Læsetid: 3 min.

De rige klubbers game

21. marts 2000

Tre af verdens rigeste fodboldklubber har allerede kvalificeret sig til kvartfinalen i den europæiske Champions League, og Manchester Uniteds aktier slår nye rekorder på børsen

Fodbold
PALMA - Mens menigmand taler om Manchester Uniteds stjerne David Beckham, hans nye hårfrisure og den dyre barnefødselsdag til 110.000 kroner, som han og fru Victoria 'Spice Girl' holdt forleden for deres lille yndling, Brooklyn, så gør Europas rigeste fodboldklubber sig klar til denne uges gruppekampe i Champions League.
Tre hold - Manchester United, Bayern München og Barcelona - er allerede klar til kvartfinalerne i den europæiske klubturnering. Før tirsdagens kamp mod Sparta Prag har Barça i gruppe A scoret 13 point, og 'de røde djævle' fra United har 15 sikre point i gruppe B før opgøret i Valencia. Og i gruppe C er Bayern München også sikret førstepladsen før onsdagens opgør mod Dynamo Kiev, fordi Beckenbauers disciple i de sidste to kampe har pulveriseret Real Madrid med 2-4 ude og 4-1 hjemme.
Også i de nationale ligaer er de tre klubber på vej mod nye triumfer. Manchester er fire point foran Leeds, Bayern holdt førstepladsen trods nederlag i weekenden og Barça har fundet formen igen med styrmand Guardiola tilbage på holdet. I lørdags slog katalanerne topholdet fra Deportivo La Coruña og er nu kun to point bagefter i den spanske liga.

Rigmandsbold
Men hvad er hemmeligheden bag de tre holds succes ud over at være i besiddelse af nogle af verdens bedste boldspillere?
Hemmeligheden er penge. Manchester United er som verdens rigeste klub et klart eksempel. I sidste regnskabsår nåede klubbens omsætning op på 110 mio. britiske pund eller over en milliard danske kroner. Ifølge en rapport fra Deloitte and Touche har Bayern München verdens tredjestørste fodboldomsætning. Og F.C. Barcelona regnes for at være nummer seks med en omsætning på 48 mio. pund. Tallene bliver større, hvis klubberne kommer i finalen i Champions League.
Efter at Manchester United den 7. marts havde slået Girondins Bordeaux med 1-2 på udebane, steg kursen på 'de røde djævles' aktier på Londons børs. Som den første klub nogensinde er United vurderet til over én mia. pund. United er nu blandt de 250 største selskaber i Storbritannien. Det er kun begyndelsen. United, der i sidste sæson løb med 'the treble' og sejrede i Champions League, er et godt papir, mener investeringsfirmaet Warburg Dillon Read. Firmaet anslår, at værdien af 'manutd.com' snart vil stige til 1,3 mia. britiske pund.
"Genforhandling af Premier League (tv-) rettigheder (de ventes at sikre en milliard pund til de britiske topklubber, red.) og mere attraktive sponsoraftaler vil være garant for en fortræffelig performance," lyder vurderingen.
De røde djævle har fornylig indgået en tøjsponsoraftale for 30 millioner pund over fire år med verdens største selskab for mobiltelefoner, Vodafone.
Klubben har lige åbnet en kæmpe fanbutik, Red Café, i Singapore. Om en måned åbnes én til i Kuala Lumpur for at sælge udstyr til de røde djævles mange fans i Asien.

Pengemagere på græs
Uniteds hjemmeside manutd.com har 77 millioner hits om måneden, og om et år vil klubbens kampe måske kunne ses live på hjemmesiden. Måske derfor forsøgte mediemogulen Rupert Murdochs Sky Television at købe aktiemajoriteten i United sidste år. De britiske myndigheder sagde nej, men Murdoch og Sky har i stedet spredt sine investeringer på flere topklubber. Ud over 9,9 procent af de røde djævles aktier, ejer Murdoch også aktieposter i Leeds United, Sunderland og Manchester City. For to uger siden købte mogulen en 9,9 procent aktiepost i Chelsea FC, og denne klubs formand Ken Bates kaldte det "en milepæl på vejen til, at Chelsea bliver en vedvarende kraft i europæisk fodbold."
På grønsværen er resultaterne på vej, for i Champions Leagues gruppe D bliver Chelsea nummer et, hvis holdet blot opnår hjemme torsdag mod italienske Lazio.
De kommercialiserede topklubber fra Storbritannien har stor succes på de europæiske fodboldarenaer, men de har en akilleshæl.
Som Warburg Dillon påpegede fornylig i sin aktieanalyse af Manchester United, er spillernes lønninger stadig lave i europæisk sammenhæng. Gagen og transfersummerne for europæiske fodboldspillere er steget kraftigt siden Bosman-dommen i 1995. Og der synes ingen vej tilbage. Liverpools manager Gérard Houl har derfor foreslået, at spillerne får 'aktieoptioner' som erhvervslivets topchefer. Logikken er klar.
"Fodboldspillernes lønninger vil måske chokere almindelige mennesker, men de chokerer ikke mig. De er kunstnere og skal anerkendes som sådan. Frank Sinatra kunne synge helt til sin død, men fodboldspillernes karriere er meget kort," siger Houl.
Og børnefødselsdage er heller ikke billige nu om stunder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her