Læsetid: 2 min.

Regeringen fanget i mediedilemma

24. marts 2000

De borgerlige kræver, at den fjerde radiokanal kommer i udbud. Kulturministeren
vil bevare den på danske hænder

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) har bedt Konkurrencestyrelsen om at undersøge, hvordan man i en udbudssituation kan sikre, at den fjerde radiokanal bliver på danske hænder, uden man overtræder gældende EU- regler.
Det sker efter partiernes forhandlinger om medieaftalen, som startede i går. Her blev især spørgsmålet om den fjerde radiokanal diskuteret, fordi flere partier kræver, at den kommer i udbud i stedet for at give den til TV 2, som kulturministeren har foreslået.
"Vi har bedt Konkurrencestyrelsen vurdere sagen, og det gør vi, fordi mange partier er meget optaget af, hvordan vi sikrer aviserne nogle bedre vilkår," siger Elsebeth Gerner Nielsen.
Hvis den fjerde radiokanal ikke gives til enten DR eller TV 2, skal den i udbud, og det betyder, at også udenlandske selskaber kan byde på kanalen.
"Ifølge de meldinger, vi foreløbig har fået, må der ikke være diskriminerende krav overhovedet, og jeg mener derfor, at TV 2 er den bedste løsning. Som dansk kulturminister har jeg ingen interessere i at støtte den internationale mediekoncentra-tion," siger Elsebeth Gerner Nielsen.
Hun forventer at få svar fra Konkurrencestyrelsen i dag.

Flertallet væk
Det ser ud til, at regeringen får svært ved at samle flertal for at give den fjerde kanal til TV 2.
De konservatives mediepolitiske ordfører, Brian Mikkelsen, siger, at der ikke bliver nogen aftale med nogen af de borgerlige partier, hvis der ikke kommer en konkurrencesituation.
"Det mest rimelige vil være, at der kommer et udbud. Jeg ser helst, at kanalen bliver på danske hænder, men vi kan opstille nogle objektive kriterier, som kun få vil kunne opfylde."
Brian Mikkelsen afviser, at det vil være i strid med EU's regler.
"I udbud må du gerne definere, hvordan en public service radio skal være - det kan f.eks. være bestemte krav til nyhedsredaktionen. Det vil jo ikke være interessant for en koncern som Disney at lave en radio, som ikke appellerer til de 15-20-årige," siger han.
Venstres mediepolitiske ordfører, Jens Rohde, siger, at det er et ufravigeligt krav fra Venstres side, at den fjerde kanal kommer i udbud - også selv om det indebærer, at et udenlandsk selskab vinder.
"Det må ikke være et mål i sig selv at indsnævre feltet. Skal man lave et udbud, er man er nødt til at tage konsekvensen. Vi kan ikke lave en køb-dansk klausul," siger han.
Også Dansk Folkeparti vil have den fjerde kanal i udbud
"Jeg foretrækker, at den bliver på danske hænder, men man kan risikere, at det bliver en udenlansk operatør, og det er der ikke noget at gøre ved," siger partiets mediepolitiske ordfører, Ole Donner.
Tove Videbæk, mediepolitisk ordfører for Kristeligt Folkeparti, ser også gerne, at den ene kanal kommer i udbud, men hvis det indebærer en risiko for, at kanalen går til udenlandske selvskaber, foretrækker hun at DR og TV 2 får begge kanaler.
Forhandlingerne om medieforliget genoptages på mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her