Læsetid: 3 min.

ROCK

14. marts 2000

Generøs debutant
*Der skal en del selvbevidsthed til at kalde sin debut Black Diamond, men Angie Stone har noget at have det i. For nogen er hun kendt som D'Angelos eks-kæreste, for andre som flittig vokalist i bl.a. Vertical Hold. Fra nu af er hun kendt som sig selv. Hun synger med en melodisk fylde og ynde, som kombinerer Aretha Franklin og Smokey Robinson, sangene giver baghjul til tidens designer-r&b, og der er stoflighed og musikalitet, når den instrumentale maskinpark kommer i gang. Samplinger fra soulstorheder som Gladys Knight holder forbindelsen til 60'er-rødderne intakt, uden at man et sekund er i tvivl om, at denne generøse, sensuelle sangerinde er kommet for at blive i nutiden. Bliv berørt af sange som "No More Rain In This Cloud" og "Life Story" eller søg læge!
Angie Stone: Black Diamond. Producere: Angie Stone m.fl. Arista/BMG

Beåndet opdatering
*Filmlydspor ender normalt i tilbudskasserne næsten før de er udsendt. Her er to, der fortjener at blive fremhævet: Til Mel Gibson-filmen The Million Dollar Hotel har U2 og Bono begået sange, der ikke lyder som venstrehændigt bestillingsarbejde. "The Ground Beneath Her Feet" er en statelig rockhymne, og "Never Let Me Go" tyder på, at rygterne om U2's død af selvforstoppelse er overdrevne. De skulle have et nyt album på vej. Dette skærper appetitten. I en helt anden musikalsk boldgade er lydsporet til The Next Big Thing; ret beset fast food, men med en afgørende forskel i Madonnas beåndede opdatering af Don McLeans FM-radioklassiker "American Pie" i William Orbits diskret dristige arrangement. En lille genistreg, som også fås på single, sangens rette medium.
U2 m. fl.: The Million Dollar Hotel. Producer: Hal Willner. Universal/Island.
Madonna m.fl.: The Next Big Thing. Maverick Records

Lakonisk lidenskab
*Nu skal man altid spise groft kernebrød til, når engelske medier går bagover af ros til lokale debutanter, men Phelim Byrne og Donnie Hardwidge alias Day One er et charmerende bekendtskab. Med basis i trip-hop-Mekka'et Bristol og med Massive Attack som mæcener, er debut-cd'en et hverdagsmirakel, der får grå til at blive mange farver. Phelim kan ikke synge, men han kommer igennem med noget så paradoksalt og fængende som lakonisk lidenskab. Bedst på "Ordinary Man" om hvilken kærlighedssang, han kunne synge, hvis han ellers kunne holde tonen. Det er lyden af alle de følelser, der tager sig små ud på afstand, men fylder verden, når man er midt i dem, besunget i et musikalsk landskab, indrammet af blegansigt-hip hop, begavede strygerarrangementer og noget, vi kan kalde folk.
Day One: Ordinary Man. Producere: Byrne & Hardwidge. Virgin

Tidsatypisk mediemagnet
*I teksthæftet til den nye cd fra danske Savage Affair står der med spejlvendt skrift "This will change everything." Det er nu så meget sagt. Med den smidigt velsyngende mediemagnet Alex Nyborg Madsen i front, leverer Savage Affair engelsksprogede sange af John Hiatt-skolen med klare Eagles-overtoner. Teksterne lugter vel meget af avanceret rimordbog, men som helhed et tidsatypisk projekt med mennesketrommer, vokalharmonier og akustiske guitarer. Flot turneret, men også lige lovligt glat, fordi tilgangen er så ens til alle sangene. Upåklageligt, men også upåfaldende, og med korsangeren Trille Palsgaard som skjult stjerne.
Savage Affair: Pink Pills For Pale People. Producer: Al Clay. RecArt

Musik mod hjertesmerte
*Mark Everett alias E er ikke helt så kældersort ked af det som på det forrige Eels-album Electro Shock Blues. Men helt glad bliver han heldigvis aldrig. Selv når han synger om glæden ved at holde af fugle, aner man, at melankolien kun er på stand by. Han er en sand eklektiker, der trækker lige meget på The Rascals' melodioverskud, Randy Newmans lune misantropi, Jonathan Richmans naivisme og Lou Reed, når denne er mest mild. Sangene er minimalistiske mesterstykker, og så klæder det E, at selvforelskelsen har afløst selvmedlidenheden. Når alt andet ramler sammen, har jeg mig selv, synges der mellem linjerne i poesibogs-pittoreske, men dobbelttydige sange. Anbefales mod hjertesmerte.
Eels: Daisies In The Galaxy. Producer: A Man Called E. Dreamworks

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her