Læsetid: 5 min.

Pyramide- folk går ikke på pension

29. marts 2000

Folkene bag pyramidespillene er ikke afskrækkede af et kommende lovforbud. 'Vi skal bare lige tilpasse', siger pyramidechef

Bagmændene
David Volkersen, ansigtet udadtil for Firmaet Succes, Danmarks førende Pyramidespil, har ingen planer om at gå på pension, efter weekenden, hvor den længe ventede lov mod pyramidespil træder i kraft.
"Vi laver bare lidt om på det," siger han til Information.
Og erfaringerne fra bl.a. Norge og Tyskland, hvor man i årevis har haft forbud, peger på, at han ingen alvorlige problemer får med det kommende forbud.
"Jeg vil selvfølgelig have, at mit selskab skal fortsætte, som det hele tiden har gjort. Jeg har en uhyggelig masse veluddannede sælgere. Det smider jeg ikke bare på jorden. Man kan ikke bare lukke, fordi der er nogen levebrødspolitikere, der vil have gjort rent bord og score nogen billige politiske point, så det går ud over de unge mennesker," siger Volkersen.
Han forventer at se Folketingets beslutning torsdag an og derefter indrette sit selskab, så det kommer på den rigtige side af loven:
"Vi må få nogen retningslinjer fra Folketinget, som jeg synes, de har været lidt langsomme om at lave. Når de så fortæller mig, hvad jeg må og ikke må, så indordner jeg mig."
Allerede nu ved Succes' ansigt udadtil, at han vil skele til erfaringerne med at omgå forbud i landene omkring Danmark:
"Det bliver noget med at involvere et produkt, for selve referenceteknikken (pyramideopbygning af virksomheder, red.) bliver brugt mere og mere. Det er en virksomhedsform, der er kommet for at blive."

Ingen straffede
Alle erfaringer fra Norge peger på, at David Volkersen får ret. Ingen pyramidespillere er blevet dømt i Norge, siden loven trådte i kraft for få år siden.
"Nej, der er ingen eksempler på straffedomme til sådanne selskaber," siger Eivind Kesaker, rådgiver i det norske justitsministerium.
- Omgår de loven?
"Ja, det gør de. Det er nemlig svært at trække en grænse. I 1998 forsøgte ministeriet at gå ind i sager om enkeltselskaber for at vurdere, om de konkrete selskaber lå inden for eller uden for forbuddet. Problemet viste sig at være, at hvis man peger på et eller to elementer, der er afgørende for om et selskabs aktiviteter er ulovlige, så omlægger selskabet straks sine aktiviteter."
Hvis man f.eks. fra ministeriets side forbød, at hovedindtægtskilden er medlemskontingenterne, så ville selskabet straks stoppe med at kalde det for medlemskontingenter, men i stedet for sælge et kursus, som kostede det samme.
"Ifølge norsk lov er selskaberne lovlige, så længe de har en reel omsætning, d.v.s sælger reelle varer. Til gengæld gælder forbuddet, hvis den reelle omsætning af varer og tjenesteydelser kun er et biprodukt," siger Eivind Kesaker.
Netop her er det danske forbud også svagt. Ifølge lov-forslaget er pyramidespil forbudt, "når en sådan vinding hovedsageligt hidrører fra indskud fra deltagere, der efterhånden træder ind i arrangementet."
Til gengæld rammer det ikke "pyramidisk opbyggede salgsorganisationer - såkaldte Multilevel Marketing eller Network Marketing arrangementer."
Disse binder forhandlere af varer sammen i et pyramidisk opbygget forhandlernet, hvor de enkelte forhandlere - udover de penge de tjener ved salg af produktet - også får provision af det salg, som forhandlerne længere nede i pyramiden får. Dermed fastholdes et incitament til hele tiden at hverve nye forhandlere.
Det norske Justitsministerium har reelt opgivet at vurdere om enkeltselskaber er ulovlige, men siger i dag blot, at det er en sag for politiet at håndhæve forbuddet.
Selv om det norske forbud ikke har bremset nogen pyramidespillere, er det ikke overflødigt, mener Eivind Kesaker:
"Udgangspunktet for forbuddet er at beskytte de folk, som pyramidefirmaerne sø-ger at hverve. Det skal tjene som en advarsel for folk, der overvejer at gå ind i den slags virksomhed. Så det fungerer, selv om det er vanskeligt at håndhæve," erkender han.

Tyske smuthuller
I Tyskland er erfaringerne parallelle. Den tyske straffeadvokat Jutta Heck, som har eget advokatkontor i Hamborg, og som i årevis har arbejdet med at hjælpe folk, der er kommet i klemme hos pyramidespillerne, siger:
"De ændrer hele tiden deres system efter enhver retlig afgørelse. De finder konstant nye smuthuller, så de kan fortsætte med at bedrage folk.
"De har alle omstillet sig nu. Det nye er, at man skal købe et produkt for at være med. Dette produkt er så godt som usælgeligt, derfor tjener de ingen penge på det. Det gør de til gengæld ved siden af ved at opfordre de hvervede til at hverve nye medlemmer. For det får de provi- sion."
Jutta Heck vurderer, at antallet af spillere i Tyskland skal tælles i tusinder:
"Vi har selv fået hundreder af forespørgsler. Problemet er stort i Europa," siger hun.
Hun mener, at politikerne i årevis har forsømt at tage ordentlig fat:
"I Tyskland er problemet med pyramidespil vokset stort, fordi man ikke i tide har villet erkende det. Myndighederne har i årevis argumenteret for, at de, som vil smide penge ud af vinduet, skal have lov til det. 'Det er et demokrati. Den der lader sig snyde, bliver snydt.' Problemet er, at mennesker, der ikke forstår, de bliver snydt, bliver det. Plus konsekvenserne af at folk bliver hjernevaskede og bundløst forgældede," siger hun.
Jutta Heck mener, at lovgivningen i Tyskland bør strammes op:
"Det er nødvendigt at forbyde hvervesystemet, når produktet kun sælges som en slags dække for, at der faktisk gennemføres pyramidespil," siger hun. "Det er vigtigt at kunne ramme folk, når de forsøger - erkendbart - at omgå forbuddet mod et pyramidespil."
Hun erkender dog, at det som lovgiver er meget svært at formulere sig ud af det problem.

Fakta - Pyramideforbud i andre lande
*Forbud mod pyramidespil i andre lande: I Norge er pyramidespil forbudt og straffes med op mod tre års fængsel. I Sverige er det ligeledes forbudt og straffes under skærpede omstændigheder med op til to års fængsel. Også Tyskland og Finland er pyramidespil strafbart.

Fakta - Pyramidespil i Danmark
*Firmaet Succes: Justitsministeriet antager, at firmaet har op mod 1200 medlemmer. Firmaet har fået 45 politianmeldelser i perioden januar 1997 til april 1999.
Et nyt og andet skud på stammen er Centrum 2000, som ledes af en Mads Bjerre fra Helsingør, som er en udbryder fra Succes.

Når selskaberne får dårlig medieomtale, tager de typisk et nyt navn. Således har folkene i Firmaet Succes tidligere været involveret i en række andre selskaber. Tidligere navne er:
- Velvet
- Wave
- Titan
- Nation Wide
- Elite
- Scan Connection
- Noble House

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu