

Noget om snakken
Trods afvisningen af samtlige klager vil Karsten Hjorth ikke konkludere, at politiet på Station 1 altid handler fejlfrit: "Jeg kan ikke drage den konklusion, at der ikke er noget om snakken," sagde han, og understregede samtidig, at han ikke skulle tage stilling til, om politiet kan gribe deres arbejde anderledes an.
"Politiet har hjemmel til at forhindre, at folk stimler sammen på gaden, og en del af kritikken går på, at politiet i stor udstrækning gør brug af denne hjemmel. Og det gør nok, at folk føler, de har noget at klage over," sagde han.
Han vil dog gøre politiledelsen opmærksom på, at man bør overveje, om politiet behandler f.eks. misbrugere acceptabelt.
Claus Oxfeldt fra Station 1 erkender, at politiet har en særlig tiltaleform, når de har med narkomaner at gøre.
"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi taler på én måde til narkomaner på Vesterbro og en anden måde til direktøren fra Hellerup."
- Giver de mange klager anledning til at overveje politiets opførsel?
"Selvfølgelig er vi opmærksomme på det, men det er jo politisk bestemt, at vi skal være efter narkomanerne, så vi undgår ikke konfrontationer og dermed klager i fremtiden," siger han til Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu